Al-Qaida preuzela odgovornost za napad na ministarstvo u Jemenu

Al-Qaida na Arapskom poluotoku (AQPA) preuzela je u petak odgovornost za napad na sjedište jemenskog ministarstva obrane u Sani u kojemu su u četvrtak poginule 52 osobe, ističe se u priopćenju koje je objavio ogranak te mreže zadužen za odnose s javnošću.

Kompleks ministarstva obrane “zauzet je u četvrtak (…) pošto su mudžahedini (vjerski borci) dokazali da su ondje kontrolni centri za bespilotne letjelice i američki stručnjaci”, ističe ta organizacija na Twitteru. “Mudžahedini su zadali težak udarac jednom od tih centara”, dodaje se.

“Takvi stožeri, koji surađuju s Amerikancima u njihovu ratu s muslimanima, opravdana su meta”, upozorava AL-Qaida.

Bespilotne letjelice redovito napadaju borce Al Kaide u Jemenu.

Te udare, u kojima su ubijeni deseci pobunjenika, izvele su Sjedinjene Države koje jemenskim vlastima pomažu u njihovoj borbi s ekstremističkom mrežom i jedini u regiji posjeduju bespilotne letjelice.

U četvrtak su ekstremisti napali vojnu bolnicu u krugu ministarstva obrane, na ulazu u staru gradsku jezgru u Sani, aktiviravši autobombu nakon čega su iz drugog automobila izašli njihovi pomagači i otvorili vatru.

Među poginulima je pet liječnika – dva Nijemaca, dva Vijetnamca i Jemenka – te tri medicinske sestre – dvije Filipinke i Indijka – a 167 ljudi je ozlijeđeno, javile su sigurnosne službe.

Sjedinjene Države su oštro osudile napad nazivajući ga “nerazumnim”.

AL-Qaida koristi slabljenje središnje vlasti u Jemenu zbog narodne pobune protiv bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha koja je izbila 2011., kako bi ojačala svoj utjecaj u zemlji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...