“Bodulski dan” u sklopu “Đira po gradu”

Otočni Sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka u suradnji s Gradom Zadrom i OŠ „Zadarski otoci“ kao matičnom školom područnim odjelima Veli Iž, Molat, Premuda, Silba i Olib, organiziraju bodulski dan pod nazivom „Bodulska balada“ 17. prosinca 2013. Bodulski dan sadrži kuhanje brudeta, nastup KUD-ova s otoka, učenika OŠ „Zadarski otoci“ u jutarnjim satima te večernji koncert koji će se održati u zadarskom Arsenalu. Večer je posvećena autorskom radu Stjepana Benzona, književnika, pjesnika i pisca, koji je, osim u rodnom Splitu, dio svog radnog vijeka proveo kao profesor u školama u Ninu i Preku.

Živeći na otoku Benzon je upoznao sve ljepote, ali i svakodnevne probleme otočkog stanovništa, ribara i težaka. Tako su nastali stihovi pjesama „Ako dođete u Kali“, „16 lavandera“ i najpoznatija među njima, svojevrsna oda moru, otoku, ribaru, „Bodulska balada“. Autor je stihova i brojnih drugih pjesama koje su uglazbili naši eminentni skladatelji i koji su bili i ostali rado slušani hitovi, kao što su: „Dalmatinska elegija“, „Dobro jutro, Margareta“, „Moja Ane broji dane“, „Tko će tebe voljet kao ja“, „Ja ću plakat sama“, „Kadenu si mi dao“, „Tko mi to kuca na vratima“, „Znam da ima jedna staza“ i mnoge druge. Ove, kao i druge uspješnice, autora stihova Stjepana Benzona u Zadru će pjevati Ivo Pattiera, Ljubomir Pende – Buco, dr. Dalibor Ivanišević, Zoran Jelenković, Amenda Stošić, Davor Pekota, Dean Dvornik, klapa „Kontrada“ i grupa „Dalmatico“. Pridružit će im se i mlada violinistica Tena Milinčić s otoka Iža, koja živi na otoku, a satove glazbe pohađa u Zadru.

Koncept humanitarne akcije „Bodulska balada“ spoj je kulinarstva, glazbe i otoka, a sav prihod namijenjen je OŠ „Zadarski otoci“ za kvalitetnije obrazovanje najmlađih otočana i školovanju otočke djece u kvalitetnijim uvjetima, kako bi već od najranije dobi osjetila brigu svih nas, za njih i naše otoke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...