Činjenice o prehladi koje ste možda zaboravili

Prehlada nam može pokvariti planove u bilo kojem trenutku, jer kad nas prikuje za krevet danima ne možemo iz njega. Zato je dobro u sezoni prehlada prisjetiti se svih činjenica o ovoj bolesti kako bi se lakše zaštitili.

Klice virusa prehlade lakše će vas zaraziti s tipkovnice nego one s korištenog rupčića, jer se u tkanine ili papir upijaju i neutraliziraju, no na tvrdim materijalima ostaju na površini i lako nam prenesu zarazu. Vjerovali ili ne, na takvim površinama preživljavaju i do 18 sati. Istraživanje je pokazalo da 60 posto ljudi pokupi klice s kvaka, telefona ili prekidača, a trećina se zarazi.

Zapamtite da smo zarazni dva do četiri dana nakon što se razbolimo, stoga, kad prepoznate simptome prehlade – temperatura, kihanje, kašljanje i nos koji curi, ostanite kod kuće i poštedite kolege na poslu zaraze.

Nakon što prebolite prehladu, neko se vrijeme ne možete ponovno zaraziti istom, no kako vam je imunitet oslabljen, možete pokupiti neku drugu bolest u vrlo kratkom periodu, stoga, oprezno s povratkom na posao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...