Danas na snagu stupa izmijenjeni ZKP

Danas na snagu stupa izmjenjeni Zakon o kaznenom postupku. Izmjenjeni zakon propisuje da državno odvjetništvo mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika ili odustati od kaznenog progona, dok u složenim predmetima taj rok iznosi 30 dana. Rokovi mogu biti produljeni za 15 dana, odnosno 30 dana u složenim predmetima.

Glavni državni odvjetnik u iznimnim slučajevima rokove za podizanje optužnice može produljiti za dodatnih 15 dana, tako da optužnica mora biti podignuta za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage. U zakon je ugrađen i ‘osigurač’ po kojem će se postupak moći ponoviti na temelju stegovnog postupka protiv državnog odvjetnika koji nije podigao optužnicu. Kazneni postupak u buduće će započinjati pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage ili potvrđivanjem optužnice, a ne podnošenjem kaznene prijave.

Novim izmjenama ZKP-a, koji je stupio na snagu 2008. kao snažan državnoodvjetnički alat u borbi protiv korupcije, ali je postao i meta brojnih kritičara, predviđeno je da bi istraga trebala završiti za šest mjeseci. Ako ne završi u tom roku državni odvjetnik je dužan izvijestiti višeg državnog odvjetnika koji mora “poduzeti mjere” da se istraga okonča. U složenim predmetima rok se može produljiti za još šest mjeseci, a glavni državni odvjetnik u najsloženijim predmetima istragu može produljiti za 12 mjeseci.

Istraga se može provesti za nedjela za koja je propisana kazna zatvora veća od pet godina, dok je obavezna za nedjela koja se kažnjavaju s više od 15 godina te u postupku protiv neubrojivih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...