Djed Božićnjak napunio gradski proračun za zadarske ceste i trgove

Prema usvojenom Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Zadra za 2014. godinu sukladno predvidivom iznosu koji se planira prihodovati od komunalnog doprinosa, te ostalim proračunskim i drugim izvorima kojima se financiraju objekti i uređaji komunalne infrastrukture, te prioritetima i ostalim tehničkim razlozima na poziciji Javnih površina planira se dovršetak financiranja Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića, sufinanciranje izgradnje obale Jazine te sufinanciranje izgradnje obalnog pojasa Petrčane. Na poziciji Nerazvrstanih cesta planiraju se radovi na dovršetku gradnje i rekonstrukcije u Ulici Borka Šarlije Kese (bivša Bihaćka ulica) i Ulici Bleiburških žrtava, Ulici Petra Skoka i Ulici Marina Getaldića, Ulici Otočkog Bataljuna te 1. Fazi prometnica DPU-a Vidikovac.

Osim toga predviđen je početak izgradnje Ulice Hrvoja Ćustića, spojne prometnice UPU-a Vidikovac II s Ulicom Put Bokanjca (nastavak ulice Jurja Križanića), Splitske ulice ( križanja Ulice Borka Šarlije Kese s Ulicom Admirala J.Š. od Cezana ), Ulice dr. Franje Tuđmana te prometnica u DPU Kosa te u MO Dračevac.

Za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture na javnim površinama koje uključuju radove na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića izdvojeno je još 350.000 kuna iz proračuna te za sufinanciranje javne površine, odnosno Obale Jazine 2,1 milijun kuna.

Natječaj za uređenje Trga Petra Zoranića raspisan je još 2009. godine, a radovi su trajali dvije godine. Ukupna vrijednost radova bila je, kako je istaknuo tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić, 9,5 milijuna kuna. Isti taj Trg je pred posljednje lokalne izbore pušten u uporabu bez tehničkog pregleda i uporabne dozvole, odnosno nedovršen. Usprkos ne baš maloj financijskoj konstrukciji od svibnja kada je svečano otvoren pa do današnjeg dana još uvijek nije riješen problem klizavog stakla oko kojeg se za kišnih dana još uvijek mora stavljati zaštitna traka kako se naši sugrađani ne bi ozlijedili, a stakla nakon svakog gaženja dobro oprati. U međuvremenu su iz Grada najavili i kako su naručeni odvlaživači kojima bi se konačno riješio problem vlage, odnosno kondenzacije ispod stakala zbog koje stakla postaju mutna te se ispod njih ništa ne vidi, ali ni oni do danas nisu postavljeni. No, sve to nije razlog da se u proračunu za 2014. godinu za ovaj Trg osigura još par stotina tisuća kuna.

Trg Petra Zoranića (Foto Mateo Smolić - Ročak)

Za dovršetak radova u Ulici Borka Šarlije Kese (bivša Bihaćka ulica) i Ulici Bleiburških žrtava iz novogodišnjeg proračuna osigurano je 2,6 milijuna kuna, dok je za radove u Splitskoj ulici (križanje s Ulicom Borka Šarlije Kese i Ulicom admirala Jakova Šubića od Cezana) osigurano 600.000 kuna. Oko 500.000 kuna osigurano je i za konačni početak radova u Ulici dr. Franje Tuđmana, no još nismo potpuno sigurni što se s ovom svotom na toj najfrekventnijoj gradskoj prometnici uopće da izgraditi. Naime, još davne 2009. godine planiralo se pristupiti kompletnoj rekonstrukciji ulice dr. Franje Tuđmana od križanja kod MUP-a (Tvornice kruha) do križanja na Voštarnici. Planirana je bila gradnja četverotračne ceste (bez središnjega pojasa) dakle, ne fizički odvojene, sa pješačkim nogostupima sa svake strane. Osim toga bila je planirana i rekonstrukcija sustava odvodnje, TK sustava, sustav cestovne (javne) rasvjete i sustava prometne signalizacije (vertikalne i horizontalne). Svjetlosna signalizacija, po otvaranju ceste, trebala je biti pod “zelenim valom”. No, zbog krize se ova stavka stalno stavljala i izbacivala iz proračuna, te se pitamo da li će i ove nadolazeće godine biti tako.

Na poziciji Javna rasvjeta investicije će pratiti navedene projekte nerazvrstanih cesta, dok se na poziciji Izgradnje groblja, nakon što je urbanističkim natječajem odabrano rješenje, planirana sredstva namjeravaju utrošiti za financiranje izrade DPU-a za novo gradsko groblje u Crnom i manje građevinske radove na Gradskom groblju.

Za javnu rasvjetu u Ulici Borka Šarlije Kese (bivša Bihaćka ulica ) i Ulici Bleiburških žrtava iz proračuna je predviđeno još 800.000 kuna.

Natječaj javne nabave za radove na dionici od Ulice Bleiburških žrtava preko Ulice Borka Šarlije Kese, pa do križanja sa Splitskom ulicom bio je raspisan 31. prosinca 2012. godine. Nakon ponovljenog natječaja za izvođača radova je izabrana tvrtka Lavčević d.d. Split, a cijena ukupnih radova je prema podacima iz Grada Zadra nešto viša od 6,3 milijuna kuna.

Krajem prošle godine, dvije i pol godine nakon što je izabran izvođač radova na proboju Bihaćke ulice i dijela Ulice Bleiburških žrtava gradske vlasti su odlučile poništiti natječaj na kojem je taj posao dodijeljen tvrtki Asfaltne ceste iz Splita jer je, kako je tadašnji dogradonačelnik Darko Kasap rekao, tvrtka koja je izlicitirala taj posao ponudila nerealnu cijenu s kojom bi bila samo na gubitku (klasični damping u kojem se ponude izrazito niske cijene kako bi se dobio posao, op.a), a Grad Zadar, kao ugovorni investitor nema nikakve obaveze obeštećenja.

U međuvremenu Asfaltne ceste iz Splita dobile su novog vlasnika u tvrtki Osijek Koteks. To je manje važno od prošlogodišnje najave donedavnog pročelnika, a sada zamjenika pročelnika za graditeljstvo Matka Segarića kako će rekonstrukcija te dvije ulice ući u zajednički projekt prometnog sustava Grada Zadra koji će se ponuditi na sufinanciranje fondovima EU. No, na kraju su se gradske vlasti predomislile i umjesto da čekaju europski novac odlučile kako će se baš ove godine započeti s radovima na tom projektu. Za proboj Bihaćke ulice i dijela Ulice Bleiburških žrtava u gradskom je proračunu bilo planirano 3,3 milijuna kuna, a za javnu rasvjetu tada rezervirano još 600.000 kuna, dok je u novoj godini za tu svrhu kao smo već naveli osigurano 200.000 kuna više, odnosno 800.000 kuna.

Ako je suditi prema podacima iz Grada, kada se sve zbroji i oduzme, radovi na proboju i rekonstrukciji ove prometnice premašit će predviđeni budžet gotovo za milijun kuna.

Financiranje ovog programa trebalo bi se izvršiti iz sredstava: Komunalnog doprinosa 14,1 milijun kuna te iz Spomeničke rente 350.000 kuna, odnosno ukupno 14,5 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...