Donirani božićni paketići mališanima, siromašnima i nezaposlenima

Dolaskom Božića nisu u Zadru i okolici prestala i darivanja mališana, niti prikupljanja i dodijela pomoći siromašnim i potrebitim sugrađanima. Tako su i za oavaj blagdan, baš kao i lani, članovi navijačke udruge Tornado darivali ljude kojima je to prijeko potrebno, potrepštinama kupljenim novcem koji je sakupljen kroz humanitarnu akciju provedenu u minilih nekoliko tjedana. Konkretno, pomoglo se u Škabrnji šesteročlanoj obitelji jednog hrvatskog branitelja.

Zahvaljujemo se zato svima koji su sudjelovali svojim donacijama, kupovinom proizvoda iz Tornadovog shopa, te pomogli na kakav god način. S ovakvim stvarima nastavit ćemo i u budućnosti – Mi smo Zadrani, Zadar je naš!, poručili su iz Tornada.

Predstavnici Udruge HVIDR-a Zadar, članovi predsjedništva udruge Klaudio Vidaić i Petar Strmota, zajedno sa predsjednikom Udruge maloljetnih dragovoljaca domovinskog rata Goranom Burčulom i dogradonačelnikom grada Zadra Ivicom Vlakićem, na sam Božić, jedan od najvećih katoličkih blagdana, podjelili su pak mališanima dječjeg odjela bolnice Zadar medenjake- dar tvornice “Dennree” koje su samo dan prije direktno iz Njemačke, pokrajine Bavarske, donijeli Gerald Gareiss, Manfred i Marion Nurnberger, vrijedni humanitarci koji već nekih 20-ak godina dovoze humanitarnu pomoć u Republiku Hrvatsku. Isti su htjeli barem malo uljepšati božićni ugođaj koji mališani nažalost nemogu uživati trenutno u vlastitom domu. U ime Odjela svima se srdačno zahvalio i poželio također sretan Božić i božićne blagdane dr. Neven Milić. Medenjake su dobila i djeca u više županijskih vrtića.

Pedijatriju su prije njih, također, obišli i djelatnici HRTV Centra Zadar. Dok su se mališani radovali slasticama, osoblju je uručen tv prijamnik koji će podjednako dobro doći djelatnicima, naročito onima u trećoj smjeni, ali i malim pacijentima za gledanje crtića.

[pullquote align=”right”]Baš kao i lani, članovi navijačke udruge Tornado darivali ljude kojima je to prijeko potrebno, potrepštinama kupljenim novcem koji je skupljen kroz humanitarnu akciju provedenu kroz minilih nekoliko tjedana. Konkretno, pomoglo se u Škabrnji šesteročlanoj obitelji jednog hrvatskog branitelja[/pullquote]Lijepu i plemenitu akciju proveli su i priveli, barem za sada, nekako istodobno kraju u Udruzi Brodarica. Tu su, naime, prikupljala pomoć za Zrinku Janeš, mladu samohranu majku dvoje djece, petogodišnje Amtonije i osmogodišnjeg Andrije, s kojima svakodnevno ide u pučku kuhinju po ručak. Nezaposlena 28-godišnjakinja nakon što je dobola otkaz jer nije ispunila plan u mjesecu kada je Andrija zbog astme morao ležati u bolnici, nema prihoda, a zbog duga joj je isključena struja. I premda nije tražila nikakvu milostinju, samo priliku da u svojoj zemlji sebi i djeci pruži život dostojan čovjeka, u Udruzi su samoinicijativno krenuli s karitativnom akcijom koja je rezultirala s 8.300 sakupljenih kuna, ‘mnogo spize, ali i novim prijatelstvima’. Pozivu Brodaričana odazvali su se brojni plemenita srca, bilo na božićnom sajmu i kupnjom jelki ispred prostora Mjesnog odbora, ili izravnom uplatom putem žiro-računa. Nazivali su i pomoć slali iz Rijeke, Splita, Dubrovnika, Vukovara, Šibenika, Slavonskog Broda, a nakon priloga na HRT i iz Australije, Kanade, SAD-a.

Humanu akciju u subotu organiziraju i restorani Tinel i Kornat, uz bistro Gourmet Kalelarga. Oni će od 11 do 13 sati na šetnici pored Arheološkoj muzeja pripremiti kiselo zelje sa suhim mesom i prodavati ga po simboličnih 10 kuna, u korist Udruge za Down sindrom i pomoć najbližima. .

Da su u ‘Donatovu gradu’ stanovnci ‘široke duše’ to se odavno zna, no istina je i da su humanitarne akcije brojnije nego ikada. Teška kriza i besperspektivna gospodarska situacija učinili su da je sve više socijalnih slučajeva i onih kojima je pomoć nužno potrebna, ali i ujedinili mnoga plemenita srca. Tužnu svakodnevnicu najbolje možda ilustrira i podatak iz Crvenog križa Zadar. Kaže da nikada prije nije zabilježeno toliko zanimanja za podjelu blagdanskih paketa pomoći kao proteklih dana. Pripremljeno je, inače, 500 paketa s prehrambenim namirnicama i higijenskim artilima. Konkretno radi se o najosnovnijim poterpštinama: ulju, šećeru, brašnu, riži, soli, kavi, mermeladi, litarskom šamponu za kosu, sapunu za ruke, kao i sredstvima za pranje rublja i posuđa. U skladu s napucima središnjice, kao i financijskim mogućnostima organizacije, na jedan paket hrane i potrepština pravo imaju samci, dok su za obitelji predviđena dva paketa s hranom i isto toliko s higijenskim potrepštinama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...