Dugootočane muči ista briga – luka Gaženica!

I općina Sali na Dugom Otoku dobila je u svojim naseljima Vijeća Mjesnih odbora.

Na ‘lokalnim’ izborima u naselju Sali glasovao je tek 71 birač, ukupno ih je upisanih u popis 733, a 9.6 posto izašlih Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njenoj listi su dali 41 glas ili 57.7 posto ukupnog zbroja.

Koalicija Hrvatska seljačka stranka i Socijaldemokratska partija Hrvatske dobila je 30 ili 42.3 posto glasova. Na temelju postignutih rezultata u VMO ušla su 4 predstavnika HDZ-a i 3 HSS-SDP-a.

Novo Vijeće tako sada sastavljaju: Šime Jagić,.Ivan Mihić, Petar Dominis i Luka Petešić-Frka (HDZ) i Vesna Petešić, Rajka Petešić i Nikola Milić.

 

[pullquote align=”right”]Ukupno je na izbore izišlo 287 birača, na popisu ih je 1429, u devet naselja[/pullquote]U Žminu je izašlo 5.2 posto birača. Njih 12, a naselje ima 233 osoba s pravom glasa.

Hrvatska seljačka stranka jedina je izišla na izbore i dobila svih sedam pozicija u Vijeću Mjesnog odbora. Tako su novi članovi postali: Dana Vidulić, Ivica Lordanić, Mirela Šešelja, Roko Kalcina, Arsen Didović, Alen Hrboka i Šimica Didović.

 

U naselju Luka, glasačko pravo iskoristilo je 75 birača, ukupno ih ima 161, a najviše ih je podržalo Hrvatsku seljačku stranku-39 glasova, dok je HDZ prikupio 36 glasova.

Prema tome, VMO ubuduće čine: Rino Bubica, Dražen Marčina, Lado Marčina i Ivo Ramov (HSS), Luzarijo Marčina, Denis Bubica i Renato Bobić-Picić (HDZ).

 

U naselju Savar izašao je 21 birač, ukupno ih je 93, a Hrvatska demokratska zajednica, kao jedina u utrci, dobila je svih sedam mandata.

Tako su članovi Vijeća: Vladimir Šarunić, Dino Matić, Ante Gustin Hrunčev, Ivo Juranov, Jagoda Šarunić-Ratković, Krešimir Dragić i Miro Vidučić.

 

U naselju Brbinj na birališta je krenulo 20 žitelja s pravom glasa, ukupno ih ima 139, a usamljeni HDZ pokupio je sva mjesta pa su članovi VMO: Zvonimir Kaleb, Venko Rančev, Ivan Pesić, Zlatko Šabić, Antonio Rančić, Nikola Predovan i Vjekoslav Rančić.

 

U Dragovama je izašlo 16 birača, ukupno ih ima 91.

HDZ se opet sam natjecao, pa su u Vijeću sada: Ante Didak, Eduard Dobrotić, Nikola Fižulić, Birgit Vidučić, Mladenko Dragovčić, Ante Jušić i Ante Fižulić.

 

U Božavi je pak izašlo 17 birača, ukupno ih ima 173.

Hrvatska narodna stranka- Liberalni demokrati se jedini kandidirala i dobila svih sedam mjesta.

Novi su članovi: Tomislav Jelić, Ante Margetić, Alojzije Zorić, Livijo Mofardin, Ivo Jerić, Veljko Margetić i Ivo Margetić.

 

U Velom Ratu izašlo je 26 glasača, ima ih 120, a HDZ je sam osvojio kompletan mandat.

‘Unutra’ su: Dražen Mirković, Branko Uglešić, Zvonimir Škvorčevič, Ivica Uglešič, Marijan Crvarić, Damir Uglešić i Eva Dušević.

 

U naselju Verunić, glasalo je 29 ljudi s pravom izlaska, ukupno ih ima 64. Hrvatska narodna stranka- LS dobila je sedam mjesta, a članovi su: Marijan Uglešić, Zoran Galošić, Neven Dobrović, Ante Božulić, Petar Galošić, Vjera Uglešić i Ante galošić.

Ukupno je na izbore izišlo 287 birača, na popisu ih je 1429, u devet naselja.

 

[pullquote align=”left”]Kako god bili glasali, uglavnom se muče sa sličnim ili istim brigama. Takav je najava o prebacivanju trajektnog pristaništa u Zadru, 1. srpnja 2014. u Gaženicu s Poluotoka[/pullquote]Kako god bili glasali, uglavnom se muče sa sličnim ili istim brigama. Takav je najava o prebacivanju trajektnog pristaništa u Zadru, 1. srpnja 2014. u Gaženicu s Poluotoka.

‘Poglavari’ Općine Sali na Dugom otoku uputili su, tim povodom, zahtjev Agenciji za obalni linijski pomorski promet, tražeći uspostavljanje nove putničke linije na ruti Brbinj – Zadar.

Načelnik Sali Zoran Morović kazao je medijima kako bi nova linija pristajala u Jazinama.

Nema spora da bi uspostava nove linije iziskivala dodatne troškove, kao i da novca nema. Međutim, ta linija nam je nužna i mislimo da za nju treba iznaći sredstva. Držimo kako nije moguće da se najvećim dijelom starije i nemoćnije stanovništvo sa sjeverozapada Dugog otoka, koje koristi sada postojeću liniju, dovede u Gaženicu, naglasio je ‘poteštat’.

Pojasnio je kako se njihov otok proteže na 50 kilometara, pa stanovnici Velog Rata na pristaništa u Brbinju putuju i danas autobusom blizu sat vremena.  Potom se voze trajektom, a nakon toga bi ih čekala nova vožnja ‘busom’ u grad.

Idući tjedan, najavio je načelnik,  imamo dogovoren nastavak razgovora predstavnika agencije i nas iz Općine, nadam se i uspješan na korist brodara i našeg stanovništva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...