Duh otoka, sir, čipka i “dalmatinska pisma”

Hrvatsko – švicarska kulturna udruga bila je odličan domaćin 20. po redu zavičajnoj manifestacijiu pod nazivom ‘Paška večer’, a na kojoj se okupilo dvjestotinjak gostiju, uglavnom iseljenih Pažana i njihovih prijatelja, Hrvata i Švicaraca.

Najviše zasluga za godišnje okupljanje ipak pripada obitelji Šavar, ponajviše Ivi Šavaru, koji već četrdeset godina radi na njegovanju hrvatskih i švicarskih odnosa i prijateljstva te promiče pašku kulturu, rekao je predsjednik udruge Zoran Antić koji je najstarijem članu obitelji, Ivi Šavaru, u znak zahvalnosti uručio sliku Željka Čubrića s prepoznatljivom vizurom dalmatinskog kraja.

U Konolfingenu nedaleko Berna, bilo je svečano i veselo, baš kako i priliči proslavi velikog jubileja Pažana u Švicarskoj, zemlji u kojoj desetljećima živi aktivna zajednica Hrvata porijeklom s otoka kamena, soli, čipke i sira.

Naravno, svečanom ugođaju doprinjeli su i predstavnici Grada Paga.

Tako je gradonačelnik Željko Maržić uputio čestitao na značajnom i vrijednom kulturnom zbivanju, a pozdrave i čestitke na održavanju lijepe tradicije i upornosti u promicanju paških vrijednosti izvan domovine, uputio je hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina kojem je paški gradonačelnik uručio Statut Paške općine iz 1433.

Renesansni Pag jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji zna točan datum utemeljenja, a to je 18. svibnja 1443. godine. Ponosni smo na bogatu otočnu baštinu koja se, poput čipkarstva i klapske pjesme, našla i na UNESCO-vom popisu vrijedne svjetske kulturne baštine, kazao je Maržić i nazočne upoznao s podatkom da je otok Pag ovog ljeta posjetilo nešto više turista nego lani pa je na otoku ostvareno oko 2 milijuna noćenja, što je u kriznim vremenima svakako ohrabrujuća brojka.

Vrlo atraktivna bila je, pak, modna revija etno butika ‘Mara’ iz Zagreba, vlasnice i kreatorice Vesne Milković čije kreacije su inspirirane tradicijskim hrvatskim motivima poput čipke i glagoljice, a pašku narodnu nošnju s jedinstvenom maramom na glavi, predstavila je gradonačelnikova supruga Sanja Maržić.

Tonica Bukša s Paga je upoznala nazočne s još jednom turističkom atrakcijom otoka, a to su Vrtovi lunjskih maslina – mediteranski projekt maslinika kojeg je sufinancirala Europska unija s 600.000 eura.

Za dobro raspoloženje pobrinula se klapa ‘Sol’ koja brižno njeguje dalmatinski klapski izričaj.

Niije, dakako, manjkalo ni otočnih specijaliteta i delicija.

Paška večer ne bi bila ‘prava’ da se nije zaplesalo Paško kolo u koje su se uhvatili otočani i njihovi švicarski prijatelji..

 

– I ovogodišnja slavljenička Paška večer dokazala je da još ima volje i snage da Pažani održavaju ovaj vrijedan kulturni događaj, zaključio je predsjednik Hrvatsko-švicarske udruge Zoran Antić pozivajući prisutne i na 21. susret, za godinu dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...