Grad potrošio novce za prikupljanje napuštenih pasa!

Prije nešto više od mjesec dana, točnije krajem listopada ove godine, Mario Pešut, gradski pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo najavio je kako će u roku od mjesec dana Grad Zadar raspisati novi javni natječaj za obavljanje poslova prikupljanja i daljnjeg zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka s područja grada Zadra jer je, kako je rekao, onaj stari ugovor (koji je trajao manje od 10 mjeseci) s Veterinarskom ambulantom Pokupsko Cerje vlasnika Predraga Barabe, istekao. No, najavljeni natječaj još nije raspisan, a napuštenih pasa i mačak po gradu i okolici je sve više. Podsjećamo, kako u sklopu navedene ambulante djeluje Sklonište za životinje, popularnije nazvano šinterajem, koje neudomljene životinje nakon 60 dana eutanizira

– Natječaj za prikupljanje i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka s područja grada Zadra već je u pripremi, a bit će raspisan onog trenutka kada Gradsko vijeće prihvati prijedlog Proračuna za 2014. godinu (osigurana proračunska sredstva preduvjet su za raspisivanje javnog natječaja koji će biti raspisan i proveden u skladu s odgovarajućim propisima. U prijedlogu Proračuna za 2014. godinu na poziciji koja podrazumijeva aktivnost hvatanja i daljnjeg zbrinjavanja napuštenih pasa predložen je iznos od 250.000,00 kn. Po provedbi natječaja s najpovoljnijim ponuđačem bit će zaključen Ugovor na rok od dvije godine, istaknula je Ivana Dadić,  viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.

Krajem listopada Pešut je izjavio kako Grad Zadar više ne ostvaruje suradnju s ambulantom Pokupsko Cerje jer je potpisani ugovor stavljen van snage, odnosno da je istekao. O pravim razlozima prekida suradnje s Predragom Barabom nije ništa govorio, iako smo imali informaciju da mu je Veterinarska inspekcija Grada Zagreba, ispostava Velika Gorica naložila zatvaranje Skloništa za životinje koje djeluje u sklopu Veterinarske ambulante Pokupsko Cerje. Istaknuo je samo kako trenutno posao prikupljanja i zbrinjavanja napuštenih životinja funkcionira na način da Grad Zadar tvrtci iz Šibenika, As Eko (koji tvrde da ne obavljaju taj posao) ili Pokupskom Cerju izdaje narudžbenicu, oni Gradu račun i tako dok se ne izabere novi koncesionar. Prema najavama, izvođač radova, odnosno novi koncesionar,  trebala bi biti ona tvrtka koja preda najpovoljniju ponudu. Do tada, kako se čini, u gradu i okolici će se namnožiti pristojan broj pasa lutalica koji će donijeti izdašnu zaradu tvrtci koja ih za koji mjesec navodno opet početi prikupljati.

Mačka  (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

– Ugovor s Veterinarskom ambulantom Pokupsko Cerje nije zvanično prekinut, nego smo samo skrenuli pozornost direktoru Veterinarske ambulante gospodinu Barabi da smo potrošili sva sredstva s pozicije predviđene za provedbu te aktivnosti i da ne možemo dalje prosljeđivati narudžbenice za uklanjanje i daljnje zbrinjavanje pasa. Dakle, nikakvih drugih razloga za prekid suradnje nije bilo, barem kada je u pitanju ugovor između Grada Zadra i spomenute Veterinarske ambulante. Od prestanka suradnje, dakle po utrošku predviđenih sredstava, daljnje hvatanje i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka provodi se u suradnji s Veterinarskom ambulantom Zadar i Skloništem za životinje na Žmirićima, usprkos privremenoj zabrani za obavljanje tih aktivnosti. Napominjem da Grad Zadar i dalje ima suradnju sa spomenutim službama. Naime, s Veterinarskom ambulantom Zadar imamo zaključen ugovor o zbrinjavanju lešina životinja s javnih površina uz dezinfekciju mjesta uginuća, a bez obzira na zabranu Veterinarske inspekcije izrečenu Skloništu za životinje na Žmirićima, ne možemo im u potpunosti okrenuti leđa te smo im u periodu od izdavanja zabrane za rad i nadalje pružali financijsku potporu kako se ne bi ugrozilo zdravlje životinja (stoga smo brže od očekivanog vremena potrošili sredstva s pozicije za ovu aktivnost), zaključila je Dadić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...