Grand prix i vanbrodski motor Jakovu Žuniću

Devetu godinu za redom održan je još jedan natječaj “Plodova zemlje i mora”, popularnog priloga Zadarskog lista koji se na tradicionalan način proslavio feštom od bakalara u prostorijama Jedriličarskog kluba Uskok. Ocjenjivački sud u sastavu dr. Neven Bosnić, dr. ribarstva Lav Bavčević, prof. dr. Ante Kolega, proslavljeni ribolovni majstor Joško Radman, stručni suradnik Boris Bulić te urednik “Plodova zemlje i mora” dipl. novinar i utemeljitelj Zadarskog lista, Nedjeljko Jusup na temelju evidentiranih podataka i bodovanja, utvrdio je ovogodišnje nositelje nagrada za Grand Prix, Najulov, Najpothvat i Ribarsko srce te za najveće ulovljene primjerke zubaca, lubina, podlanice, lice, arbuna i lignje.

– Deveti natječaj je još jednom pokazao kako u našem moru ima itekakve ribe te da je naši ribolovci znaju uloviti.  Tako je njih 31 koliko ih je sudjelovalo u ovoj akciji ulovilo preko 240 kilograma oborite ribe. No, ovo nije klasično natjecanje, cilj akcije je popularizacija ribolova, ali i odgovornog odnosa prema moru. Tako danas  u našoj županiji imamo više od 40 posto ribolovnih društava koji okupljaju preko 500 članova koji između ostaloga provode i razne ekološke akcije te oribljavaju more, ono što izvade ponovno vrate te opet i love, odnosno čine sve kako naše more ne bi ostalo bez ribe, istaknuo je Nedjeljko Jusup.

Najzubaca – ribljeg cara teškog 10,30 kiligrama kod Molata je ulovio Berto Mrkić iz Zadra, dok je najlubina – lukavog princa mora od 10,20 kilograma ulovio Željko Medak, Splićanin koji živi i radi u Luciji u Sloveniji, a svaki slobodni trenutak provodi u ribolovu u zadarskom akvatoriju. Najpodlanicu – kraljicu mora od 6,80 kilograma ulovio je Danijel Lukačić iz Biograda, a najlicu – morsku ratnicu tešku 30,8 kilograma koju je ulovio Jakov Žunić iz Vlašića na otoku Pagu. Nagrada za najarbuna – crvenog kraljevića mora teškog 1,45 kilograma pripala je Andriji Marašu iz Vrsi, a nagrada za najlignju tešku 2,7 kilograma osvojio je Eugen Badžoka.

Zadarski list - dodjela nagrada ribarima

Tri prijave kapitalnih ulova od kojih su dva bili veliki lubini, a treći lica od gotovo 20 kilograma, odnijeli su prevagu u odluci ocjenjivačkog suda u dodjeli nagrade za Ribarsko srce. Ove godine ovu jedinstvenu nagradu osvojio je Dinko Denona. U kategoriji Najpothvat 2013. godine nagradu za nesvakidašnji ulov kapitalnog lubina teškog 10,30 kilograma ulovljenog ispod punte Bonastre, na poziciji na kojoj se lubini uistinu rijetko love, osvojio je Željko Medak.

Kao kruna ovogodišnjeg natječaja bila je nagrada za Najulov i Grand Prix 2013. Svi natjecatelji su bili u konkurenciji, no u uži izbor su ušli ipak samo najuspješniji. Treće mjesto za ulov podlanice teške 6,80 kilograma pripalo je Danijelu Lukačiću, drugo mjesto za ulov zubaca teškog 10,30 kilograma pripalo je Bertu Mrkiću. Prvo mjesto i najprestižnija nagrada ovogodišnjeg natječaja “Plodova zemlje i mora”, odnosno Grand Prix za ulov kapitalne lice od 30,8 kilograma pripao je Jakovu Žuniću iz Vlašića na otoku Pagu. Pehar, priznanje i vanbrodski motor Yamahu, dar Zadarskog lista, vrijedan 10.421 kunu uručio je jedan od direktora Zadarskog lista, Neven Klarin.

Druženje nagrađenih ribolovaca u Zadarskoj županiji nastavljeno je uz feštu od bakalara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...