HDZ vidi Željku Markić na listi za EU izbore

Željka Markić vrlo bi se lako mogla naći na HDZ-ovoj listi za izbore za Europski parlament. Iako je Markić u zadnjem intervjuu rekla da trenutačno nema političkih ponuda, nema sumnje da u HDZ-u s njom priželjkuju suradnju, piše Jutarnji list.

‘Nije isključeno da Markić bude na našoj listi. Zašto ne’, odgovorio je za Jutarnji list jedan HDZ-ov saborski zastupnik kad ga je novinarka upitala hoće li Markić biti nova Ruža Tomašić.

‘S tom razlikom što Markić i njena inicijativa imaju puno veći potencijal, strukturiraniji su’.

‘Ne znam je li nešto službeno dogovoreno, ali sam uvjeren da će Markić biti na našoj listi za EP i da je vrlo moguće da postigne isti efekt kao Ruža Tomašić’, rekao je jedan drugi član stranke i dodao: ‘Siguran sam da će biti zvijezda EU izbora. Nema sumnje da će joj se honorirati uspjeh koji je postigla s referendumom i ono što je do sada učinila’.

No, upozorava, to je s druge strane i ozbiljan problem za nas, jer pokazuje da HDZ ne može više samostalno polučiti uspjehe kao ranije.

Ističe kako njihov šef Karamarko i nema baš previše izbora kad je u pitanju ta suradnja. Strahuju da ojačana inicijativa ne krene postavljati uvjete za suradnju jer su u nedjelju ušli u biračko tijelo HDZ-a.

U vrhu HDZ-a, pak, ističu da, kad se rade kalkulacije, treba voditi računa i o tome da je većina onih koji su na referendumu glasovali ‘za’ zapravo disciplinirano HDZ-ovo biračko tijelo. Zasad, kažu, službenih razgovora o političkoj suradnji sa Željkom Markić još nije bilo.

Podsjetimo, zastupnik HDZ-a Željko Reiner u Saboru je proteklih tjedana nerijetko zastupao iste teze koje je javno izvan Sabora iznosila Željka Markić. Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier organizrao je njezin nedavni posjet Europskom parlamentu.

Snažan utjecaj na HDZ i bliske veze s tom strankom ima još jedan aktivni član konzervativnoga kruga oko Željke Mrkić: povjerenik za odnose s vjerskim zajednicama u Uredu predsjednika države, Stephen Bartulica. Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić također je nastojao biti pri ruci inicijativi U ime obitelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...