I dalje traje potraga za zadarskim Jetijem!

Iako smo već nebrojeno puta pisali o nemaru ili neradu komunalnih redara koji, čini se, iz ove perspektive, štite nečije interese, kritike na njihov (ne)rad ne prestaju. Tako smo konačno ustanovili da su djelatnici ovog Gradskog odjela kao Jeti, svi znamo da postoje, ali ih nitko nije vidio. Naime, između ostalog već treću godinu za redom na jednoj od najljepših gradskih šetnica još uvijek “strše” daske kojima je izravnata površina na kojoj ljeti budu postavljeni štandovi s raznoraznim suvenirima i sličnim artiklima. Kako smo o ovoj problematici pisali i protekle godine te ukazivali na nelegalno postavljanje drvene površine, što su nam potvrdili i iz Konzervatorskog odjela u Zadru, zanimalo nas je zašto komunalno redarstvo nije ništa poduzelo po ovom pitanju.

Bivša pročelnica Konzervatorskog odjela, Anastazija Magaš Mesić, tada je istaknula kako su sporne daske postavili sami štanderi, tj. osobe koje su od Grada Zadra dobile dozvolu za postavljanje štandova na dijelu parkinga ispod crkve Sv. Marije kako bi mogli neometano prodavati suvenire. Tada je ukazala i na činjenicu kako je Konzervatorski odjel nakon utvrđivanja činjeničnog stanja obavijestio Odjel za komunalne poslove Grada Zadra o nelegalno postavljenom drvenom podu s obzirom na to da je taj Odjel Grada zadužen za izdavanje dozvola i uklanjanje nelegalno postavljenog urbanog mobilijara. Komunalni redari u posljednje tri godine, sve do sada nisu po tom pitanju učinili ništa. Stoga se osim naših sugrađana i djelatnici Konzervatorskog odjela pitaju u čemu je problem te zašto se po ustanovljavanju nelegalnih radova isti nisu zaustavili, odnosno uklonili i to u ovako dugom vremenskom razdoblju.

Daske šetnica, štandovi (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

– Nema ničeg novog po tom pitanju. Stanje je i dalje kakvo je i bilo nakon što su naši djelatnici ustvrdili nelegalno postavljanje drvene površine. Pri postavljanju drvenog poda posječeno je i jedno stablo kako bi se navedeno moglo postaviti, pa čak niti za to nitko nije odgovarao, a stalno se razbacujemo izjavama kako nam je zelenilo bitno, kupujemo stabla, sadimo itd. Konzervatorski odjel nema nikakve odgovornosti za ovo jer mi smo svoj posao profesionalno odradili. Treba pitati Grad Zadar, odnosno Komunalno redarstvo zašto po prijavi ovako dugo ništa nisu učinili, odnosno uklonili nelegalno postavljeni drveni pod.. Nemamo mi alate za rušenje, to je njihov posao. Od kada je to postavljeno ništa se nije mijenjalo. Prolaze godine, a to stoji. Nitko nikada nije od Konzervatorskog odjela u Zadru zatražio odobrenje za takve radove niti ga je dobio. Grad na prijavu nije reagirao, pitamo se i mi zašto. Što nam je činiti, nemamo alate za rušenje, pitaju se iz Konzervatorskog odjela.

Stoga se i mi s razlogom pitamo do kada će naši građani i dalje prolaziti šetnicom i gledati uništeni dio javne površine uz šetalište. Čudimo se i činjenici kako je Grad uopće mogao izdati dozvolu za postavljanje štandova na tom predjelu. Do kraja radnog vremena nismo uspjeli dobiti komentar o ovom problemu iz Gradske uprave. Da li je riječ o nemaru, neradu ili nečijem interesu, ne znamo, a hoće li se što promijeniti vidjet ćemo nakon objave ovog teksta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...