Isprintane stanice oka ključne za vraćanje vida

Znanstvenici su po prvi put uspjeli 3D printerom isprintati stanice oka metodom koja bi se uskoro mogla koristiti za liječenje brojnih oblika sljepoće.

Istraživanje je obavljeno sa stanicama osjetljivim na svjetlost u mrežnici štakora no dokazuje da tehnika odlično funkcionira. Ipak trebat će provesti još neka dodatna testiranja prije nego što počnu klinička istraživanja i primjena na ljudima.

Printerom su stvorene dvije vrste stanica – ganglijske i glijalne koje prenose informacije iz oka u određene dijelove mozga te pružaju zaštitu neuronima. Otisnute stanice ostale su zdrave i zadržale sposobnost razvoja u kulturi.

‘Gubitak živčanih stanica mrežnice je uzrok mnogih oblika sljepoće. Mrežnica je izuzetno fino organizirana struktura u kojoj su precizni međusobni odnosi stanica ključni za funkcioniranje vida’, objavili su suautori studije prof. Keith Martin i dr. Barbara Lorber s John van Geest Centre for Brain Repair na University of Cambridge.

‘Naša je studija po prvi put pokazala da se stanice zrelog središnjeg živčanog sustava, odnosno oka, mogu printati piezoelektričnim inkjet printerom. Mada su naši rezultati preliminarni i trebaju još dosta rada, cilj nam je razviti tehnologiju kojom bi se u skoroj budućnosti mogla popravljati mrežnica’, dodali su.

Sljedeći korak u istraživanju britanskog tima trebalo bi biti printanje drugih stanica oka fotoreceptora poput vidnih štapića i čunjića.

Jedan od ključnih uzroka staračkog sljepila jest degeneracija živčanih stanica oka. Prošlih godina u tom je području medicine ostvaren značajan napredak.

Znanstvenici su u jednoj ranijoj studiji uspjeli vratiti vid miševima uz pomoć transplantacije matičnih stanica. Također su nekim pacijentima uspješno presađene elektronske mrežnice – usadci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...