Iva Blažić: “Želimo biti aktivni članovi društva!”

Međunarodni dan osoba s invaliditetom tradicionalno i prigodno obilježen je danas u Zadru, druženjem u Arsenalu članova Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, kao domaćina događanja, i njihovih prijatelja.

Našu malu svečanost, baš kao i cijelu ovu godinu obilježavamo pod sloganom: ‘osobe s invaliditetom, aktivni članovi Europske unije’, kazala je predsjednica udruge Iva Blažić, izražavajući uvjerenje kako je ulazak Hrvatske u veliku zajednicu naroda ‘otvorio vrata’ osobama s invaliditetom, kako bi što lakše i kvalitetnije ostvarili svoja prava.

Mi želimo biti aktivan dio društva, istakla je Blažić.

Na području Zadarske županije trenutno je oko 16 tisuća osoba s nekim oblikom nvalidetiteta.

Lokalna zajednica, pod tim mislim na Grad i Županiju, uskače u svemu, onoliko koliko može i tu nemamo značajnijih primjedbi. Uvažavaju se naši problemi, a na nama je samima da na njih konstantno ukazujemo kako bi dobili ono što nam  kao i svima ostalima pripada. Naravno, da se u mnogo čemu suočavamo s poteškoćama. Naročito kada je u pitanju zapošljavanje invalida. To je na žalost gorući problem u zemlji, ali i ne samo nas. No, sigurno je naša situacija specifična, poručila je čelnica udruge tjelesnih invalida dodajući kako je ona među rijetkim zaposlenima.

Hvala Bogu, radim, ali želim i svim drugim invalidima da uspiju u tome, napose mladima. Postoje predrasude u društvu, pogotovo kod nas, pa invalidne osobe slove kao nesposobne, kojima je nužna pomoć, što nije istina. Nama se treba samo pružiti prilika. I statistike pokazuju da su se osobe s invaliditetom doikazale kao jako dobri radnici, ne izostaju s posla i vrijedno obaljaju svoje dužnosti. Mora im se jedino pružiti jednaka šansa,  zaključila je Iva Blažić podsjećajući da je u pripremi novi Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja.

[pullquote align=”right”]”Tražimo mogućnost življenja kao i svi drugi, priliku donositi odluke o svom životu, o mogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao i pravo preuzimanja odgovornosti za svoja djela”[/pullquote]Nadamo se, kazala je, da će u tom pogledu donijeti veliki pomak i napredak.

Ugodno druženje osoba s invaliditetom iz UTI Zadar pohodili su i župan Stipe Zrilić, predstavnici MUP-a, Prometne policije, a posebno su pozdravljeni mališani iz Dječjeg vrtića ‘Latica’.

Također je promoviran i prvi broj Glasnika Udruge tjelesnih invalida Zadar.

Ima problema, ima. Nailazimo na milijun barijera, svakodnevno se susrećemo s neprilagođenim komunalnim uvjetima života. Poput semafora bez zvučnih signala, pješačkih prijelaza bez ulegnuća za kolica, parkiranja automobila na mjestima predviđenima za vozila invalida. Ima toga, iskren je bio Marin Uhoda. Baš kao i barba Luka:

Ne treba vam moje prezime, ali sramotno je da nam je nateži pristup glavnim gradskim i županijskim institucijama. Polazak po najobičniji papir u većini županijskih općinskih objekata uglavnom je neizvediv zadatak. Nema ni rampi, ni prilaza.

I šjor Joso Knežević  ima poteškoća, no smiješak mu ipak ne silazi s lica:

Ma, što da ti kažem, sinko moj, bit će bolje, mora. I meni i naročito mlađima. Tri operacije sam imao u zadnje tri godine, srce, koljeno i kuk, život je učinio svoje, osamdeset mi je manje jedna, ali nedam se ja. Doktor je rekao da ću poživjeti još barem dvadeset ljeta, pa tako da za čekanje imam dosta vremena, tvrdi  i ‘pršti’ optimizmom simpatična ‘starina’.

[pullquote align=”left”]”Pružamo otpor medicinskom shvaćanju invaliditeta koji počiva na činjenici da je invaliditet bolest, nedostatak ili greška koju je potrebno dijagnosticirati s namjerom da je se rehabilitira”[/pullquote]Počeci Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije sežu u davnu prošlost, točnije osnovana je 18. studenoga 1983. pod nazivom Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Općine Zadar, u tadašnjim prostorima Centra za socijalnu skrb Zadra. Pod sadašnjim nazivom aktivna je i i radi od 23. listopada 1997. do danas, kao nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna udruga koja djeluje u promicanju zajedničkih humanitarnih, zdravstvenih, odgojnih, oibrazovnih, kulturnih, informativnih, športskih, rekreacijskih i drugih interesa članova, bez namjere stjecanja dobiti, organizirano okupljajući invalidne osobe u cilju rješavanja i stvaranja potrebnih uvjeta za njihov život i rad.

Udruga okuplja sve invalidne osobe s utvrđenim tjelesnim oštećenjima s područja ZD županije, osim slabovidnih i slijepih osoba, gluhih i nagluhih, invalida rada i domovinskog rata, pripadnika druugih registriranih i samostalnih udruga.

U evidenciji ima 736 članova i to s 30-100 posto invalidnosti različitih tjelesnih oštećenja, starosti između šest i 90 godina.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava. Procjenjuje se da oko 15 posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Prema podacima HZJZ-a, u Gradu Zagrebu živi blizu sto tisuća osoba s invaliditetom, ili oko 12 posto stanovništva glavnog grada. Najveći broj njih je u radno-aktivnoj dobi, no priličan brij je umirovljenika, kao i mališana.

Pravobraniteljica za osobe s invalidiotetom, Anka Stonjčak, u utorak je upozorila da u uvjetima višegodišnje krize osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju indirektno su jednako pogođena kad članovi njihovih obitelji ostaju bez posla.

Naknada za troškove invaliditeta u takvim situacijama nerijetko postaje jedini prihod za cijelu obitelj pa 18 posto osoba s invaliditetom živi u uvjetima siromaštva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...