Jedite med i smršavite 4 kg do Nove godine

Žlica meda na dan, prije spavanja može vam pomoći da smršavite cijeli konfekcijski broj do Nove godine, tvrdi nutricionist Mike McInnes, koji je osmislio mednu dijetu. Zbog nje ne morate brojiti kalorije, kupovati skupe namirnice niti gladovati, a McInnes tvrdi da pomoću nje možete mršavjeti do 1,3 kilograma na tjedan. Med pokreće metaboličke promjene koje smanjuju želju za slatkim i omogućuje izgaranje masnoća tijekom noći.

Nakon dugogodišnjeg istraživanja on je zaključio kako jedinstvena kombinacija šećera u medu čini tu namirnicu savršenom za mršavljenje. Tijekom medne dijete može se bez grižnje savjesti uživati u obiteljskom ručku, grickalicama i poslasticama koje su obično zabranjene – uključujući puding, kruh, kolače, čak i kekse – no pod uvjetom da su napravljene s medom, a ne šećerom. Zamjena šećera medom tijekom dana te stavljanje velike žlice meda u tople napitke prije odlaska na spavanje isključuje mehanizme u mozgu koji potiču žudnju za slatkim.

– Čak i navodno zdrave namirnice s malo masti vrlo su često prepune skrivenih šećera i bijelog brašna (koje tijelo brzo pretvara u šećer). To znači kako je šećer u krvi na maksimalnim razinama cijeloga dana.

Korisnost meda u prehrani potvrđuje i nutricionistica Sandra Marić Bulat.

– Med je zdravija opcija od šećera i sadrži nešto manje kalorija (288 kcal, za razliku od 394 na 100g). Med je i dvostruko slađi od šećera jer sadrži visok udio fruktoze. Glikemijski indeks meda u prosjeku je oko 55, što je umjerena vrijednost te se može preporučiti i dijebetičarima, ali u ograničenoj količini – kaže nutricionistica i dodaje:

– Davno su dokazana antivirusna i antimikrobna djelovanja meda. Povoljno djeluje na izbacivanje toksičnih tvari iz tijela, ima antibakterijski učinak i, ovisno o vrsti, u ograničenim količinama djeluje povoljno na crijeva, jetra, probavni trakt, dišni sustav itd. Pokazalo se kako med povoljnije djeluje i na kontrolu šećera u krvi te na osjetljivost na inzulin u usporedbi s drugim sladilima. Zbog toga je povoljan izbor i kod mršavljenja – objašnjava Sandra Marić Bulat.

  • Med sadrži brojne mikronutrijente koji utječu na to kako se on razgrađuje u tijelu. Mnoga su istraživanja pokazala da, nakon što popijete šalicu čaja ili pojedete jogurt zaslađen s malo meda, razina šećera u krvi pada, a ne raste.
  • Med daje energiju za tjelovježbu. Obnovite svoje zalihe “goriva” tako da u bočici vode razrijedite žličicu, dvije meda i pijuckate dok vježbate.
  • Ne morate kupovati najskuplji med, no nabavite ga od pouzdanog proizvođača. Jeftini med može biti razrijeđen šećernim sirupom.
  • Med nije namijenjen samo zaslađivanju kolača i slastica. Upotrijebite ga u preljevu za salatu, s maslinovim uljem i octom ili pomiješajte sa svježim sirom.
  • Važno! Nemojte jesti više od četiri žlice meda na dan. Previše kalorija (64 kcal po žlici) imat će suprotan učinak i prouzročiti gomilanje suvišnih kilograma.
  • Med liječi mamurnost. Uzmite jednu žlicu s vodom prije izlaska, jednu prije spavanja i 2-3 žličice čim se probudite – u vodi, kruhu od cjelovitog brašna, jogurtu ili bez ičega.

 

U mednoj dijeti treba izbjegavati skrivene šećere, pa čak i one u nemasnim mliječnim proizvodima

Kako bi medna dijeta bila učinkovita, za početak je šećer potrebno potpuno zamijeniti medom. Svaki gram šećera koji pojedete pretvara se u dva grama masti, stoga iz prehrane izbacite šećer, zaslađenu hranu i umjetne zaslađivače.

Dan počnite jednom ili dvjema žlicama meda u šalici vruće vode. Zatim zamijenite šećer medom u kavi, čaju, žitaricama i svemu što kuhate. Imajte na umu kako je med dvostruko slađi od šećera te će vam trebati dvostruko manja količina. Ako želite smršavjeti, jedan je od najvažnijih koraka da 30 minuta prije nego što odete u krevet popijete šalicu vruće vode s jednom ili dvjema žlicama meda.

Ipak, pripazite da ne pretjerate jer će prevelika količina meda također povisiti razinu šećera u krvi, a time i razinu inzulina.

No dijeta će biti učinkovita jedino ako izbjegavate prazne kalorije, koje su u umjetnoj i prerađenoj hrani. Dakle osim što valja izbjegavati slastice poput keksa i kolača, također je potrebno preskočiti čipseve, gazirana pića te prženu i prerađenu hranu.

Od ugljikohidrata treba birati samo nerafinirane, a ni njih ne treba jesti previše.

Primjerice, rafinirano bijelo brašno (kojeg ima i u bijelom kruhu i tjestenini) jeftino je i ima dulji rok trajanja, ali sadrži vrlo malo hranjivih tvari te se brzo apsorbira u tijelu povisujući razine inzulina. Integralni kruh, tjestenina i smeđa riža bogati su vlaknima, pa su dobri za probavu i dulje zadržavaju osjećaj sitosti. Zamijenite li bijelo brašno integralnim, znatno ćete pridonijeti uravnoteženju razine inzulina u krvi.

No također treba pripaziti da namirnice bogate ugljikohidratima čine manje od četvrtine obroka. Bjelančevine i povrće trebali bi popuniti tu prazninu, a porcije ugljikohidrata ne bi smjele biti veće od šake.

Tako svakog dana ne bi trebalo pojesti više od dvije kriške integralnoga kruha ni više od šest rižinih krekera. Prazninu možete popuniti povrćem bogatim škrobom, primjerice batatom (ali ne više od jednog na dan), bundevom, pastrnjakom ili mrkvom. Pokušajte jesti više mahunarki (graha, azuki-graha, boba ili leće) kako biste se zasitili i ako ne jedete krumpire. Oni su također zdraviji izvor bjelančevina nego meso ili jaja.

Jedan dan u tjednu trebalo bi izbjegavati sve oblike tjestenine, kruha, brašna, riže i žitarica, a to će vam znatno sniziti razinu inzulina. Od mliječnih proizvoda važno je izabrati punomasne jer je u proizvodima s manjim udjelom masnoća najčešće puno više punila, sladila ili šećera radi boljeg okusa.

Mliječni proizvodi su jako važan izvor kalcija, ali s njima ne treba pretjerivati jer biste mogli vrlo brzo nakupiti kalorije, osobito ako je riječ o “light” verziji, koja je puna skrivenih šećera.

Svaki dan jedite dvije voćke na dan. Birajte one s niskim udjelom ugljikohidrata. Voće je uvijek bolje pojesti cijelo nego popiti sok od njega.

Pravilni obroci 

Svaki obrok trebao bi sadržavati bjelančevine kako biste dulje bili siti i unijeli manje praznih kalorija. Birajte ribu, piletinu bez kože, svinjetinu bez masnoće, govedinu ili jaja.

Zabranjeno 

Nemojte jesti krumpir. Želite li smršavjeti, treba ga potpuno izbaciti iz prehrane, bilo da je riječ o pečenome, kuhanom ili (što je najgore) u obliku čipsa. Krumpir jako povisuje razine inzulina.

Salata i povrće 

Možete ih jesti u neograničenim količinama jer su bogati vlaknima. Tijekom držanja medne dijete preporučuje se pojesti od šest do devet porcija povrća svakoga dana.

Riječ stručnjaka: Olja Martinić, nutricionistica

Autor dijete zadržao se u okvirima zadanih preporuka WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) o ukupnoj količini ugljikohidrata. Sve “slatke” ugljikohidrate zamjenjuje medom. Prednost je meda u tome što ima niži GI (glikemijski indeks) od šećera te ne “zakiseljuje organizam” kao šećer. I integralne namirnice imaju niži GI od rafiniranih, a dijeta nije monotona i praktična je.

Ostaje otvoreno pitanje je li dijeta jednako uspješna ako umjesto meda jedemo istu količinu marmelade od borovnice bez šećera ili pak marmeladu od  šipka koju nismo zasladili. Ako ne uzimate vrlo male porcije, iz navedene dijete ne očekujte mršavljenje. Četiri žlice meda prikladne su samo za muškarce uz svakodnevnu aktivnost. Dijetu ne treba primjenjivati samoinicijativno ako imate sniženu ili povišenu razinu šećera u krvi te više razine tiroidnog hormona.

Jelovnik

 

Ponedjeljak

  • Doručak: Dvije kriške pržene mesnate slanine i pržena rajčica
  • Užina: Šaka maslina
  • Ručak: Omlet od tri jaja s lukom, paprikom i šampinjonima ili velika porcija salate s piletinom
  • Užina: Štapići celera umočeni u malo svježeg sira
  • Večera: Losos sa žara s brokulom i mahunama kuhanim na pari
  • Desert: Jogurt s medom, posut prepečenim sjemenkama

 

Utorak

  • Doručak: Dva poširana jaja i kriška integralnoga kruha
  • Užina: Pola šake sjemenki i orašastih plodova
  • Ručak: Gusta juha od leće i dva zobena biskvita
  • Užina: Štapići krastavca, mrkve i celera s malo svježeg sira
  • Večera: Nemasno mljeveno meso s lukom, paprikom i rajčicom, pire od batata s ribanim sirom
  • Desert: Jogurt s medom i bobičastim voćem

 

Srijeda

  • Doručak: Zdjelica žitnih pahuljica (bez šećera) s jogurtom i sjeckanim suhim marelicama
  • Ručak: Velika miješana salata s kuhanim jajima, tunom iz konzerve i preljevom od meda, kruška i komadić sira
  • Užina: Kriška torte s medom
  • Večera: Složenac od svinjetine, graha i pasirane rajčice, uz dodatak kupusa kuhanog na pari
  • Desert: Voćna salata

 

Četvrtak

  • Doručak: Dvije kobasice (mesne ili vegetarijanske) i rajčica
  • Ručak: Sendvič od integralnoga kruha sa šunkom, sirom i salatom
  • Užina: Dimljeni losos s malo svježeg sira
  • Večera: Pileći batak bez kožice, ispržen s lukom, crvenom paprikom, kupusom, češnjakom i kriškama tikvice
  • Desert: Jogurt s medom i bobičastim voćem

 

Petak

  • Doručak: Zdjelica žitnih pahuljica s mlijekom i žlicom jogurta
  • Užina: Jabuka i kolačić od oraha i meda
  • Ručak: Pečena jaja s povrćem, salata
  • Užina: Malo svježeg sira s krastavcem
  • Večera: Svinjetina narezana na trakice, ispržena s miješanim povrćem, poslužena s malo integralne tjestenine
  • Desert: Bobičasto voće s jogurtom, posuto kokosovim brašnom

 

Subota

  • Doručak: Kajgana od dva jaja s dimljenim lososom, kriška integralnoga kruha
  • Užina: Manja šaka orašastih plodova
  • Ručak: Pileća juha s integralnim krutonima, šaka grožđa i kriška sira
  • Užina: Mafin od banane i meda
  • Večera: Piletina s karijem, jabukama, marelicama, jabukama, rajčicom i kokosovim mlijekom poslužena uz malo integralne riže
  • Desert: Pečene breskve s medom

 

Nedjelja

  • Doručak: Dva rižina biskvita s malo sira i šunke
  • Užina: Štapići mrkve
  • Ručak: Omlet sa šampinjonima
  • Užina: Masline i feta sir
  • Večera: Mesne okruglice u umaku od rajčice, s malom porcijom integralnih špageta i velikom salatom
  • Desert: Banana s jogurtom i medom

Medom se liječe rane, regulira tlak i sprječavaju upale sinusa

Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima, med ne samo da smiruje upaljeno grlo, nego i uništava određene bakterije koje uzrokuju infekciju. Antibakterijski učinak meda izuzetno je jak te se medom mogu ubiti bakterije Staphylococcus, Streptococcus i E. coli.

Med također smiruje čir na želucu i ubrzava zacjeljivanje jer smanjuje upale, potiče krvotok i pojačava rast epitelnih stanica u unutrašnjosti želuca. Također je dokazano da med ubija H. pylori, bakteriju koja izaziva većinu čireva. Učinkovit je i protiv drugih probavnih smetnji – visoka koncentracija fruktoze čini ga pravim izborom kod povremenog zatvora jer potiče razvoj “dobrih” bakterija u probavnom sustavu i djeluje kao blagi laksativ.

Upotrebljava se i za ozljede. Primjerice med je u liječenju opeklina učinkovitiji od srebrnog sulfadiazina, aktivnog sastojka u kremama, te opekline zacjeljuju brže uz manje bola i manji ožiljak, pokazalo je indijsko istraživanje. Stoga ako nemate antiseptičku kremu, kapnite malo meda i prekrijte ranu. No čak i ako nemate zavoj ili gazu, ne zabrinjavajte se. Med se osuši i tvori prirodni pokrivač.

Med je koristan i za prevenciju bolesti srca jer sadrži flavonoide i antioksidanse. Osim toga, taj pčelinji proizvod pomaže u sprečavanju karcinoma i tumora.

Uzimanje meda umjesto šećera preporučuje se i zato što med snižava razine kolesterola u krvi, pa se osobito preporučuje starijima, onima koji pate od visokog tlaka i drugih srčanih bolesti. Važnu ulogu ima i u njezi kože, osobito zimi, jer osim što privlači vodu, on je i zadržava u koži, pa koža postaje glatka i elastična.

Svakodnevno žvakanje meda u pčelinjem saću osim toga dokazano pomaže proziv upale sinusa, čestog problema hladnih zimskih mjeseci.

Odaberite pravi med za svaku tegobu

Liječenje medom naziva se apiterapija, a u njoj se često ciljano koriste točno određene vrste meda kako bi se djelovalo na određene tegobe. Kaduljin i lipov med tako se najčešće preporučuju za liječenje prehlade i drugih bolesti dišnih putova, ali ne i srčanim bolesnicima.

Med od lavande primjenjuje se za liječenje nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, ima diuretički učinak (pospješuje mokrenje), a preporučljiv je i kod migrene, glavobolje te povećane izloženosti stresu. Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva te jetara i žuči, uklanja umor, jača mišiće i imunosni sustav, a osobito je preporučljiv za liječenje anemije. Anemija je nedostatak hemoglobina, odnosno eritrocita u krvi. S obzirom na to da med sadrži vitamin C koji pomaže apsorpciju željeza iz hrane i vitamin B2 koji je važan za transport željeza od probavnih organa do krvi anemičnim ljudima preporučuje se uzimanje tamnijeg meda. Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava i zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti.

Livadni (cvjetni) med preporučuje se kod alergija i za jačanje imuniteta. No koji god med odabrali, najvažnije je pripaziti da ga nabavljate od pouzdanog proizvođača jer se jeftinome medu katkad potajice dodaje šećerni sirup radi dobivanja na volumenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...