Jugo u Zadru čupalo stabla, surferima dobro došlo

Baš kako su prognoze i najavljivale, dva praznična božićna dana protekla su pod ‘tmurnim’ oblacima, s tim da je u četvrtak na vremenske prilike značajno utjecala ciklona Branka koja se produbila nad genovskim zaljevom i sjevernom Italijom, pa je tlak zraka bio u konstantnom padu, i sredinom dana se u većem dijelu zemlje kretao ispod 1000 hPa.

Dosta neugodnosti donijelo je jugo, napose meteopatima, no uobičajeno i dužobalnim brodskim vezama. Tako su se zbog njega danas u prekidu našle katamaranske i trajektne linije i na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji, premda na širem zadarskom području ipak nije bilo većih poremećaja u odvijanju trajektnog prometa. Međutim, zato je olujni vjetar prouzročio drugu nevolju, isčupana i polomljena stabla, na sreću bez težih posljedica.

Jučer, oko 10 sati, na šetalištu uz gradsku plaži Kolovare, nadomak Opće biolnice, jako jugo srušilo je veliko stablo, o snazi dostatno govori da je skoro čitavo isčupano iz korijena.

Isčupana stabla na Kolovarama (Foto Radio Zadar)

– Vidio sam kako je palo, u stvari ja sam i zvao službu 112 jer sam vidio da se korjenje i zemlja nadigla i da će stablo pasti. S jedne strane ostala je klupa a s druge javna rasvjeta, kao da je znalo kako će pasti, nikakvu štetu nije izazvalo…, kazao je za HRT očevidac pada stabla. Potonje su uklonili vatrogasci i djelatnici Nasada. Porušenih stabala i razlomlljenih grana bilo je i na području Bibinja, Sukošana i Biograda,

Nije svima teško pao snažan južni vjetar pa su njegovu jakost i brzinu kroteći visoke valove u širem zadarskom akvatoriju odlično iskoristili ljubitelji jedrenja na dasci i kiteboardinga. Kada je u pitanju petak metereolozi predviđaju okretanje na buru i razvedravanje, što bi se trebalo zadržati i tijekom vikenda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...