Kapović prozvao oporbu za manipulacije

Načelnik Vira, Kristijan Kapović, uputio je danas medijima javno priopćenje povodom ponovljenih zahtjeva za smanjenjem komunalnog doprinosa u toj općini. Prema njegovim riječima, riječ je o kontinuiranim manipulacijama tamošnje oporbe.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

Članovi današnje oporbe predvođeni dr.sc. Markom Vučetićem te nezavisnim kandidatom Mladenom Šimundićem u svojim predizbornim programima koji su predstavljeni u ljeto 2012.godine predlagali su smanjenje cijene komunalnog doprinosa na način da je koalicija „Vir bez podjela“ tada predlagala da se komunalni doprinos smanji na 40 kn, a nezavisni kandidat Mladen Šimundić predlagao je 30 kn. To se vidi i iz njihovog promidžbenog materijala, dostupnog i na internetu. Sukladno trendovima vezanima na smanjenje cijena komunalnog doprinosa koji su zavladali u Republici Hrvatskoj, na prijedlog načelnika Općine Vir, Kristijana Kapovića, na 25. Sjednici Općinskog vijeća Općine Vir održanoj 22. listopada 2012. godine podnesen je prijedlog da se komunalni doprinos smanji sa tadašnjih 70 kn, 100 kn odnosno 138 kn po m2, ovisno o zoni, na 30 kn/m2 za jednokratno plaćanje, odnosno 40 kn/m2 za plaćanje u ratama. Odluku je podržala većina vijećnika, uključujući i članove SDP-a, HSLS-a, HSS-a i HDZ-a.

Nakon što je smanjen komunalni doprinos na 30 kn/m2, predizborna platforma načelnika Kristijana Kapovića, bila je da se ispod te cijene ne može ići ukoliko želimo dostići infrastrukturni razvoj susjednih općina i gradova, prvenstveno se to odnosi na vodu, kanalizaciju, prometnice, javnu rasvjetu i uređenje javnih površina. Tu političku platformu su na izborima 2013. godine podržala dva politička bloka: SDP HSS HSLS kao prvi blok i HDZ, HSP Dr. Ante Starčević kao drugi blok, čiji je zajednički kandidat za načelnika bio nezavisni kandidat Kristijan Kapović. Na temelju ovih cijena, na području Vira se do danas legaliziralo 1.464 objekata. Prosječna kvadratura objekata za legalizaciju na Viru iznosi cca 110 m2, dok je prosječna kubikaža cca 310 m3. Komunalni doprinos za tu kubikažu iznosi cca 9300 kn. Ukoliko komunalni doprinos uplaćujemo na 60 rata, dolazi se do iznosa od 206,60 kn mjesečno.

Nakon što je Općinsko vijeće smanjilo cijene komunalnog doprinosa, oporba je promijenila svoj prijedlog za smanjenje na 10 kn/m2 odnosno 1 kn/m2, a sve u cilju predizborne utrke. Iz prethodnog je vidljivo da su ovi novi prijedlozi oporbe o smanjenju komunalnih doprinosa obična manipulacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...