Karamarko potpisao za referendum, ali je protiv njega

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se održavanju referenduma o ćirilici, jer bi se njime smanjila stečena prava manjina na koja se Hrvatska obvezala ulaskom u EU, prenosi Hina.

Mi nismo za smanjivanje prava koje imaju nacionalne manjine iz jednostavnog razloga jer su to stečena prava i u trenutku ulaska u EU ona su bila aktivna, rekao je Karamarko.

 

Stožer prikupio 650.000 potpisa za referendum

Inicijator referenduma, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnim manjina po kojoj bi pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma ostvarivala ona manjina koja čini najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, a ne 30 posto kako je regulirano Ustavnim zakonom.

Karamarko je ocijenio da do inicijative, gužve i konfuzije ne bi došlo da je Vlada poštovala članak 8. ustavnog zakona koji kaže da se manjinska prava moraju primjenjivati sa svrhom snošljivosti i dijaloga između manjina i većinskog hrvatskog naroda.

Upitan zašto je on potpisao peticiju za raspisivanje referenduma, odgovorio je da je to učinio iz revolta, kao građanin, bez medija i bez odijela. Potpisao sam iz revolta, zbog situacije u kojoj Vlada ne poštuje zakone. Da je poštovan članak 8., ne bi se postavljale ploče, ne bi se dogodile nepotrebne međunacionalne napetosti, rekao je Karamarko.

Arogantnom je ocijenio izjavu premijera Zorana Milanovića da se referendum o ćirilici neće održati dok je on predsjednik vlade. Iz toga iščitavam arogantan stav u komunikaciji s javnošću. On ne treba tako razgovarati. Vidjet ćemo kako će se Vlada dalje ponijeti, rekao je Karamarko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...