Kineski hakeri upali u računala pet ministara iz EU

Kineski hakeri špijunirali su računala petorice ministara vanjskih poslova iz Europske unije prije rujanskog summita G20, na kojem je glavna tema bila kriza u Siriji. Pokazalo je to istraživanje američke tvrtke za računalnu sigurnost FireEye, objavio je Reuters.

Hakeri su upali u kompjutersku mrežu ministara poslavši zaražene e-mailove njihovom osoblju s naslovima poput Američke_vojne_opcije_ u_Siriji , izvijestila je tvrtka FireEye, koja se bavi prodajom antivirusne tehnologije tvrtkama. Kada su primaoci otvorili zaražene dokumente zločudni kodovi učitavali bi se u njihova računala.

Kompanija tvrdi da je nepravilnosti uočila kada je krajem kolovoza pratila rad glavnog računalnog poslužitelja koji su hakeri koristili za izviđanje i kretanje kroz hakirane sustave. No, FireEye je izgubio pristup hakerima kada su, nedugo prije početka summita G20 u Sankt Peterburgu, prešli na drugi server.

U toj američkoj tvrtci uvjereni su da su se hakeri baš tada spremali započeti krađu računalnih podataka.

Čelnici tvrtke nisu željeli otkriti iz kojih su zemalja ministri čija su računala hakirana. Naveli su tek da je riječ o članicama Europske unije te da su napade prijavili FBI-ju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...