KK Zadar donirao mališane u DV Latica

Baci, pucaj…

⁃ Ne znam!

⁃ Ma, samo kloz obluc, lukicama…

⁃ Hu, kako su veikiii, kao moj tata i moja mama.

⁃ Balba, i ja bih htio zakucat…

Radost, tolika da ju je teško prenijeti na papir, ručice u zraku, baš svatko bi htio loptom pogoditi metalni krug iznad malih simpatičnih glavica.

– Presretan sam. Presretan, s dosta emocija u glasu izgovorio je Boiris Skroće, predsjednik uprave KK Zadar. Uhvatio je Mirana, podigao dječaka visoko i pridržao da ispusti ‘balun’ niz otvor koji u sportu kojega je, prema drevnoj predaji, da ne kažemo legendi, ‘stvorio’ Donatov grad, zovemo- pogodak. Pa koliko god isti ‘metropolis’ bio star ili mlad, 2000 ili tri tisuće godina. Nebitno za njegove stanovnike, dokazano širokog i najšireg srca. Potvrđuju to iz sata u sat, dana u dan, napose sada u predblagdansko doba…

[pullquote align=”left”]Radost, tolika da ju je teško prenijeti na papir, ručice u zraku, baš svatko bi htio loptom pogoditi metalni krug iznad malih simpatičnih glavica[/pullquote]U srijedu su tako igrači, treneri i uprava KK Zadar, u duhu Božićnog zajedništva i darivanja, posjetili Dječji vrtić Latica na Kolovarama.

– Košarkaška uprava zajedno s kompletnom momčadi donijela je odluku da doniramo jedan dječji vrtić i nismo se mnogo dvoumili, izbarana je Latica. U dogovoru s tetama, održali smo pripremni sastanak i stavili na papir one najosnovnije potrebe za rad s mališaniuma. Naravno, shodno našim uvjetima smo iznašli sredstva, a dijelom smo novac izdvojili i iz osobnih dohodaka. Iskustvo je zadivljujuće i uvjeren sam da ovo nije naša zadnja takva akcija. Nadam se da će ona ubuduće postati tradicionalna. Kupili smo igračke i edukativno-rehabilitacijski materijal. Tu su drvene bojice, flomasteri, slikovnice, razne crtančice, bilježnice pisančice, blokovi, kolaži, omiljeni crtići na disketama, zadovoljavajući njihovim razvojnim mogućnostima, u skladu s najvišim standardima, nabrojao je prvi čovjek kluba s Višnjika. I to nije sve, jer ABA ligaš darovao je vrtiću i koš, pravi pravcati, s mrežicom i postoljem, postavljen s puno ponosa u dvorištu upravo nanovo adaptiranog objekta.

– Ranije smo odredili da koševima doniramo vrtiće i škole u gradu kako bismo opet popularizirali košarkaški sport i dakako KK Zadar. Na današnim mališanima je budućnost kluba.

Tu slijedi još jedna lijepa priča. Dvometarsku konstrukciju složio je i uredio Frane Ostojić, nekada polaznik i sada djelatnik istog vrtića, inače kao vjerni pratitelj utakmica u Krešinom domu prepoznat među ljubiteljima basketa kao vjerni, ako ne i najvjerniji ‘plavo-bijeli’ navijač.

[pullquote align=”right”]U srijedu su igrači, treneri i uprava KK Zadar, u duhu Božićnog zajedništva i darivanja, posjetili Dječji vrtić Latica na Kolovarama[/pullquote]Klub se i njemu odužio, na poklon je dobio dres, šal i loptu s potpisima igrača.

– Hvala klubu, hvala košarkašima. Naša djeca danas su vesela, sretna, radosna, razdragana, ushićena. I razigrana i rastrčana. Nismo ni sumnjali kako će interakcija biti lako ostvarena. Hvala, hvala, teško je pronalazila riječi Vesna Penjalov, ravnateljica.

U srijedu su pravi košarkaši postali tamnokosi Ante s nepunih šest godina, kao i 5.5-godišnji Milan, Frane sa sedam i pol godina, Luka, Marko, Borna, Marina, Zara, Lucija, Krševan…

DV Latica je vrtić za djecu s teškoćama u razvoju. Djeluje od 1990. i do danas uspješno provodi posebne edukacijsko-rehabilitacijske programe za predškolsku djecu s tjelesnom invalidnošću, mentalnom retardacijom, oštećenjima vida, oštećenjima sluha, govorno-jezičnim poremećajima, poremećajima komunikacije, poremećajima u ponašanju, autizmom i višestrukim poteškoćama. Korisnici posebnih programa su djeca iz cijele Zadarske županije, budući da je DV Latica jedina specijalizirana predškolska ustanova za djecu s teškoćama u razvoju na našem području, a cilj rada je osigurati uvijete za poticanje socijalnog, emocionalnog, intelektualnog i tjelesnog razvoja predškolaca kojima je pomoć neophodna, odnosno pripremiti djecu za adekvatnu školu različitim edukacijsko-rehabilitacijskim postupcima.

Polaznici su djeca s motoričkim oštećenjima, sa sniženim intelektualnim sposobnostima, oštećenjima vida i sluha, poremećajima govorno-jezičnog razvoja, komunikacije, poremećajima u ponašanju i mališani s višestrukim teškoćama. U radu s dječacima i djevojčicama predškolcima sudjelju defektolozi -odgajatelji, logopedi, psiholog, fizioterapeuti, medicinske sestre, cijela stručna medicinsko-pedagoška ekipa. Kao stručno-metodički centar DV Latica je vježbaonica za realizaciju praktičnog dijala kliničke psihologije studentima Filozofskog fakulteta- Odsjeka psihologije Sveučilišta u Zadru i studenata Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...