Kovač: “Bože ostavi nas u skupini 4!”

Napokon, čekali smo punih osam godina.

Brojna delegacija Hrvatskog nogometnog saveza ‘sjatila’ se u Brazil, na ždrijeb skupina za predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo, a uoči samog izvlačenja kuglica Niko Kovač ima samo jednu želju koju potpisuje i cijela nacija:

– Volio bih izbjeći poziciju one europske reprezentacije koje neće biti u četvrtoj jakosnoj skupini. Ta će reprezentacija dobiti jednu od četiri najjače južnoameričke selekcije i još jednu snažnu europsku, što je težak put koji bi bilo zgodno izbjeći, kazao je izbornik.

Početak ljeta i krasna priroda u brazilskoj regiji Bahia sjajno su okruženje za odmor, no selektori i delegacije 32 reprezentacije nemaju puno vremena i prostora za relaksiranja.

Ne, nismo mislili na ta-‘relaksiranja’…

Dogovori, razgovori, sastanci i radni seminari dominiraju ‘resortom’ koji su Fifa i brazilski organizacijski odbor odabrali za ždrijeb skupina SP koji je na rasporedu u petak u 13 sati po lokalnom vremenu. U tom radnom ambijentu, teme su operativne prirode, prvenstveno vezane za odabir kampova reprezentacija, pa se o samom ždrijebu puno ne razgovara i ne razmišlja. S tim pogledom na izvlačenje kuglica ide i Niko Kovač:

– Mi ne možemo utjecati na ždrijeb, pa nemam ni neke favorite za sada. Prihvatit ćemo ono što nam kuglice donesu i za te protivnike ćemo se pripremiti kako treba.

Izbornik nije govorio o konkretnim imenima reprezentacija s kojima bi rado igrao ili koje bi izbjegao, a Brazil je, izgleda, ostavio dobar dojam na šefa stožera:

– Da, vidi se da je početak ljeta, vrijeme je odlično, toplo, a Brazil je lijepa država koja ima svoj šarm. Vidi se i da se domaćini trude po pitanju organizacije, ima tu još nekih nedostataka, ali vjerujem da će do početka Svjetskog prvenstva sve biti uštimano i da će biti na nivou kakav ovakav turnir zahtijeva.

Druženje s kolegama iz drugih selekcija započelo je već i prije dolaska u Costa do Sauípa:

– Kako je svijet mali, bili smo u istom avionu s delegacijom Njemačke i BiH. Ovdje su jasno već svi izbornici, razgovarao sam s Vahidom Halilhodžićem kojeg sam maloprije vidio u hotelu, kao i s Joachimom Löwom koji je bio u našem avionu. Sinoć smo imali zajedničku večeru što je bila odlična prigoda za komunikaciju sa svim kolegama.

Izbornik se osim protivnicima ne zamara ni samim skupinama i gradovima domaćinima:

– Mislim da nema smisla puno analizirati gdje igra koja skupina prije nego se održi ždrijeb i točno vidimo gdje igramo.

Brazil, navijačica

Kuglica će, naravno, imati i određen utjecaj na odabir kampa reprezentacije:

– Morali smo prijaviti Fifi tri destinacije za sada, sada ćemo vidjeti poslije ždrijeba tko, s kim i gdje igra, pa će svi na temelju toga donijeti definitivnu odluku gdje će im biti kamp. Mi smo proučili nekoliko opcija, a nakon ždrijeba i detaljne inspekcije tih destinacija donijet ćemo odluku o najboljem rješenju.

Nakon ždrijeba hrvatska delegacija, u čijem sastavu su uz izbornika Kovača i predsjednik Davor Šuker, izvršni predsjednik Damir Vrbanović, direktor reprezentacija Zorislav Srebrić, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk i glasnogovornik Tomislav Pacak, trebala bi obići lokacije za potencijalni kamp hrvatske reprezentacije pa se potom odlučiti za najbolju opciju, piše službena stranica Saveza.

I tako nogometni svijet odbrojava posljednje sate uoči ždrijeba SP-a u Brazilu, a njega će putem TV-a pratiti i izbornik BiH reprezentacija Safet Sušić koji je trebao biti na ‘licu mjesta’.

Nogometni savez BiH, a prenosi bljesak.info, priopćio je kako Sušić neće prisustvovati ždrijebu za SP. Objasnili su kako se izbornik nije pojavio na ukrcaju u Parizu i kako će potpredsjednik saveza Darko Ljubojević na sebe preuzeti izbornikovu zadaću.

Fifa sigurno neće pokazati razumijevanje za ovu situaciju koja je toliko tipična za naše podneblje, a hoće li savez susjeda ili sam Sušić biti kažnjen ostaje za vidjeti.

[pullquote align=”right”]IZBORNIK
“Volio bih izbjeći poziciju one europske reprezentacije koje neće biti u četvrtoj jakosnoj skupini. Ta će reprezentacija dobiti jednu od četiri najjače južnoameričke selekcije i još jednu snažnu europsku, što je težak put koji bi bilo zgodno izbjeći”[/pullquote]Inače, u brazilskoj Bahiji je održan probni ždrijeb skupina za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se odigrati narednog ljeta, a na kojem će nastupiti i naša reprezentacija.

Proba je smjestila Hrvatsku u skupinu B, zajedno s prvakom Južne Amerike Urugvajem, prvakom Afrike Nigerijom, kao i prvakom Sjeverne i Srednje Amerike- SAD.

Pokusni je ždrijeb stvorio vrlo zanimljivu skupinu A u koju je smjestio domaćina Brazil, svjetskog prvaka iz 1998. godine Francusku, Australiju i svjetskog prvaka iz 2006.- Italiju.

Još jedna zanimljiva skupina je i ona u kojoj se nalazi branitelj naslova Španjolska, zajedno s Obalom Bjelokosti, Južnom Korejom i Engleskom (skupina E).

Susjedi iz Bosne i Hercegovine smješteni su u posljednju skupinu, H, zajedno s Belgijom, Alžirom i Meksikancima.

U Costa do Sauipeu kuglice će izvlačiti Lothar Matthäus (Njemačka), Zinadine Zidane (Francuska), Alcides Ghiggia (Urugvaj), Geoff Hurst (Engleska), Mario Kempes (Argentina), Cafu (Brazil), Fabio Cannavaro (Italija) i Fernando Hierro (Španjolska).

Podsjetimo i kako su nepoznati hakeri prošli tjedan na FIFA-inoj službenoj stranici objavili lažne rezultate žrijeba i tako nam u skupini H ‘darovali’ Španjolsku, Južnu Koreju i Ekvador.

Branitelji naslova, drugoplasirani u azijskoj skupini A i četvrti u Južnoameričkim kvalifikacijama. Hm, nije ni loše, kakvih kandidata ima, pa se ne bismo ni bunili ako bi se ona uistinu i ostvarila.

Kako bilo, hakeri najvjerojatnije iz Anonymussa, su se poigrali na Fifa.com stranici, pa odlučili objaviti, navodno već spremljene, grupe za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Brazil 2014

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine snjestili su u skupinu C, zajedno s Kolumbijom kao prvim nositeljem, Kostarikom i Kamerunomcima. Ne bi to, zapravo, ni našim susjedima bila nimalo loša ‘mundijalska’ grupa.

U grupi A, na Facebooku nazvanoj odmah ‘skupinom smrti’, bi igrali Francuska, Meksiko, Brazil i Engleska.

Grupu B sačinjavale bi reprezentacije Urugvaja, Gane, Grčke i Japana. U grupi D bi se natjecali Njemačka, Nizozemska, Čile i Australija.

Belgija, Honduras, Obala Slonovače i Italija ‘smjestili’ su se u skupinu E, a Švicarska, Nigerija, SAD i Rusija u grupu F. Argentina, Portugal, Iran i Alžir su u grupi G.

Naravno, ždrijeb je poništen, a FIFA je priopćila da je ponovo bila na meti hakera. Pojedini mediji posumnjali su da je riječ o novom namještaju ždrijeba u režiji FIFA-e i Seppa Blattera.

 

Evo, dakle, skupina prema ‘želji’ nepoznatih hakera:

Grupa A: Brazil, Meksiko, Engleska, Francuska

Grupa B: Urugvaj, Gana, Japan, Grčka

Grupa C: Kolumbija, Kostarika, Bosna i Hercegovina, Kamerun

Grupa D: Njemačka, Nizozemska, Čile, Australija

Grupa E: Belgija, Honduras, Obala Slonovače, Italija

Grupa F: Švicarska, Rusija, Nigerija, SAD

Grupa G: Argentina, Portugal, Iran, Alžir

Grupa H: Španija, Hrvatska, Južna Koreja, Ekvador

 

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu održava se narednog ljeta- od 12. lipnja do 13. srpnja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...