Kužinavanja, fritule, mendule, med i “dalmatinska kapa”

Ukupno 66 redom malih, ali i poneki iz skupine većih, proizvođača okupilo se na prodajnoj izložbi hrane, pića, delikatesa i suvenira. kojoj je danas i sutra, dakle, 13. i 14. prosinca, domaćin Arsenal.

Tradicionalna manifestacija, osma u nizu i sada već naširoko prepoznata u nazivu ‘Naši mali gušti’ pod ‘kapom’ HGK – Županijske komore Zadar i suorganizatora; HOK – Obrtnička komora Zadar, Udruženja obrtnika Zadar, TZ i Grada Zadra, Zadarske županije, TZ Zadarske županije i TZ Grada Biograda, privukla je u dva dana, baš kako se i najavljivalo, rekordan broj izlagača.

Na dvije etaže objekta postavljeni su štandovi 32 obrta i proizvodna pogona s prostora ZŽ i 34 iz osam ostalih županija i Grada Zagreba.

Posjetitelji su mogli, i naravno mogu, pronaći raznorazne potrepštine i zanimljive proizvode po pristupačnim cijenama, sniženima za 10-20 posto u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost po kojima se inače nude u dućanima. Pri tome dio zarade izlagači, a time i kupci kupnjom na ‘licu mjesta’, doniraju Crvenom križu za potrebe siromašnih obitelji i sugrađana.

U sklopu Tjedna solidarnosti prikupljaju se napose sredstva za 500 najsiromašnijih županijskih žitelja.

Kroštule, ne znaš šta su kroštule, Bože sačuvaj…, ljutila se Linda Medić, s naglaskom da se ne zaboravi napisati i ono;’bivša Matešić’, na provokativan upit novinara.

Pa, dalmatinski kolač, slastica. To ti standardno radimo na Badnjak, nadovezuje se Niza Pupić, nudeći blago neznajućem sugovorniku tek spravljenu hrskavu deliciju ‘ala Zadar’.

Dvije ‘kuharice’ su, uz desetak kolegica, inače članica KUD-a Diklo, podijelile i recept zainteresiranim namjernicima kojih je dakako na pult čijim je ‘tronom’ suvereno ‘vladao’ Renato Kraljev, primamio miris i kroštula i fritula.

Tri jaja, jedna i pol kašika brašna, 25 deka cukra, dvi-tri vanilije, dvi jabuke, friški kvas, a na kil i pol brašna ide litra mlika ili pola-pola vode i mlika, podučavala je znatiželjne ‘fritoljupce’ teta Marija, dok se ‘kroštulofanovima’ ‘poizabavila’ teta Simona:

Triba ti pedeset ili šezdeset deka brašna, deset deka maslaca, osam žumanjaka, osam vanilija, korica limuna, sok od naranđe, malo soli, dvi žlice ruma pa malo vina.

[pullquote align=”right”]Na dvije etaže objekta postavljeni su štandovi 32 obrta i proizvodna pogona s prostora ZŽ i 34 iz osam ostalih županija i Grada Zagreb[/pullquote]Ekipa sluša, pamti, reklo bi se:’neš’ ti posla… No, ono što se na prvu čini poslom u tren oka, nešto je nevještijim kuharicama, i kuharima, pravi – pothvat.

Nije ni malo lako, mora se dobro pazit da ne zagori, da se ne stavi više ulja, da…, primjećuju Davor i Denis iz Hoteljersko- turističke i ugostiteljske škole koji za ‘praksu’ pomažu tetama.

I premda je prvi dan događanja nosio ‘službeni’ naslov: ‘Dan fritula i kroštula’, nije se u drevnom magazinu samo kužinavalo i degustiralo, na katu su na svoje došli ljubitelji raznolikih, prvenstveno izvornih, unikatnih i autohtonih stvarčica.

Tako i meda…

Uzmi, momak, probaj, nutkala nas je na vrhu stepenica Mira Maruna.

Na stolu ispred nje pogled je ‘šarao’ po lijepo pakiranim staklenkama meda i mednih pripravaka.

Mi smo ti Obiteljsko gospodarstvo Maruna, proizvodnjom meda se bavimo punih 200 godina. Dvanaest mjeseci, bez predaha. Pčele na ispašu vodimo u Liku i na Velebit. Radimo med svih vrsta, a tu su i propolis med, med s čkolodom, jako su dobri za snagu i energiju, za to ali i potenciju čuven je med s orasima, nabraja simpatična gospođa.

[pullquote align=”left”]Posjetitelji su mogli, i naravno mogu, pronaći raznorazne potrepštine i zanimljive proizvode po pristupačnim cijenama, sniženima za 10-20 posto u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost po kojima se inače nude u dućanima[/pullquote]Naglašava kako se za proizvodnju, ‘prirodnu i bez ikakvih dodataka’, koristi 150 košnica, kao i da je obrt za kvalitetu dobio 25 zlatnih i devet srebrnih ‘žlica’, plus osam ‘šampionskih’ titula na međunarodnim prehrambenim natjecanjima.

Naši domaći ljudi traže najrađe kaduljin med, za prehladu i bolest pluća. Inspekcija? Neka inspekcija, mi bi čak da ih i više ima, tko radi kako treba ne plaši se ničega…

Da, stvarno su aromatizirana vina, nu kušaj, nudi Julijan Lonić, iz istoimenog Obiteljskog poloprivrednog gospodarstva.

Binjski proizvođać vinskih proizvoda, ali i aromatiziranih keksa bez aditiva, prilčno je zadovoljan.

I sajam i organizacija i kompletna atmosfera su odlični, ovako nešto nam češče treba. Da se predstavimo potrošačima. Rijetko tko tu i zna za nas.

Međutim, zato, tvrdi, znaju u ‘stranim zemljama’.

Lani je dvi botelje našeg vina kupila turistkinja iz Melbournea. Prlično joj se svidio sadržaj, ishvalila nas je u mailovima, kaže da je isto vino tražila na australskim policama i bila razočarana kada ga nije pronašla. Ne jedino to, nego i nikakva hrvatska vina…

⁃ ‘Nešto drukčije’, naziv je pak obrta Stelle Unušić iz Biograda.

Pletem, vezem i šijem odjeću s detaljima iz starih narodnih nošnji, trenutno je pravi hit, pa i među mladima, kao modni dodatak – ‘biogradski zalistavac’.

[pullquote align=”right”]I premda je prvi dan događanja nosio ‘službeni’ naslov: ‘Dan fritula i kroštula’, nije se u drevnom magazinu samo kužinavalo i degustiralo, na katu su na svoje došli ljubitelji raznolikih, prvenstveno izvornih, unikatnih i autohtonih stvarčica[/pullquote]Dule i Mirjana Jokić, kažu kako su ‘umjetnici iz Obrovca’. Proizvode drvene bukare, stolice i pribor za jelo neobičnizh oblika i dimnenzija. Radnja ‘Eto di’ promovira dalmatiske i ličke kape, posebno atraktivne turistima, Nedjeljka Jurin prirodnu kozmetiku, Ljubomir Jurin, pokazuje oslikane oblutke, Božena Mikulandra minijaturne slike, ‘Do-ručak’ iz Šibenika- ‘Božićni kolač’…

Našlo se u ponudi raznih blagdanskih ukrasa, suvenira u raznovrsnim materijalima, pekarskih, pčelinjih i suhomesnatih roizvoda, pekmeza i džemova, tjestenina, ručno izrađenih sapuna, rakija, likera, sireva…

Popratni program vodila je Ivana Zrilić, nastupili su zbor Srednje škole ‘Stanko Ožanić’ i klapa Puntamika, a pristigla Sveta Luce darivala je prisutne s imenima: Lucija, Luce ili Lucijan.

Plimila san paketic puuun cokoladi i bonboncica, primjetila je Lucija Vita Marinković, u društvu Lucije Ćirjak i Lucijana Antonina…

U subotu se manifestacija nastavlja ‘Danom mendula’.

Prva izložba ‘Naši mali gušti 2006’ okupila je 35 izlagača, proizvođača autohtonih proizvoda iz Zadarske županije, a brojnim posjetiteljima su predstavljeni stari zanati, gradske nošnje, suveniri i folklorni plesovi. Upravo zbog tradicionalnog duha cijele manifestacije kao domaćin odabran je Arsenal, stari prostor kojemu je dan duh novog vremena.

[nggallery id=479]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...