Restoran “ll Padrino” ostavio ruglo na zadarskoj rivi

Ovih dana u zelenilu gradske rive primjećujemo ruglo, gradilište ili možda tek novo parkiralište. Ipak, ne radi se o ničemu navedenom, barem tako pretpostavljamo. Radi se o prostoru ljetne terase restorana “Il Padrino” smještene na javnoj površini u zelenilu gradske rive oko koje se posljednje dvije godine lome koplja privatnog poduzetnika i stanara Poluotoka te ostalih sugrađana s druge strane. Ljudima naviklima na rivu kao oazu mira i šetnicu zasmetala je devastacija zelene površine oko 200 -ak metara četvornih na kojima je bio do nedavno postavljen travnati tepih te ugostiteljski inventar ovog objekta. Na mjestu donedavne terase ostao je ogoljeni prostor, svojedobno nasut šljunkom i naravno bez iti jedne travke.

Iako je još prije dvije godine gradski Upravni odjel za gospodarenje imovinom  pročelnika Rajka Jurina, temeljem zaključenog Ugovora o zakupu, uz prethodno pribavljenu suglasnost PU zadarske odobrio postavljanje terase, ugostiteljskih stolova i stolica, društvu Profundus d.o.o. Zadar, odnosno restoranu “Il Padrino”  na površini od 83  te u protekloj sezoni na još 130 dodatnih metara četvornih. Temeljem zaključenog Ugovora o zakupu nije im dana i suglasnost za postavu travnatog tepiha kojim su devastirali postojeću zelenu površinu na što je ukazivala udruga ZA ZAdar ZAjedno, proizašla iz građanske inicijative Stop devastaciji Zadra. Iz Grada su isticali kako ovom odlukom nije devastirana javna zelena površina.

Ogoljena terasa Il Padrina

Ovakvom korištenju javnog prostora, odnosno zelene površine, na samim početcima,  progledano je kroz prste od strane Konzervatorskog odjela na čijem čelu je tada bila Anastazija Magaš, sestra voditelja navedenog restorana, Kristijana Magaša te od strane pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje imovinom Grada Zadra, Rajka Jurina.

Sam Magaš je svojedobno izjavio kako je sve potrebite dozvole za postavljanje ugostiteljskog inventara te travnatog tepiha dobio jer time navodno ne narušava izgled rive te kako se sve vrlo lako može vratiti u prvobitno stanje. Pritom nije očito mislio na prirodnu travu koju je nasipanje šljunka, ali i sami travnati tepih uništio.

Kako danas imamo priliku vidjeti, još ništa nije vraćeno u prvobitno stanje, osim što nema ugostiteljskog inventara i travnatog tepiha. Na pitanje da li znaju zašto je prostor po sredini rive ostavljen u stilu gradilišta, a ne vraćen u prvobitno stanje, u Gradu danas nisu znali odgovoriti, ali odgovor kao i ostatak građana Zadra čekamo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...