“Last Christmas”, “Jingle Bells”, “Marry Christmas”…

O ne, ne, opet je počelo, sigurno ste pomislili negdje polovicom listopada.

Da, da, u ‘eteru’ su nas već tada krenuli, malo po malo, pripremati za nešto na kraju prosinca. Ili kod nekih na početku siječnja.

Kako idu godine, i kako jača kriza, sve ranije i ranije čujemo zvuk zvončića. Hm, ima neka veza, njima se nekoć najavljivala prijetnja i uzbuna. Tko je spomenuo sirenu i alarm?

No, dobro, nije sad da se ne naviknemo, pa da nam nakon nekoliko dana bude i ugodno u ušima, čak i da sebe uhvatimo kako nasmiješeni pjevušimo pod tušem ili na izlasku iz kreveta: ‘Last Christmas, happy Crhristmas’… ili barem onu koja nas vraća desetke zima unatrag:’ ponoć već je tu, za satom ide sat, juri vranac naš, ko’ da nikad neće stat’.

Mrzim tu pjesmu, haha. Ma, gdje god se našao – u autobusu, kvartovskoj birtiji ili samoposluzi, jednostavno ne možeš pobjeći. Prokleti George Michael i njegov Wham! Predbožićno vrijeme bilo bi barem tri puta ugodnije bez terora te ljige od pjesme. Da, pričam o onom pop užasu naziva ‘Last Christmas’. Još kada se u kompletu s njom nanizaju Chris Rea-ova ‘Driving Home For Christmas’, ‘All I Want For Christmas as Is You’ Mariah Carey i ‘ThePower Of Love’ Frenkie Goes To Hollywood’, čovjeku dođe da poželi da je gluh do krajnjih granica. E pa, dosta je bilo terora tog prigodničarskog glazbenog smeća!, kaže Ante Ćikotić Chiko, kolega i prijatelj iz Omiša. Ljudina i ponavatelj glazbenog opusa svih i svakoga na 360 meridijana.

[pullquote align=”right”]Kako idu godine, i kako jača kriza, sve ranije i ranije čujemo zvuk zvončića. Hm, ima neka veza, njima se nekoć najavljivala prijetnja i uzbuna. Tko je spomenuo sirenu i alarm?[/pullquote]Evo kako je ne tako davno, misli se na neka minula ljeta, na tadašnjem portalu dugirat.online dao svoju Top-listu nepravedno zanemarenih bisera ‘blagdanskog pop-rocka’…

The Pogues featuring Kristy MacColI ‘Fairytale OF New York’ (album ‘If I Should Fall From The Grace With God’ iz 1988.)

Ovaj bezobrazno simpatični duet pjevača Poguesa, Shanea MacGowana, i engleske pjevačice Kristy MacColl ima jednostavno sve. Ne samo da je najbolji božićni single ikad, nego je uz to i prekrasna psovačko – ljubavna pjesma koja na jedan potpuno osebujan način uspijeva prikazati kako propalice, kurve i alkoholičari iz zadimljenih birtija provode svoj Božić.

Ima li radosti, ljubavi i adventske topline u tom polusvijetu? Sudeći po stihovima jednog od njih, spomenutog gospodina Shanea, izgleda da ima.

The Ramones ‘Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)’ (album ‘Brain Drain’ iz 1987.)

Svi oni navodno sretno zaljubljeni znaju da čak i za Božić stvari ponekad znaju krenut nizbrdo. Ti si malo popio i ama baš sve ti je za pet, a onda tvoja jedina uleti vrišteći zbog neke potpuno nebitne pizdarije. Ne preostaje ti ništa drugo nego da je po preporuci ove pjesme pokušaš smirit riječima: ‘Nemoj jubavi, ma nemoj danas molin te… pa Božić je…’

The Darkness ‘Christmas Time (Don’t Let The Bells End)’ (singlica iz 2003.)

Još tamo od zlatnih dana Queena u rock glazbi nije bilo toliko kiča kao u pompoznom stadionskom rockijanju The Darknessa. Ali upravo to njihovo svjesno poigravanje s neukusnim glam rock i hair metal klišejima, činili su retro zvuk The Darknessa potpuno neodoljivim svim fanovima žestokog rocka. A pošto sam i ja jedan od takvih, neizmjerno mi je zadovoljstvo u ovo predblagdansko vrijeme čut Justina Hawkinsa kako glasom uškopljena cvrčka, uz obilatu pomoć crkvenih zvona i žestokih riffova, pjevuši refren ove prigodne hard rock prašione.

Queen ‘Thanks God It’s Christmas’ (singlica iz 1984.)

U prošlom pasusu nisam slučajno spomenuo Queen. Naime, i oni svog konja za ovu predblagdansku utrku imaju. Veličanstvena rock simfonija ‘Thanks God It’s Christmas’ je nezaobilazni dio svake dobre božićne veselice. Pogotovo ukoliko se konzumira skupa sa gore spomenutim The Darknessovim singleom.


Twisted Sister ‘Oh Come All Ya Faithful’ (album ‘Twisted Christmas’ iz 2006.)

Kad su se heavy metalci u osamdesetima počeli bahatit sa izrazito eksplicitnim tekstovima o seksu, drogi i rock and rollu, američki su ih cenzori jedva dočekali uzeti na nož. Takvo ugnjetavanje umjetničke slobode nije naišlo na odobravanje u kulturnjačkim krugovima, pa su se sa metalcima solidarizirali gotovo svi čije je ime nešto značilo u industriji zabave; od kolega estradnjaka do hollywoodskih glumaca.

Simbol te njihove borbe protiv licemjernih lažnih moralista bio je prčeviti metalčina Dee Snider, koji je sa svojim bandom Twisted Sister otpjevao neslužbenu himnu cijelog tog pokreta, kultnu stvar ‘We’re Not Gonna Take It’ (u slobodnom prijevodu: ‘Mi to nećemo trpit!’).

Više od dvadeset godina kasnije, upravo na melodiju te pjesme, Twisted Sister su otpjevali stihove klasičnog božićnog napjeva ‘Oh Come All Ya Faithful’. Rezultat je bio vrhunski blagdanski heavy metal raspašoj.

AC/DC ‘Mistress For Christmas’ (album ‘The Razor’s Edge’ iz 1990.)

Znate li što ovi najarcani rock ‘n’ roll perverznjaci žele naći pod svojim borom na Božićno jutro? Pa naravno, bačvu piva i priležnicu u (prigodnom) crvenom donjem rublju. Baš me zanima što Djeda Mraz misli o tome…

The Brian Setzer Orchestra ‘Boogie Woogie Santa Claus’ (album ‘Boogie Wooogie Christmas’ iz 2002.)

Boogie Wooogie Djeda Mraz ne dijeli darove. On je zajeban tip koji je u grad došao bančit, cugat i trčat za ženama. Ukoliko mu se pridružite, dobar provod vam je zagarantiran i baš to je poanta ove nabrijane pjesmice. Mnogo je ona covera doživjela, ali rock ‘n’ swing obrada starog rockabilly mačka Briana Setzera je ipak daleko najjača.

Obavezno poslušajte, pa…

 

[pullquote align=”left”]No, dobro, nije sad da se ne naviknemo, pa da nam nakon nekoliko dana bude i ugodno u ušima, čak i da sebe uhvatimo kako nasmiješeni pjevušimo pod tušem ili na izlasku iz kreveta: ‘Last Christmas, happy Crhristmas'[/pullquote]Dakle, baš svake godine u zimsko doba raspoloženje se mijenja, svi su nekako barem ‘na vani’ sretni, nasmijani, a zahvaljujući i blagdanskom raspoloženju koje nam daje priliku da se opustimo, usprkos krizi, recesiji, neimaštini i inim životnim preokupacijama.

Božić se praznuje u mnogim zemljama, i obilježen je i mnogim pjesmama koje su sa vremenom postali pravi hitovi bez kojih božićna atmosfera nije potpuna. Svi imaju omiljene božićne pjesme, a mi ćemo vas dolje podsjetiti na samo nekoliko hitova.

‘Let it snow!Let it snow! Let it snow!’ je pjesma u kojoj se ne spominje Božić, ali atmosfera koju pruža i praznični osjećaj koji daje svrstavaju je u božićnu pjesmu. Zanimljivo je da su pjesmu napisala dva Židova 1945. jednog vrelog kalifornijskog dana, a sama pjesma je obrađena puno puta.

Svima dobro poznata pjesma ‘Jingle Bells’ je objavljena davne 1857., ali pjesmu koja je bila namjenjena za Dan zahvalnosti preuzeo je Božić. Prva je to pjesma emitirana iz svemira.

‘Jingle Bell Rock’ je popularna božićna pjesma koju je prvi objavio Bobby Helms 1957. Mnogi su izvodili ovu pjesmju, ali Bobbijeva verzija je najpoznatija.

• ‘All I Want For Christmas Is You’ je poznata skladba Mariah Carey koja svojim glasom budi blagdansko raspoloženje. Pjesma je objavljena 1994. godine, a postala je 19. najprodavaniji singl 20. stoljeća koji je izvela žena.

• ‘Stille Nacht, heilige Nacht’ je komponirao Franz Xaver Gruber 1818. godine u Austriji i predstavlja najstariju božićnu skladbu. Pjesmu su izvodili mnogobrojni pjevači i zborovi, ali zbor bečkih dječaka ju je u dosta navrata savršeno otpjevao, milina.

To je dakako samo kratka lista najpopularnijih bezbrojnih božićnih pjesama. Slavili Božić ili ne, svakako je veći dio božićnih pjesama poznat široj publici, što ih i čini hitovima koji nemaju rok trajanja. Nikakvo pak iznenađenje za gorepotpisanog i vjerojatno pola anketiranih na temu najdraže Božićne pjesme je da ljudi redom daju isti odgovor: ‘Last Christmas’. Nastala davne 1984., kad je Baščaršijom vladao Vučko, a nestašni George Michael još faćkao cure i s kompanjonom iz banda harao tbackstageom i top ljestvicama, dan danas hara radio postajama…

Last Christmas

Last Christmas, I gave you my heart
But the very next day, You gave it away
This year, to save me from tears
I’ll give it to someone special

Once bitten and twice shy
I keep my distance but you still catch my eye
Tell me baby do you recognise me?
Well it’s been a year, it doesn’t surprise me

(Happy Christmas!) I wrapped it up and sent it
With a note saying “I Love You” I meant it
Now I know what a fool I’ve been
But if you kissed me now I know you’d fool me again

Last Christmas, I gave you my heart
But the very next day, You gave it away
This year, to save me from tears
I’ll give it to someone special

A crowded room, friends with tired eyes
I’m hiding from you and your soul of ice
My God I thought you were someone to rely on
Me? I guess I was a shoulder to cry on

A face on a lover with a fire in his heart
A man undercover but you tore me apart
Now I’ve found a real love you’ll never fool me again

Last Christmas, I gave you my heart
But the very next day, You gave it away
This year, to save me from tears
I’ll give it to someone special

Happy Christmas!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...