Na Pozdravu suncu malo crvene, malo plave, malo ničega!

Gradska instalacija Pozdrav Suncu opet, prema riječima naših čitatelja, više ne svijetli no što svijetli. Malo crvene, malo plave boje i malo ničega. Zanima nas da li je ova originalna instalacija opet u kvaru s obzirom na nebrojene višegodišnje pojedinačne reparacije kako bi se ova gradska atrakcija koliko toliko dovela u red i u prošloj turističkoj sezoni kada su turisti uglavnom imali prigodu diviti se trećini radne površine Sunca odnosno bolje rečeno “fleki plave boje” na podu gradske rive.

Na početku kada je stavljena u funkciju na instalaciji su se presijavale razne boje te je današnje stanje naše sugrađane bacilo u dvojbu kako se instalacijom upravlja kompjuterski s lošim windows media playerom, a ne akumuliranom sunčevom energijom odnosno svjetlom.

S obzirom da je početkom ove godine tadašnji dogradonačelnik Dražen Grgurović bio najavio generalku Pozdrava Suncu u studenom ili prosincu ove godine, kada je instalacija zbog radova trebala biti zatvorena na mjesec dana, od iste se odustalo, kako su svojedobno iz Grada potvrdili, govoreći kako za generalkom nema potrebe jer se instalacija parcijalno reparirala te je vraćena u prvobitno stanje?

Mnogi se pitaju da li su razlog čestih kvarova i jeftiniji kineski dijelovi za koje je Grgurović istaknuo da se nabavljaju kako bi se uštedilo na popravcima ovog originalnog gradskog pilot projekta.

Pozdrav Suncu (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

– Prema izvješću naših službi i održavatelja instalacije Pozdrav Suncu, ona radi normalno, rade i svi planeti osim Urana i Neptuna koji su ugašeni jer je njihovo staklo razbijeno. U tijeku je nabava novog stakla za navedene planete i za dva mala rubna dijela na Suncu koja su razbijena. Prilikom zadnje reparacije koja je počela sredinom travnja nakon obilnih kiša očišćena je cijela površina ispod Sunca. Prilikom rekonstrukcije oštećeni dijelovi su zamijenjeni repariranim ili potpuno novonapravljenim. Oni su radili cijelo ljeto i rade uredno i danas. Zamijenjeni su i neispravni stripeovi, najvidljiviji dijelovi instalacije koji izvode noćnu igru svjetla, no za završetak rekonstrukcije nedostaje još dio stripeova koji do današnjeg dana nisu isporučeni. Instalacija je znači radila cijelo ljeto do danas, s tim da nije svijetlilo sedam do osam ploča za koje čekamo isporuku dijelova. Što se tiče izmjene svjetala na Pozdravu suncu, ona se izvodi na potpuno isti način od prvog dana rada instalacije. Vezano uz kvalitetu dijelova testiranjem kroz ovaj period od kada su ugrađena utvrđeno je da nikakve razlike između različitih proizvođača nema, te da svi rade na identičan način. Svi budući zahvati spadaju u sferu održavanja i promjene neispravnih dijelova, a ne neku novu veću rekonstrukciju, čime i financijski ulaze u stavku održavanja komunalne opreme, zaključila je Dadić.

Prema svemu sudeći Zadrani su još jednom “žrtve originalnosti modernih” gradskih projekata koji unatoč svojoj privlačnosti, nesnalaženjem onih koji su ih izradili i koji su zaduženi za njihovo odžavanje, jednostavno ne daju da se o njima nešto pozitivno u kontinuitetu piše i spominje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...