Milanović na summitu čelnika EU-a u Bruxellesu

Čelnici zemalja članica EU-a, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, sastat će se na dvodnevnom summitu EU-a u Bruxellesu na kojem će razgovarati o ekonomskim pitanjima, bankovnoj uniji, sigurnosnoj i obrambenoj politici te potvrditi zaključke o proširenju.

Summit će započeti raspravom o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, koja na dnevnom radu sastanaka na vrhu nije bila od 2008. Na raspravi će kao gost sudjelovati i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Tijekom radne večere, čelnici će u nazočnosti predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, raspravljati o ekonomskoj situaciji, dovršetku bankovne unije te o sustavu partnerstava za rast, zapošljavanje i konkurentnost.

Ta partnerstva trebala bi biti namijenjena za zemlje eurozone, ali i otvorena za sve članice EU-a. Čelnici zemalja članica trebali bi u svojim zaključcima zadužiti predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya da za summit u lipnju 2014. pripreme detaljan prijedlog o tome kako bi taj sustav funkcionirao i odakle bi dolazio novac kao potpora za reforme. Hrvatska bi mogla sklopiti takvo partnerstvo tek kad iziđe iz postupka prekomjernog deficita.

U petak će čelnici potvrditi zaključke o proširenju, koje su ministri vanjskih poslova prihvatili u utorak. Zaključeno je da Srbija otvori pristupne pregovore u siječnju sljedeće godine, a da bi Albanija u lipnju sljedeće godine mogla dobiti kandidatski status, ako nastavi s reformskim trendom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...