Na Jupiterovom mjesecu Europi Hubble otkrio gejzire

Hubble je ponovno oduševio znanstvenu zajednicu svojim pronalaskom, a ovoga puta radi se o snimkama koje dokazuju da na Jupiterovom mjesecu Europi postoje gejziri koji izbacuju vodenu paru.

Bard znanstvene fantastike Arthur C. Clarke davno je Europu označio kao mjesto na kojem buja čudnovati život ispod zaleđene površine, a ovo otkriće znanstvenika sa Southwest Research Instituta u San Antoniju potvrđuje da se ispod leda nalazi ocean.

Uspoređivanje novih i starih snimki sa Hubblea uočili su goleme gejzire, a vjeruju da se radi o vodenoj pari koja ide u visinu preko 200 kilometara. NASA je nakon objave ovog pronalaska objavila fantastičnu ilustraciju.

Dodatne potvrde i analiza čestica u gejziru dat će potvrdu o čemu se radi, a ako se pokaže da se radi o gejzirima koji izbacuju vodenu paru znanstvenici će imati dodatni poticaj za daljnja istraživanja Europe kako bi pronašli mikroorganizme koji bi mogli postojati u oceanu pod ledom.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...