U 11 mjeseci smanjen broj neriješenih predmeta za rekordnih 4.638

Tradicionalno, u stvari tradicija je nastala njegovim dolaskom na tu ‘časnu’ poziciju, predsjednik zadarskog Općinskog suda, Željko Rogić, u ponedjeljak je uručio zahvalnice 25-orici najuspješnijih sudaca, službenika i vježbenika.

Baš svi oni su doprinjeli tome da se u periodu od 1. siječnja do 1. prosinca 2013. riješilo 4 638 sudskih spisa. Time je nastavljen trend rapidnog smanjivanja neriješenih predmeta. Nema ni jedne referade gdje se ubrzano ne rješavaju predmeti, pa se trenutno više predmeta riješi negoli zaprimi. No, za to su zaslužni svi suci, a najmanje ja koji sam riješio najmanje predmeta, kazao je Rogić, posebno pohvalivši Ovršni odjel na kojem je broj predmeta pao ispod 2 000.

Bez lažne skromnosti, rezultat je jako dobar i volio bih da mi se javi netko drugi iz bilo kojeg suda u Hrvatskoj, ako je smanjio više neriješenih predmeta u odnosu na nas. Rado bih saznao kako i upitao za njihova iskustva, rekao je predsjednik Općinkog suda u Zadru ističući kako je u posljednih petnaestak mjeseci značajno ojačao ritam rada kod sudaca.

[pullquote align=”right”]Nema ni jedne referade gdje se ubrzano ne rješavaju predmeti, pa se trenutno više predmeta riješi negoli zaprimi. No, za to su zaslužni svi suci, a najmanje ja koji sam riješio najmanje predmeta, kazao je Rogić, posebno pohvalivši Ovršni odjel na kojem je broj neriješenih spisa pao ispod 2 000 predmeta[/pullquote]⁃ Možda tempo i nije jači, ali su rezultati bolji nego ikada. U drugoj polovici 2012. kada sam došao, pa od 2. srpnja, do kraja 31.prosinca, smo imali oko 2000 smanjenje broja neriješenih predmeta a sada smo se na koncu 2013., točnije s danom 1. 12., približili fantastičnoj brojici smanjenja za pet tisuća predmeta. To je više nego duplo u samo 11 mjeseci, a brojke su sigirno uspjele motivirati kolege kojima je nedvojbeno interes da imaju u referadi manje neriješenih predmeta. Mislim da su shvatili kako je to jedini put da budu suci koji će suditi neopterećeno, i koji će svaki slučaj u svakom trenutku imati u mislima jer će ga bez opterećenja moći pratiti od početka do kraja, a ne kao prije da se za tisuću predmeta ne zna gdje su ni kuda i kamo s njima. Upravo, s obzirom na svu propšlost suda, nove brojke su iznimno prihvatljive i iznad svih naših očekivanja, rekao je Rogić i dodao kako ‘prave brojke tek slijede i na kraju mandata bi se moglo napokon imati referade kakve treba imati ažuran sud, što pretpostavlja oko stotinjak ili 200 kaznenih i oko 200 parničnih predmeta u dva najznačajnija i najveća odijela’.

Dobre rezultate izuzev sucima i savjetnicima, pripisao je ranije i lani uvedenoj specijalizaciji, tako da konačno na jednoj vrsti spora sada radi jedna osoba. U pozitivnom ozračju problem je naznačen tek u kroničnom nedostatku kadrova.

Iz Ministarstva pravosuđa su nam nam, na žalost, poručili da nema novca za nova zapošljavanja, napose na tzv.stručnom osposobljavanju kroz koje je uz 1600 kuna mjesečno prošlo 40 mladih osoba i nadam se budućih kolega. Dio njih je ostao i dalje raditi na sudu kao marljivi volonteri i strpljivo čekaju da se otvori nekakav natječaj, ali njega nema pa nema.

Kao i prošle godine, pohvaljeni su najučinkovitiji, ali i prema ocijeni stranaka i novinara najpristupačniji zaposlenici, a tu čast svojim radom su zaslužili:

  • kazneni sudac Hrvoje VISKOVIĆ (zbog iznimne ažurnosti – samo 204 kaznena predmeta u Referadi, smanjio za 96 broj neriješenih predmeta u odnosu na početak 2013.).
  • kaznena sutkinja Ana ZRILIĆ (zbog pokazanog truda i dodatnog rada u ulozi predsjednice Kaznenog odjela).
  • parnični sudac specijaliziran za predmete obveznog prava Ante BAČIĆ (zbog načina vođenja odjela i pomoći predsjedniku suda, kao i iznimne ažurnosti – 282 parnična predmeta u Referadi).
  • parnična sutkinja specijalizirana referada za radne sporove Ana MIŠLOV (zbog pokazane iznimne stručnosti i efikasnosti – 115 riješenih radnih sporova u cijeloij županiji).
  • parnična sutkinja specijalizirana za predmete obveznog prava Ivana ČAČIĆ BRČIĆ (218 predmeta u Referadi/zavidan učinak u nepunoj godini rada zbog rodiljnog dopusta),
  • parnična sutkinja specijalizirana za predmete stvarnog prava Antonija BOŽINA (značajan rezultat za početnih godinu i pol suđenja).
  • sudska savjetnica na parničnim, izvanparničnim i zemljišnoknjižnim predmetima Marijana ZELIĆ (riješila najviše parničnih predmeta: 327).
  • viša sudska savjetnica Katarina ZDUNIĆ (zbog kvalitetnog glasnogovorništva – pohvale novinara).
  • viša sudska savjetnica Nikolina GRANCARIĆ (za izniman savjetnički rezultat prethodno rodiljnom dopustu – prvih 5 mjeseci).
  • predsjednica Ovršnog odjela Dubravka NOVAKOVIĆ (za smanjenje broja neriješenih predmeta na odjelu- trenutno 1 777 ovršnih predmeta, jedini odjel ispod 2 000 predmeta).
  • voditeljica službenika Zemljišnoknjižnog odjela Vesna KOLČEG (zbog predanog odnosa prema strankama u odjelu koji je smanjio broj neriješenih predmeta na 537).
  • zemljišnoknjižna referentica Katarina BERAM (najveći broj riješenih zemljišnoknjižnih predmeta u Zadru).
  • zemljišnoknjižna referentica Slađana VOJKOVIĆ (druga po redu po broju riješenih zemljišnoknjižnih predmeta).
  • zemljišnoknjižna referentica na posudbi u ovome Sudu Zdenka ZRILIĆ (zbog doprinosa smanjenju broja neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta u Službi u Biogradu na 43).
  • računovodstveni referent – financijski knjigovođa Mira BEVANDA (zbog posebno odgovornog i pravodobnog obavljanja poslova).
  • sudska zapisničarka na Kaznenom odjelu Nenada TOMIĆ (zbog ponavljane iznimne ažurnosti na više različitih referada do sada).
  • sudska zapisničarka na Kaznenom odjelu Tina KRSTIĆ (zbog predanog i samozatajnog rada te doprinosa najažurnijoj kaznenoj referadi).
  • sudska zapisničarka na Parničnom odjelu i Uredu predsjednika suda Ružmarinka CINDRIĆ (zbog konstantne marljivosti, jednostavnog i učinkovitog pristupa poslu i strankama).
  • sudska zapisničarka na Parničnom odjelu Sanja VULETIĆ (zbog izrazito odgovornog pristupa poslu i pokazane posebne ažurnosti i točnosti).
  • sudski ovršitelj Gordan SIKIRIĆ (zbog hrabrosti, upornosti i odgovornosti u provedbi ovrha i nesebične spremnosti pomoći administrativno).
  • vozač – dostavljač Igor SMOLIĆ (zbog stalne dostupnosti, mobilnosti i efikasnosti u izvršavanju radnih zadataka).
  • spremačica Ljiljana ŽUNIĆ (zbog uočene marljivosti).
  • službenica na stručnom osposobljavanju – zapisničarka Martina GENDA (zbog iskazane samostalnosti – rad sa parničnom sutkinjom).
  • službenica na stručnom osposobljavanju – zapisničarka Mladenka ČAKARUN (zbog kvalitetnog doprinosa u više referada na Parničnom odjelu).
  • službenica na stručnom osposobljavanju – referentica na Ovršnom odjelu Anđela STRMOTA (zbog pokazane sposobnosti pri doprinosu ažurnosti u trećoj ovršnoj referadi).

 

Ukupno smanjenje neriješenih spisa premašilo je planiranih četiri tisuće i dosegao je 4638 predmeta, među kojima je starih 861, s tedencijom da 31.prosinca on dosegne pet tisuća.

Na kaznenom odjelu smanjio se broj neriješenih predmeta za 325 i ostala su ukupno 2033 neriješena predmeta. Na Parničnom odjelu smanjenje iznosi 1700 predmeta, na Izvanparničnom 574, a Ovršnom odjelu 497 predmeta. Broj neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta smanjio se za oko 1500 predmeta… 

Na Božićnom primanju na kojem su uručene zahvalnice najboljima bila je SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

Bivša ministrica pravosuđa, naglasila je da je naročito impresionirana strankama koje su tijekom primanja čekali u Uredu predsjednika suda kako bi se njemu osobno požalili na rješavanje svojih, ponajprije, imovinskih sporova.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...