Naplatili milijun i pol kuna za dotjerivanje Trga Petra Zoranića!

Drvene klupe koje puštaju boju, kamen koji tamni, klizava stakla, turistička sezona i kiša samo su neki od bizarnijih razloga koji su uređenje Trga Petra Zoranića u Zadru pretvorili u pravu muku koja je umjesto planiranih šest mjeseci trajala pune dvije godine. Nalaz Državnog ureda za reviziju otkriva kako su gradske vlasti stoga odobrile dodatne radove vrijedne 1,5 milijuna kuna i pritom prekršile Zakon o javnoj nabavi, piše Jutarnji list

Tako je Trg Petra Zoranića, zamišljen i projektiran kao umjetnička i turistička atrakcija zbog silnih problema i popravaka stao uz bok još dvije nagrađivane i hvaljene instalacije – Morskih orgulja i Pozdrava Suncu – koje su s jedne strane Zadar stavile na turističku kartu svijeta, a s druge navukle bijes građana zbog skupih popravaka i održavanja.

 

Stalno popravljanje

Njihovo stalno popravljanje financira se iz komunalne naknade koju uplaćuju građani Zadra. Državni ured za reviziju provjeravajući financijsko poslovanje Zadra za 2012. godinu, među ostalim je i zbog tih radova Zadru dodijelio tek uvjetno mišljenje, a čitava je priča počela još u veljači 2011. godine. Grad je investitor, ured Krebel i Kostrenčić su projektanti, a izvođač radova je zadarska tvrtka Duca d.o.o.

 

Groblje ispod trga

Cilj je bio rekonstrukcija Trga Petra Zoranića i pripadajuće Poljane Šime Budinića, a kao rok završetka određena je jesen te iste 2011. godine.

– Zadar ima propise da se radovi ne smiju obavljati za vrijeme turističke seozne, pa je cijeli rok odmah prepolovljen – kaže Alan Kostrenčić iz projektnog ureda.

Radovi su produljivani i zbog loših vremenskih uvjeta, arheoloških nalaza na koje su graditelji nabasali, ali i staroga groblja koje se skrivalo pod slojevima kamena i zemlje. Za gradnju je predviđeno oko 8,7 milijuna kuna, a tvrtka Duca u startu je odabrana na javnom natječaju kao daleko najjeftinija.

 

Osnovni projekt

Nadzorni inženjer, projektant i arheološki nadzornik odobrili su dodatne radove kao neophodne, iako oni nisu, stoji u reviziji Državnog ureda, bili dijelom osnovnog projekta. Za njih nije proveden postupak javne nabave, čime se prekršio zakon.

Nakon dovršetka svih radova pokrenut je pregovarački postupak javne nabave s Ducom koji je radove i izvodio jer ih, tvrde gradske vlasti – nitko drugi nije niti mogao izvesti, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...