“Naši mali gušti” već osmu godinu u Arsenalu

Već osmu godinu za redom u Arsenalu održavaju se “Naši mali gušti“, prodajna izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira koju organizira HGK – Županijska komora Zadar u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Udruženjem obrtnika Zadarske županije, Zadarskom županijom, Gradom Zadrom, te Turističkim zajednicama Zadarske županije, Grada Zadra i Biograda.

Prva izložba “Naši mali gušti 2006“ okupila je 35 izlagača, proizvođača autohtonih proizvoda iz Zadarske županije, a brojnim posjetiteljima su predstavljeni stari zanati, gradske nošnje, suveniri i folklorni plesovi. Upravo zbog tradicionalnog duha cijele manifestacije kao domaćin odabran je Arsenal, stari prostor kojemu je dan duh novog vremena.

Osim što su “Naši mali gušti“ zamišljeni kao prilika da se posjetiteljima predstavi i približi raznolikost obale, otoka i zaleđa Zadarske županije, ipak je poseban naglasak na samim proizvođačima kako bi ih se potaklo na što veću proizvodnju kvalitetnih proizvoda rađenih po tradicionalnim recepturama, koje su očuvali upravo “mali“ proizvođači. Ova izložba ujedno je i prilika da mali proizvođači koji nemaju mogućnost plasmana svojih proizvoda na tržište dođu do krajnjeg potrošača.

Tijekom sljedećih godina manifestacija je okupljala sve veći broj izlagača i posjetitelja, te od 2009. godine ugošćuje proizvođače iz drugih županija.

Osim izložbeno – prodajnog karaktera izložba poprima i edukativnu ulogu. Organiziraju se stručna predavanja kao i vođene degustacije maslinovog ulja i vina na kojima se potrošače upoznaje sa osobinama kvalitetnog maslinovog ulja i vina.

Posljednji “Naši mali gušti 2012“ okupili su 79 izlagača iz cijele Hrvatske, od kojih 30 iz Zadarske županije.

Naši mali gušti (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

– Ovogodišnje “Naše male gušte 2013“ koji će se održati u Arsenalu, 13. i 14. prosinca 2013. godine, predstavit ćemo u nešto osvježenom izdanju. U petak, 13. prosinca predvidjeli smo “Dan frita i kroštula“, gdje kuhar Renato Kraljev sa svojim učenicima u domaćoj “kužini” izrađuje i dijeli fritule i kroštule za sve posjetitelje besplatno, do 13 sati. Sve to pjesmom će začiniti zbor Srednje škole “Stanko Ožanić“ i klapa Puntamika, a očekuje se i dolazak Svete Luce u Arsenal, kako bi Lucijama i Lucijanima podijelila posebne poklone. Posjetitelji će moći priložiti donaciju Crvenom križu. U subotu, 14. prosinca predvidjeli smo “Dan mendula“. Mendule “broštulivaju” vrijedni učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, pod vodstvom kuhara Renata Kraljeva, a također se dijele besplatno. Posjetitelji će moći priložiti donaciju Crvenom križu, istaknuli su iz HGK – Županijske komore Zadar.

Kako bi odabrali drugačiji božićni poklon za svoje najdraže, posjetitelji će moći razgledati i kupiti autohtone proizvode iz Zadarske županije, kao i proizvode iz drugih županija: Virovitičko-podravske, Šibenske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Međimurske, Primorsko-goranske, Grada Zagreba, itd.

Neki od proizvoda koji će se ove godine moći naći na “Našim malim guštima” su: razni božićni ukrasi, suveniri od drva, kamena, stakla, keramike, med i pčelinji proizvodi, suhomesnati proizvodi, pekarski proizvodi, pekmezi i džemovi, domaća tjestenina, ručno izrađeni sapuni, sol i proizvodi od soli, rakije, likeri, sir, itd.  Ukupno je za ovogodišnju manifestaciju prijavljeno 66 izlagača.

Prodajna izložba održava se 13. i 14. prosinca od 9 do 18 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...