Nastavlja se program terapijskog jahanja

I Udruga roditelja djece s posebnim potrebama ‘Osmijeh’ prigodno je obilježila Međunarodni dan invalida. Uz druženje u prostorijama biogradske gradske vijećnice, okupio se manji broj djece i roditelja, aktivista i volontera.

Naš dobar rad potvrđuje i činjenica da su uz roditelje iz Biograda u rad udruge aktivno uključeni i roditelji i djeca iz susjednih općina Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Polače, ali i Tkona, kazala je predsjednica udruge Radmila Eškinja.

Udruga je osnovana 2009., kako bi se brže i jednostavnije ostvarivala zajamčena prava roditelja za koja se valja izboriti, ali i poboljšala kvaliteta života mališana i njihovih obitelji. Danas je u udruzi 24 djece i mladih, kojima je nužna posebna skrb društva. Zahvaljujući razumijevanju i pomoći, udruga ima dobre rezultate, no oni bi svakako mogli biti i bolji.

Grad će za njihove potrebe uvijek iznaći neku mogućnost kako bi im se pomoglo, ali na stalan prostor za njihov normalan rad koji im je nužan, moraju na žalost još pričekati. On se planira  realizirati u sklopu izgradnje Doma za umirovljenike u blizini bolnice, što ide prilično sporo, rekao je gradonačelnik Ivan Knez, pozdravljajući okupljene na svečanosti.

O radu udruge i rezultatima, kao i budućim planovima govorili su, ispred udruge, i stručni suradnici Mario Deur i Darko Mikas.

Između ostalog istaknuli su kako udruga kontinuirano radi na ostvarivanju nekoliko aktivnosti i projekata. Nastavlja se dugoročna organizacija terapijskog jahanja za djecu s posebnim potrebama koja je započela 2010. i to poglavito zahvaljujući  financiranju Grada Biograda. Tu aktivnost trenutno pomaže i OTP banka u sklopu projekta ‘Zeleno svijetlo za…’, kao i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov.

Terapijsko jahanje koncipirano je tako da svako dijete po dva puta tjedno po 20 minuta pohađa rehabilitacijski program koji je profesionalno osmišljen u Udruzi za terapijsko jahanje ‘Equus Curatio’ na njihovim konjima.

Uz daljnji angažman na iznalaženju prostora za dnevni ili poludnevni boravak djece s posebnim potrebama, tu je i opremanje vanjskog igrališta, ali i omogućavanje dodatne rehabilitacije za djecu s posebnim potrebama.

Jednako tako angažiramo se i na održavanju različitih edukativnih programa  kroz radionice i slično, ali i humanitarnim akcijama prikupljanja sredstava za udrugu, pa će se na Božićnim sajmovima naći i naš štand, za koji će djeca izraditi ukrase, a njihove mame i drugi volonteri kolače koji će se uz brošure o radu udruge nuditi posjetiteljima, otkrila je Radmila Eškinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...