Neobične stvari o mišićima koje će vas iznenaditi

Znamo da su redovno kretanje i vježbanje važni za zdravlje i vitku liniju, ali ponekad nemamo dovoljno motivacije. Pročitajte neobične činjenice o mišićima koje će vas sigurno natjerati da se pokrenete.

Nema jednog najjačeg mišića na tijelu

Vjerojatno ste već čuli da je jezik najjači mišić na našem tijelu. To je svakako impresivno jer je jezik malen, a izuzetno jak i silovit, ali LiveScience upozorava da postoji nekoliko načina mjerenja snage te da na tronu ne može biti samo jedan mišić. Potkoljenica primjerice izbacuje najviše snage, a čeljust ima najjači pritisak. Gluteus maximus odnosno mišići na guzi svakako su najveći na tijelu.

 

Mišići ne miruju ni kad spavate

Sav trud koji uložite u vježbanje danju vraća se noću. Dok spavate, tijelo miruje, pa tako i mišići, ali zbog toga je povećan protok krvi kroz njih. To pak znači da se za to vrijeme tkivo mišića oporavlja i raste. Dakle za bolje rezultate vježbanja potreban je i kvalitetan san.

 

Mišići čine 85 posto tjelesne topline

Mišići u kontrakciji proizvode tjelesnu toplinu, a National Cancer Institute u jednom je istraživanju zaključio da rade i kada vam je hladno, odnosno kada drhtite. Kada osjetite hladnoću, odnosno kada to detektiraju receptori na koži, oni šalju signal mozgu koji zatim zapošljava mišiće.

 

Teže ih je izgubiti nego izgraditi

Sigurno se sjećate one da tijelo pamti pa ako ste nekad davno redovno vježbali, brže ćete doći u formu. Tako je jedno istraživanje, objavljeno u magazinu Fitness, pokazalo da su novi vježbači stekli 47 posto više snage u samo dva mjeseca u usporedbi s njihovim stanjem prije početka vježbanja. Zatim su se dva mjeseca odmarali i izgubili tek 23 posto stečene snage.

 

Zbog mišića trošimo više kalorija

Broj kalorija koje svakodnevno trošite bez kretanja povezan je sa sastavom tijela, piše Huffingtonn Post. Mišić je više ‘metabolički aktivan’ od masti, što znači da sagorijeva više kalorija. Jedan kilogram mišića u mirovanju sagori šest kalorija u cijelom danu, a pola kilograma masti samo dvije kalorije. Dakle što više mišića, više potrošenih kalorija. Mišićno tkivo inače sadrži između 35 i 45 posto ukupne težine tijela, a imamo oko 650 slojeva mišića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...