Nitko nikada na Jadranu kao VAKANZA u Zadru

Tri, dva, jedan…

Ili, budimo precizni 19, 18, 17 – po šesti put, a kao da je bilo jučer kada smo to učinili prvi put, ponovno smo u minulom srpnju brojili dane uoči starta tradicionalnog sportskog nadmetanja  i ne samo sportskog i ne tek nadmetanja koje nas iz godine u godinu poziva i doziva na Obalu Petra Krešimira.

I privlači, i raduje i naizgled neformalnim- ali itekako ozbiljnim i profesionalnim pristupom i priređivača i aktera jednostavno- oduševljava.

Popularna Riva ponovno je, naime i proteklog ljeta ugostila atraktivno i nesvakidašnje događanje koje je u sada šest godina uzastopnog trajanja postalo neizostavni dio nažalost i ne osobito bogate i domišljate, ali ipak turističke ponude ‘Krševanova grada’.

Rijetki uistinu, i ne samo na užem županijskom prostoru nego i daleko šire, nisu čuli za Vakanzu ili u podužem i zanimljivom prijevodu skraćenici: vaterpolski amaterski kup ‘antivaterpolista i neplivača’ zadarskog akvatorija.

Pod ‘kapom’ DŠR Osmijeh Za-dar, vrijedni i poduzetni organizatori su nasuprot Forumu pripremili i napravili apsolutno sve kako bi popularizirali naš trofejni olimpijski sport, napose među rekreativcima.

Nadmetanje je to u kojemu pravo nastupa imaju isključivo oni koji nikad nisu igrali u službenim vaterpolskim utakmicama, kako u seniorskom tako i mlađim uzrastima. Najveća i ‘najluđa’, naravno u pozitivnom smislu, revija ‘neprofesionalnog’ loptanja u moru Sjevernog Jadrana zamišljena je kao spoj sporta i popratnih glazbenih i inih ‘party’ zbivanja koja pored sudionika muškog i ženskog turnira privlači veliki broj zaljubljenika.

[pullquote align=”right”]Rijetki, ne samo na užem županijskom prostoru nego i daleko šire, nisu čuli za Vakanzu ili u podužem prijevodu: vaterpolski amaterski kup ‘antivaterpolista i neplivača’ zadarskog akvatorija[/pullquote]⁃ Nadamo se kako ćemo u 2014.– baš kao lani u olimpijskoj 2012- i onda u 2013. -uživati u duhu kakvu pruža manifestacija pod Cuobertinovim sloganom: ‘važno je sudjelovati…’ uz nezaobilazan ZD dodatak…’ali bitna je zabava’, ustvrdio je idejni začetnik i ‘spiritus movens’ turnira, nezaobilazni Borut Gatara.

U ljeto 2008. DŠR Osmijeh Za-dar, kao organizator, pokrenulo je, naime, mali eksperimentalni turnir koji je premijerne godine okupio 10 ekipa. Od premijerne godine do danas projekt je postao sportsko – zabavno promidžbenog karaktera, specifičan po sportskom i zabavnom programu koji očekuje ne samo sudionike već i sve one ljude koji se smatraju dijelom kupa- bilo da su gledatelji, navijači ili slučajni prolaznici.

U godini ulaska u Europsku Uniju – u doba odigravanja, turnir VA’KAN’ZA je dobila i predznak ‘europski’. Mali turnir izrastao je u projekt prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj, kod mnogih zaljubljenika u vaterpolo, ali i institucija i brandova koji nas podržavaju,  bilo kao sponzori ili suradnici. Veliko nam je zadovoljstvo što nakon svih godina održavanja, no i u svim onim godinama koje dolaze, imamo puno pravo za naš projekt reći da je ‘zadarski’! Nigdje u zemlji, ali niti u Europi se ne igra turnir istog karaktera, pravila i načina održavanja, tvrdi, naravno, ne bez ponosa, Gatara.

I doista, rijetko je koja sportska, ali i općenito, manifestacija postigla takvu popularnost u ‘Krševanovu i Donatovu metropolisu’ kao što je to, u posljednjih šest godina,  koliko se priređuje, uspjela Vakanza.

Vaterpolo, vakanza (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Bilo je dobro, bilo je ludo i bilo je nezaboravno, bilo je prva liga. Tim su riječima punih emocija i aktualnog su ljeta- baš kao lani, ali i proteklih pet godina akteri bez zadrške i uglas opisali trotjedno događanje kojemu je početkom kolovoza poprište bila Obala Petra Krešimira IV ili popularna Riva. Točnije improvizirani bazen uz mul- ravno nasuprot Forumu u čijim se okvirima odvijala šesta po redu VAKANZA.

Tradicionalni Kup antivaterpolista i neplivača, privukao je u 2013. u dvije skupine- 16 ekipa. Tri sa šireg prostora iz Preka, Sukošana i Zaglava. Kao i prethodnih sezona, ni ta nije iznevjerila očekivanja brojnih poklonika našeg trofejnog sporta, a završnica priredbe postala je neizostavni dio u programu ljetnih fešti i naj zbivanja unutar Poluotoka.

Prezadovoljan sam. Kompletan turnir zaslužio je najvišu ocjenu- odličan. I utakmice i ponašanja sudionika, i besprijekorna suradnja nastupilih sastava, i iskazani interes gledatelja, navijanja, medijska pratnja. Presretan sam, nije ljetos krio osmijeh na licu alfa i omega turnira iz udruge Osmijeh Za-dar, Borut Gatara.

[pullquote align=”left”]Pod ‘kapom’ DŠR Osmijeh Za-dar, vrijedni i poduzetni organizatori su nasuprot Forumu pripremili i napravili apsolutno sve kako bi popularizirali naš trofejni olimpijski sport, napose među rekreativcima[/pullquote]Uostalom i ne skida nikad smiješak uvijek dobro raspoložen, na usluzi svima. U jednom, i PR i zapisničar i oružar. I  konobar, ako treba. Inicijator i idejni začetnik manifestacije bez koje u dva ljetna mjeseca Zadar ne bi bio Zadar.

Najboljim golmanom proglašen je bio Boris Kovačević Uskok, prvi je strijelac postao Nino Bojmić 15 pogodaka, a najatraktivnija su petorka bili: Kotlar, Maričić Nesvrstani, Matacin Preko, Knez Uskok i D. Pavić Sukošan. Jadranko Medo Soldo ponio je pak naslov Mačak u čizmama.

Borut Gatara ističe veliko hvala i priznanje za nesebičan trud i pomaganju u organizacijskom dijelu turnira i zabavnog dijela sucima Igoru Šariću i Petru Marčinkoviću, potom Marku Šimurini – voditelju bazena ‘Kontra vitra’.

Ma, sve što se odvijalo ne bi uspjelo bez Igora, Pere, Šimurine, Kučana, Tene, Marija, Antonija, Điđe, Joška, Bege, Deje, Marka… Hvala i svima koji su sudjelovali, svima koji su nastupili već šestu sezonu zaredom i onima koji su se prvi put prijavili. Hvala pokroviteljima TZ i Gradu Zadru, svim kupaćima na Mulu koji su unatoč svemu s godinama prihvatili VAKANZA-u kao dio svakodnevnice i našeg ZD ljeta.

Pehare namijenjene prvacima u prošlih pet sezona su ponijeli: 2008: Bullet team, 2009: Dišpet, 2010: Nesvrstani, 2010: Vojnički Brodarica i Jedine i najbolje, 2012: Jedine i najbolje i Vojnički Brodarica, 2013. ekipa Uskoka.

Nema dvojbi, tradicionalni Kup antivaterpolista i neplivača zadarskog akvatorija iz ljeta u ljeto plijeni pozornost domaćih zaljubljenika u olimpijsku vodenu disciplinu i brojnih turista pa se uz Obalu Kralja Petra Krešimira IV. na atraktivnijim utakmicama zna okupiti i tisuću posjetitelja raštrkanih na kamenim skalinama, Mulu i usidrenim brodicama.

Vakanza (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Među akterima nalazilo se i niz poznatih nam imena kao iz sportskog tako i društvenog života. Nije manjkalo pod kapicama u žestokim duelima i potapljanjima suparnika u ulozi sidruna, krilnih napadača, ali i golmana, vidjeti lica s nogometnih, košarkaških, rukometnih i inih borilišta, kao i glumaca, pjevača, manekena ili novinara…

Ne tako davno, 2008., najbolji vratar turnira u tada trećeplasiranoj na prvenstvu ekipi Konektora bio je pomalo nevjerojatno danas prvi strijelac Jupiler lige Ivan Santini- član belgijskog prvoligaša Kortrijka.

[pullquote align=”right”]Tradicionalni Kup, iz ljeta u ljeto, plijeni pozornost domaćih zaljubljenika u olimpijsku vodenu disciplinu i brojnih turista pa se uz Obalu Kralja Petra Krešimira IV – na atraktivnijim utakmicama zna okupiti i tisuću posjetitelja[/pullquote]’Leteći Ivan’ zabio je za sadašnji klub 11 zgoditaka uz dva hat trick kontra Lokerena i Bruggea. Talentirani napadač prošle sezone je okončao avanturu u njemačkom Freiburgu s kojim je osvojio odlično peto mjesto u Bundesligi odigravši 14 prvenstvenih utakmica i postigavši jedan pogodak. Još jedan najbolji golman Vakanze 2009. vrsni je sportaš u internacionalnim okvirima. Lani prvi igrač Unicaje Malage a sada u Fenerbahcu, Luka Žorić branio je za Dišpet i ponio naslov prvaka.

Međutim, bilo je na Vakanzi još atraktivnih imena. Evo tek neka: braća Josip i Toni Valčić (Dišpet), Jasmin Perković (Dišpet, Croccante), Pavle Marčinković (Croccante), Tomislav Rogić Tumba, Šime Špralja (Zaglav), Danijel Šaškin (Viaz), Siniša Kelečević (Lloyd), Nevena Dujmov (Dišpetože), Katarina Banić, Marija Režan, Ana Vrsaljko, Karmen Jeričević, Martina Gambiraža (Tika-taka)…

Promotori i ambasadori su između ostalih: Šime Fantela, Igor Marenić, Aco Petrović, Igor Vori, Mirko Alilović, Ivan Ninčević, Romana Župan, Saša Bjelanović, Marko Popović, Petar Cupać, Pavle Kostov, Barbara Jelić Ružić, Enia Ninčević, Doris Pinčić, Tamara Šolentić, Ive Ivanov, Danijel Subašić, Jerko Mikulić i- juniorska momčad Monaca…

Udruga ‘Osmijeh’ Za-dar za manifestaciju ‘Vakanza’ dobitnik je posebnog priznanja Turističke zajednice i Grada Zadra za izniman doprinos odvijanju turističke sezone 2013. Naša čestitka!

 

Pravila

Igralište, improvizirani ‘bazen’, je dimenzija 20 puta 10 metara. Igra se sa loptom br. 4. a golovi su manjih dimenzija. U polju su 4 igrača i golman -4+1. U ekipi u jednoj utakmici može biti maksimalno 14 igrača. Među njima obavezno trebaju biti prijavljena i dva golmana koja se međusobno mogu mijenjati u toku susreta. U postavi je dozvoljen neograničen broj žena. Pravo nastupa nemaju igrači koji imaju zabilježen najmanje jedan nastup za prvu momčad –seniori- u bilo kojem natjecateljskom rangu koji djeluje pod Hrvatskim vaterpolskim savezom ili bilo kojim međunarodnim vaterpolskim savezom. Isto tako ne smiju nastupiti igrači koji su aktivni u mlađim kategorijama ili igrači koji su u posljednjih šest godina bili aktivni igrači u nižim uzrasnim kategorijama, kao i igrači koji su nastupali kao juniori u posljednjih 10 godina pod kapicom nekog prvoligaškog sastava. Bilo kakav pokušaj dovođenja igrača van okvira propozicija kažnjava se drastičnom suspenzijom i izbacivanjem iste ekipe iz daljnjeg natjecanja. Posebna komisija organizatora ima, naravno, pravo zatražiti provjeru svakog ‘sumnjivog igrača’ i nakon toga donijeti odluku o eventualnim kaznama. Utakmice se igraju u trajanju 4 x 5 minuta ‘šporke’ igre, a vrijeme se zaustavlja kod time out-a, kod peteraca, kad u blizini nema nijedne lopte i kada nakon postignutog gola ekipa odugovlači sa nastavkom i izmjenama. U drugoj fazi turnira, na ispadanje, ukoliko utakmica završi neriješenim ishodom izvode se peterci i to na način da sa svake strane puca po pet igrača. Pogodak može biti postignut izravno iz ‘faula’ koji je dosuđen izvan crte koja označava pet metara i koja je najdalji prostor u kojem se smije kretati vratar osim u posljednjoj minuti utakmice kada može prijeći u suprotno polje odnosno preko centra. Kod grubog prekršaja unutar tri metra i nesportskim spriječavanjem protivničkog igrača u postizanju gola, dodjeljuje se peterac. Isključeni igrač mora izaći na predviđenom mjestu, sa strane bliže klupi, i nakon toga se vratiti u igru ili ulazi zamjenski igrač. Prije nego što jedan igrač izađe drugi igrač ne smije ulaziti unutra. Nesportsko ponašanje poput: pretjerano vrijeđanje sudaca i službenih osoba, fizički obračuni ili grubi nasrtaji sa ciljem ozljeđivanja, biti će sankcionirano izbacivanjem s kupa, a ovisno o težini prekršaja i višegodišnjom zabranom nastupanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...