Nokijini (mogući) uređaji nisu na Androidu kakvog poznajete

U posljednje vrijjeme, a posebno kako se približava konačni dan preuzimanja mobilnog odjela finskog mobilnog diva od strane Microsofta, sve više glasina se osvrće na moguće Nokia uređaje pogonjene Android platformom. Dok je nad razvojem tih uređaja jedan veliki upitnik, Android koji je tu u igri je nešto drugačije od onoga na što su korisnici Galaxyja i inih navikli.

U pitanju je naravno, Android Open Source Platform (AOSP). Korištenjem te uistinu besplatne platforme, kompanija bi mogla prodrijeti u najniži segment uređaja koji i dalje nisu tek ‘obični’ mobiteli. Dok mnogi smatraju kako je uspješnica Lumia 520 dovoljno niske cijene, za mnoštvo tržišta u razvoju koje analitičke kuće poput IDC-a i Gartnera smatraju ključnima i dalje je riječ o povisokom iznosu – posebno u odnosu na primanja u nekim od tih zemalja.

Moguće rješenje bi bilo čak i pod Microsoftom proizvesti seriju uređaja koji će služiti kao svojevrsna i potencijalno jeftinija zamjena za Series 40 platformu (Asha uređaje). Microsoft kupovinom Nokije dobiva prava i na Asha brand, što se lako da zaboraviti u priči vezanoj za uređaje pokretane Windows Phone platformom. Možda bi cijeli ovaj potez vezan za AOSP bio logičan za kompaniju koja i dalje ima solidnih problema s probijanjem na mobilno tržište. Korištenjem platforme zasnovane na AOSP bi se izbjegle tipične zamke vezane za ‘Googleov Android’ (vezan za Play Store, Google servise itd.).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...