Novi ManU umalo doživio sudbinu “Busbyjevih beba”

Preplašen drhtavo je ‘nabadao’ po tipkovnici mobitela:

– Sletjeli u Njemačku… upravo… Baš sam se oporavio nakon tog uzburkanog slijetanja,  napisao je branič Uniteda Rio Ferdinand na Twitteru, u prošli utorak.

Nije ni čudno, ‘crveni vragovi’ ponovno su zrakoplovom bili slijetali u Njemačku, sada u Leverkusen, a tragična povijest se skoro ponovila.

Međutim igrači Uniteda imali su minuli tjedan – sretan dan.

Naime, zrakoplov s igračima Uniteda je samo 400 metara iznad tla morao prekinuti spuštanje i opet se brzo podignuti jer se drugi avion nalazio na mjestu predviđenog slijetanja.

Na sreću, ‘aero-operacija’ je prošla kako treba, zrakoplov je uzletio, a iz drugog pokušaja uspješno sletio pa je spriječena velika katastrofa.

Prije 55 godina, 6.2.1958.  u Münchenu, Busbyeve bebe nisu imale tu sreću, zrakoplov s igračima se srušio, a poginulo su 23 putnika, među njima osam nogometaša Manchester uniteda. To je najpoznatija nesreća u povijesti nogometa.

Prije dvije godine cijeli je hokejaški svijet stao- zajedno sa životima 24 hokejaša. Tada se- naime- dogodila jedna u -nažalost dugom- nizu sportskih – ne samo hokejaških – tragedija. Tog kobnog 7. rujna 2011. let 9633 u poslijepodnevnim satima nije uspio adekvatno početi planirano putovanje put Minska. Momčad Lokomotiva iz Jaroslavlja je krenula na utakmicu prvog kola KHL-a. Kontra Dinama. U centar Bjelorusije- međutim- nikada nije stigla…

 

ManU, Torino…

Pri polijetanju iz zračne luke Tunošna- avion tipa Jakovljev- JAK-42 se na niskoj visini zapalio uslijed greške pilota i tehničkih kvarova.

Nakon samo dva kilometra se srušio u rijeku Volgu noseći za sobom 43 života. Tek je igrač Aleksandar Galimov- zbog ozljeda preminuo u bolnici nekoliko dana iza. Preživio je samo inženjer Aleksandar Sizov, koji se tada nalazio u avionu skupa s još 44 putnika.

Karijere su tada naglo završile, životi se ugasili- čitav je planet s dlanovima na licu nemoćno promatrao, ali li se u boli i ujedinio- pogotovo što se hokejaša tiče- koji su došli i dolazili kasnije pomoći popularnom LOKO-u, ponajboljoj KHL franšizi unazad pet godina.

[pullquote align=”right”]Najpoznatija sportska avionska nesreća nedvojbeno je ona u kojoj je stradala kompletna klupska postava, a dogodila se u Münchenu- 6.2. 1958. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda[/pullquote]Premda je morao izaći iz KHL-a za sezonu 2011.-2012., klub se ubrzo uspio vratiti i održati na zdravim nogama.  Lokomotiv je nekoliko mjeseci ranije -u travnju 2011.- osvojio treće mjesto u prvenstvu, no- u tri navrata, 1997., 2002. i 2003. bio je prvak.

Među poginulima je bilo i najvećih imena. Poput slovačke legende Pavola Demitrea, sjajnih čeških internacionalaca Jana Mareka, Josefa Vašičeka i Karela Rachuneka, švedskog vratara Stefana Liva i latvijskog bivšeg NHL-ovca Karlisa Skratinša, najboljeg bjeloruskog hokejaša svih vremena, svojevremeno i zvijezde NHL-a – Ruslana Saleija.

Rusija je ipak pretrpjela najviše- izgubivši čak 14 sjajnih hokejaša u najboljim godinama. Strašna nesreća koja je usmrtila hokejašku momčad iz Yaroslava samo je jedna u povijesti velikih sportskih tragedija koje su uzele kompletnu generaciju sportaša.

Najpoznatija je, nedvojbeno, ona s početka teksta, u kojoj je stradala kompletna klupska postava, a dogodila se u Münchenu, 6. veljače 1958. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu (Ligi) prvaka.

Pad zrakoplova (Munchen 1958)

Nesreća se dogodila nakon što je zrakoplov zbog lošeg vremena i ulijevanja goriva sletio u bavarsku prijestolnicu. Iz trećeg pokušaja avion je poletio- no na kraju piste je zapeo na nanos snijega zbog čega je izgubio kontrolu, probio ogradu i krilom udario kuću u blizini aerodroma. U nesreći – izravno i zbog posljedica- stradalo su ukupno 23 putnika.

Uz ostale i dva Unitedova trenera, tajnik i osam novinara.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je ManU- predvođen Bobbyjem Charltonom- koji je preživio- bio u samom vrhu europskog nogometa. ‘Busbyjeve bebe’ kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova kontinentalnog ‘šampiona’. Bili su aktualni branitelji Charity Shielda i prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

Nakon tragedije razmišljalo se čak o gašenju kluba, no United je nastavio pobjedom rezervi nad Sheffield Wednesdayem koji su nosili dresove bez imena na leđima. ‘Crveni vragovi’ su uspjeli dogurati u finale FA Cupa.

U prvom susretu polufinala Lige prvaka svladali su Milan na Old Traffordu. Real, kasniji pobjednik, kao i C. zvezda založili su se za ideju da se naslov dodijeli Manchesteru, no prijedlog nije prošao u UEFA.

Deset godina kasnije druga generacija ‘Busbyjevih beba’ osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih -Charltonom i Billom Foulkesom- unutar sastava. Među smrtno stradalim osobama bili su i engleski reprezentativci Roger Byrne, Tommy Taylor i Duncan Edwards. Tadašnji menadžer Matt Busby je pretrpio teške ozljede, a nakon oporavka se vratio na klupu i deset godina kasnije poveo United put prvog naslova europskog prvaka.

Ništa manje tragično prošla je i Zambija koja je 27.4.1993. izgubila kompletnu nogometnu reprezentaciju u padu zrakoplova. Ekipa je putovala na kvalifikacijski susret za SP u SAD-u protiv Senegala. Kod Librevillea u afričkoj državi Gabon- avion se brzo nakon polijetanja srušio u Atlantski ocean. Pritom je poginulo pet članova posade i svih 25 putnika- među njima i 18 reprezentativaca. Ubrzo nakon nesreće okupljena je nova selekcija koja je iste godine iznenadila i dogurala u finalnu utakmicu Afričkog kupa nacija u kojem ju je porazila Nigerija.

Talijanski nogomet zadesila je najveća tragedija 4. 5.1949. kada je, pak, stradala slavna momčad A.C. Torina. Nesreća u kojoj je poginuo 31 putnik- 18 igrača -dogodila se na povratku s prijateljske utakmice iz Lisabona nakon što se avion zbog loše vidljivosti zabio u uzvisinu Superga. Preživio je samo jedan igrač – Sauro Toma.

Pilot je zbog oluje morao spustiti avion kako bi vidio kuda leti, i tako udario u baziliku na vrhu brda. Treba istaknuti i pošten potez suparničkih klubova koji su od stravičnog udesa do kraja sezone protiv Torina igrali sa juniorima, a Torino je na koncu osvojio naslov prvaka.

Klub koji je tad bio trostruki uzastopni osvajač Serie A s 10 reprezentativaca, nikad se nije oporavio iako je 1976. upisana i titula.

Sastavni dio sporta su putovanja, a međunarodna natjecanja zahtijevaju let zrakoplovom kao najbržim i najekonomičnijim prijevoznim sredstvom sportaša i klubova. Probleme sa polijetanjem imao je 29. listopada 1960. avion a igračima ragbi tima Cal Polyja.

Prilikom pokušaja uzlijetanja s aerodroma u Ohiu, zrakoplov se prepolovio na dva dijela pri čemu je stradalo 48 putnika. Poginula su 22- među njima 16 ragbijaša.

Velika nesreća- iz nikada točno utvrđenog uzroka- dogodila se i 15. 2. 1961. kada se avion na putu New York – Brisel, srušio pri slijetanju-  preminulo je svih 72 putnika. Poginuo je kompletna američka ekipa u umjetničkom klizanju koja je krenula na- naknadno otkazano- SP u Prag. U nesreći koja se zbila 2.10. 1970.  ukupno je stradala 31 osoba i cijela sveučilišna reprezentacija američkog nogometa države Wichita.

Pad zrakoplova (Old Christians)

Letjelica koja je prevozila trenere i startnu momčad bila je pretovarena i udarila u planinu nadomak Colorada. 13. listopada 1979. u Andama se srušio avion koji je prevozio 45 putnika, a među kojima i prvu postavu ragbi kluba Old Christians.

Ukupno je poginulo 29 ljudi- preživjeli su spašavani danima. Posljednji, 16. spašen je 23. prosinca. O toj nesreći napisana je knjiga, a 1993. snimljen je i film.

Kompletan košarkaški tim Univerziteta u Evansvilleu poginuo je u avionskoj nesreći koja se 1977. dogodila neposredno nakon polijetanja sa aerodroma Evansvilleua. Poginulo je 29 ljudi- dok jedan igrač- koji nije stigao na avion – nije poletio ali je nekoliko mjeseci kasnije stradao u prometnoj nesreći. Može li se izbjeći sudbina?

[pullquote align=”left”]Kompletan košarkaški tim Univerziteta u Evansvilleu poginuo je 1977. u avionskoj nesreći. Izuzev jednog igrača- koji nije stigao na zrakoplov DC-8. Nekoliko je mjeseci kasnije stradao u prometnoj nesreći. Može li se izbjeći sudbina? [/pullquote]U blizini Varšave 14.3.1980. godine u zrakoplovnoj nesreći poginulo je svih 87 putnika i članova posade- na tom letu nalazila se većina  američkih boksača koji su krenuli na meč protiv ruskih i poljskih kolega kako bi izborili mjesto u Moskvi na Olimpijskim igrama. Jedini preživjeli su bili Bobby Czyz, Marvis Frazier i Lee Roy Murphy. Na kraju SAD – zbog bojkota nakon akcije SSSR-a u Afganistanu- uopće nisu sudjelovale na OI.

Peruanski avion koji je prevozio igrače F.C. Alianza Lima srušio se u Pacifik 1987. Stradalo je svih 44 putnika među kojima kompletna nogometna momčad i nekoliko mladih igrača. Prvenstvenu sezonu su  završili uz pomoć volontera i igrača iz pomlatka.

Teško se prisjetiti baš svih avionskih nesreća u kojima su žrtvama bili i sportaši- među mnogima su i: kod Sverdlovska -danas Jekaterinburga- poginulo je 1950.- 13 hokejaša i dužnosnika reprezentacije zračnih snaga SSSR-a.

U padu avionu u Atlantski ocean- 14.kolovoza 1958.  – stradalo je šest egipatskih mačevalaca. Nadomak Bruxellesa srušio se – 15.2. 1961.- zrakoplov sa 72 putnika. Svi su poginuli, uključujući 17 članova američke klizačke reprezentacije i izbornika.

U planinama Las Lastimas- 3. travnja 1961- smrt je zadesila članove čileanskog prvoligaškog kluba Green Crossa. Maleni zrakoplov s bolivijskom nogometnom momčadi srušio se- 26.9. 1969.-  u Andama.

Poginuli su trener Eustaquio Ortuno, 16 nogometaša i dva klupska dužnosnika.

DC-9 pao je 15. 11. 1970. kod gradića Kenova u američkoj saveznoj državi West Virginia. Poginulo je svih 75 putnika, među kojima i 26 članova momčadi sveučilišta Marshall.

U čileanskim Andama srušio- 11. 10. 1972.-  avion u kojem je bila urugvajska ragbijaška momčad. Smrtno je stradalo svih 29 osoba, uključujući igrače, posadu i neke članove obitelji nesretnih sportaša.

 

Alianza, Oklahoma…

Trener Bobby Watson i 14 njegovih košarkaša sa sveučilišta Evansville poginuli su 13. prosinca 1977.-  u padu aviona u američkoj saveznoj državi Indiana.

Peruanski prvoligaški sastav Alianza ostao je bez trenera Marcosa Calderona i 16 nogometaša koji su stradali u zrakoplovnoj nesreći kod glavnog grada Lime – 8.12. 1987.

U blizini mjesta Byers u američkoj saveznoj državi Colorado srušio se- 27.1. 2001-  avion u kojem su bili članovi košarkaške momčadi sveučilišta Oklahoma State, a poginulo je 10 osoba…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...