Novo zaduženje, ‘oprost’ poreznog duga i novi udar na banke

Vlada se ponovno zadužuje. Ministar financija Slavko Linić izvijestio da će se sljedeći tjedan zadužiti za 200 milijuna dolara. Odluku o zaduženju Vlada bi navodno trebala donijeti u ponedjeljak na telefonskoj sjednici. Kredit će biti pokriven prihodima iz privatizacije Croatia osiguranja.

Na predstavljanju rezultata rada u ovoj godini Linić se pohvalio da je nelikvidnost smanjena s 44,5 na 34 milijarde kuna. Sljedeće godine ključni zadatak Ministarstva bit će pomoć izvoznicima te prilagodba zahtjevima EU-a vezano za prekomjerni deficit.

Ministarstvo je za početak godine najavilo izradu novog proračuna koji će biti usklađen s preporukama EK vezanima uz proceduru prekomjernog deficita. Plaće i mirovine, rekao je Linić, neće se dirati. Pojedinačno će se nešto možda mijenjati jer oni koji su imali prevelike plaće, jer su bili izvan proračuna ili su imali previše samoinicijative, to je ono što Vlada mijenja i što će se mijenjati. Ali sve ostalo ostaje po starom, poručio je ministar financija.

Govoreći o ostalim aktivnostima Ministarstva u idućoj godini, Linić je istaknuo da će one, uz ostalo, biti usmjerene na rješavanje dugova blokiranih građana. Njihovi se dugovi, i nakon ovogodišnje tri prilike za reprogram poreznog duga, ne smanjuju. Jedno od novih rješenja za ovaj problem bit će i ‘brisanje’ nenaplativih potraživanja, koja prema procjenama Ministarstva financija iznose oko 25 milijardi kuna ili polovinu od ukupno 52 milijarde kuna nepodmirenog duga građana (fizičkih osoba, uključujući obrtnike). S druge strane, ostalima će se pokušati dati uvjeti da lakše podnesu plaćanje starih obveza za poreze.

Dodatno olakšanje građanima bi trebale donijeti niže kamate na potrošačke kredite, nakon donošenja zakona o kamatama u prvom dijelu 2014. Linić je kazao kako se namjerava postići da nema velikih razlika u bankarskom sustavu između kamata i da se te kamate što više približe kamatama u EU-u. Dodao je kako će se u izradi tog zakona voditi računa da se građanima smanji opterećenje, ali da se istodobno banke ne odmakne od praćenja građana u kupnji imovine ili drugih dobara. Na novinarski upit bi li bio zadovoljan smanjenjem kamata za, primjerice, jedan postotni bod, Linić je odgovorio kako ne bi želio prognozirati, ali da bi to bio cilj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...