OŠ Zadarski otoci 17.715 kuna iz akcije “Bodulska balada”

Malom svečanošću na Bilom Brigu, u ponedjeljak su OŠ ‘Zadarski otoci’ za kvalitetnije obrazovanje najmlađih otočana uručena sredstva prikupljena humanitarnom akcijom – ‘Bodulska balada’.

Manifestacija pokrenuta na inicijativu Udruge Otočni Sabor održana je 17. prosinca. Kako je i red, simboličan ček u iznosu 17. 715 tisuća kuna, predsjednik Udruge Denis Barić udijelio je ravnatelju škole, Davoru Bariću, a prigodnoj predaji potvrde o uplati novca u prostoru škole nazočio je i Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za školstvo Grada Zadra.

Prezadovoljni smo s prikupljenim iznosom, medijskom pažnjom i brojem sponzora koji su se uključili i podržali nas, kazao je Denis Barić, naglašavajući kako se priredbom htjelo upoznati javnost sa životnim problemima na lokalnim otocima, gdje nastavu pohađa tek nekoliko mališana, pogotovo na Olibu s trenutna samo dva učenika, rekao je Nekić.

Novci će izuzetno dobro doći, a prvenstveno njime kanimo renovirati sanitarni čvor u područnom odijelu Veli Iž. U pitanju je stara zgarada kojoj su 2004. obnovljeni tek krovište i fasada. Namjeravamo sada promijeniti dotrajale i derutne vodovodne i kanalizacijske cijevi, kupiti hidrofon i poboljšati sanitarnu opremu objekta. Potom bi u dogovoru s učiteljima sva tri otočna odjeljenja, ako ostane novaca, vidjeli što se može kupiti iz palete manjkajućih nastavnih sredstava. Mi imamo dobru opremu što se tiče telekonferencijske nastave koju koristimo naročito kada je trajektni prijevoz prekinut zbog vremenskih uvjeta, ali i kako bi djeci upotpunili nedostatak stručnih kadrova iz prirodnih znanosti kao što su matematika i fizika, rekao je Davor Barić zahvalivši se prezimenjaku iz organizacijskog odbora, kao i svim humanim ljudima, u ime djelatnika i đaka.

[pullquote align=”right”]Kako je i red, simboličan ček u iznosu 17. 715 tisuća kuna, predsjednik Udruge Denis Barić udijelio je ravnatelju škole, Davoru Bariću, a prigodnoj predaji potvrde o uplati novca u prostoru škole nazočio je i Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za školstvo Grada Zadra[/pullquote]⁃ Treba napomenuti, zaključio je pak Joso Nekić, kako je Grad Zadar nakon preuzimanja osnivačkih prava dosta napravio za OŠ Zadarski otoci, kao jedinstvenoj školi u zemlji zbog izvođenja nastave na daljinu, a baš ovakvi potezi daju ‘sol’ koja svako ‘jelo čini ukusnijim’, ali i ljubav bez koje napravljeno ne bi vrijedilo ništa. Dok se naše društvo pomalo raspršuje to je lijepa gesta pokazivanja prijeko potrebnog zajedništva.

Manifestacija pod kolokvijalnim naslovom ‘Bodulski šušur’ priređena je u Zadru po prvi put kao ‘spoj kulinarstva, glazbe i otoka’, a sav prihod namijenjen je bio OŠ Zadarski otoci ‘za bolje obrazovanje najmlađih otočana i školovanju otočke djece u kvalitetnijim uvjetima’.

Htjeli smo ukazati na problem načina i uvjeta školovanja na malim otocima prve skupine koji se izgleda baš i ne vide dobro s kopna. Ljeti je tamo sve bajno i krasno, ali zimi mališani ostaju odsječeni, ne mogu im doći nastavnici niti djeca mogu na kopno, pa smo ovim bodulskim ‘happeningom’ željeli ukazati na problem koji nas prilično tišti, poručio je Denis Barić, čelni čovjek OS-a.

Osnovna škola Zadarski otoci (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Udruga za razvitak hrvatskih otoka u suradnji s Gradom Zadrom i OŠ Zadarski otoci kao matičnom školom područnim odjelima Veli Iž, Molat, Premuda, Silba i Olib, organizirala je bodulski dan pod nazivom ‘Bodulska balada’. Kod šatora nasuprot sv. Donata, prodavali su se otočni proizvodi, u šatoru učenički radovi i bakalar, da bi navečer u Arsenalu bio održan koncert uz nastup brojnih muzičara koji su izvodili uglazbljene stihove Stjepana Benzona.

[pullquote align=”left”]Manifestacija pod kolokvijalnim naslovom ‘Bodulski šušur’ priređena je u Zadru po prvi put kao ‘spoj kulinarstva, glazbe i otoka’, a sav prihod namijenjen je bio OŠ Zadarski otoci[/pullquote]Književnik, pjesnik i pisac, koji je, osim u rodnom Splitu, dio svog radnog vijeka proveo kao profesor u školama u Ninu i Preku, živeći na otoku upoznao je sve ljepote, ali i svakodnevne probleme otočkog stanovništva, ribara i težaka. Tako su nastali stihovi pjesama ‘Ako dođete u Kali’, ’16 lavandera’ i najpoznatija među njima, svojevrsna oda moru, otoku, ribaru, ‘Bodulska balada’. Izvrni autor je stihova i brojnih drugih pjesama koje su uglazbili naši eminentni skladatelji koji su bili i ostali rado slušani hitovi, kao što su: ‘Dalmatinska elegija’, ‘Dobro jutro, Margareta’, ‘Moja Ane broji dane’, ‘Tko će tebe voljet kao ja’, ‘Ja ću plakat sama’, ‘Kadenu si mi dao’, ‘Tko mi to kuca na vratima’, ‘Znam da ima jedna staza’…

Te, kao i druge uspješnice, na ‘finalu’ događanja pjevali su: Ivo Pattiera, Ljubomir Pende – Buco i Sigma, dr. Dalibor Ivanišević, Zoran Jelenković, Amenda Stošić, Davor Pekota, Dean Dvornik, ‘Dalmatico’ i klapa ‘Kontrada’. Pridružila im se i mlada violinistica Tena Milinčić s otoka Iža, koja živi na otoku, a satove glazbe pohađa u Zadru, putujući dnevno i po tri-4 sata. Ujutro su učenici u narodnim nošnjama sela, prodavali razne suvenire i božićne ukrase, čija je prodaja popraćena i prigodnim glazbenim kulturno-umjetničkim programom. Pored toga, građani su mogli humanitarno kušati brudet i bakalar za simboličnih 10 kuna.

U akciji se, inače, sakupilo 30.737.20 kuna, ali su s 13.022.00 kune pokriveni organizacijski troškovi, notirali su u lipu precizno i kao rijetko tko transparentno, priređivači događanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...