Otpuštanja u 2014. predviđa 60 posto poslodavaca

Članovi Hrvatske udruge poslodavaca opće stanje u gospodarstvu u 2013. ocijenili su prosječnom ocjenom 1,39, dok je prošle godine ta ocjena bila 2,06. Smatraju da će i iduća godina biti vrlo teška: 48,3 posto poslodavaca očekuje da će opće stanje u gospodarstvu biti lošije od ovogodišnjeg, a čak 60 posto predviđa smanjenje broja zaposlenih u svojim tvrtkama.

Istraživanjem koje je za Hrvatsku udrugu poslodavaca provela Promocija Plus u razdoblju od 11. do 22. studenoga obuhvaćeno je 320 članova HUP-a, koji su ocijenili aktualno stanje u gospodarstvu i dali svoja predviđanja za iduću godinu.

Najlošiju ocjenu općeg stanja gospodarstva dali su predstavnici malih poduzeća (1,29), dok je nešto bolja percepcija gospodarstva poslodavcima iz srednjih (1,41) i velikih tvrtki (1,47). S povećanjem broja zaposlenih smanjuje se i poslovni pesimizam za 2014. godinu, pa je tako u malim tvrtkama zabilježeno 63 posto pesimista, među srednjim poduzećima ih je 50 posto, a najmanji udio pesimista zabilježen je među velikim poslodavcima – 20,7 posto, rekao je direktor Promocije Plus Agan Begić, predstavljajući rezultate istraživanja na konferenciji za novinare u društvu zamjenika direktora HUP-a Bernarda Jakelića.

Zamjetan je velik udio poduzetnika, njih čak 60 posto, koji predviđaju smanjenje broja zaposlenih u svojim tvrtkama, dok svega 3,8 posto poslodavaca očekuje povećanje broja zaposlenih (prošle godine zabilježeno je šest posto takvih). Najoptimističniji element u cijelom istraživanju je očekivanje prihoda – 36,3 posto poduzetnika očekuje povećanje prihoda, a 18,8 posto očekuje manje prihode.

Sektorski, najblaži u ocjeni bili su poduzetnici iz turističkog sektora (2,00), koji ujedno – uz poslodavce iz industrije – imaju i najmanje loša očekivanja za 2014. godinu. Graditeljstvo je sektor s najpesimističnijim pogledom na poslovne okolnosti u Hrvatskoj: prošle godine svaki je drugi ispitanik iz tog sektora smatrao da će stanje u 2013. biti lošije, a sada je to još nepovoljnije (60 posto).

Regionalno, najniža ocjena (1,22) postignuta je u Dalmaciji, a najmanje kritični u percepciji stanja u gospodarstvu bili su poduzetnici iz sjevernojadranske regije – iako je i tamo ocjena jedinica (1,45).

Svaki drugi ispitanik smatra da će uvjeti investiranja u 2014. biti približno isti kao i ove godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...