Ovih 10 namirnica nikako ne smijete jesti prije odlaska u krevet

Nakon napornog dana naš organizam vapi za odmorom. I probavni sustav također. Znamo da nije poželjno jesti prije spavanja, dapače, preporuka je da sve obroke u danu konzumiramo do 18 sati, a najkasnije do 20.00. Ako se ipak odlučite za kasnonoćni obrok, koji bi trebao biti najkasnije dva sata prije odlaska u krevet, potrebno je birati namirnice koje ćete unijeti u organizam. Portal Healthier Food  donosi popis deset najkaloričnijih namirnica koje nikako ne smijemo jesti navečer.

1. Tjestenina

Može se činiti kao odličan izbor jer ju je moguće vrlo jednostavno i brzo pripremiti na mnoštvo načina, no tjestenina sadrži veliku količinu ugljikohidrata koji će se lako pretvoriti u masne naslage nakon što se organizam na kraju dana umiri.

2. Pizza

Svi je vole, posebice uz neki dobar film ili odabrano društvo. No, ovo jelo je masno i jako kalorično i organizam ga teško probavlja čak i tijekom dana pa je lako zamisliti kako se tek teško probavlja navečer kada se cijeli organizam uspori. Pizza je vrlo masna i može imati sastojke koji će lako uzrokovati žgaravicu.

3. Slatkiši

Hrana može imati veliki utjecaj na naš san. Zanimljiva je činjenica da konzumacija slatkiša prije spavanja može uzrokovati noćne more. Preporuka je konzumirati zobenu kašu umjesto slatkiša, ako vas baš ulovi neutaživa želja za slatkim.

4. Crveno meso

Veliki, sočni odrezak nije inače nešto što bi posebno trebalo izbjegavati jer je odličan izvor proteina i željeza, no u večernjim satima tijelu je potreban odmor pa će konzumacija crvenog mesa napraviti kontraefekt i može znatno utjecati na san.

5. Čokolada

Tamna čokolada odličan je izbor za poticanje rada mozga i pamćenja, no nije dobra ako želite izgubiti višak kilograma. Već smo naučili da se cijeli organizam usporava pred kraj dana pa će većinu unesenih kalorija “pohraniti” u organizmu kao zalihe. Jedna kockica ili rebro čokolade kao mali desert neće napraviti velike štete, ali rijetko se tko može ograničiti samo na “jednu kockicu”.

6. Povrće

Niste nikada pomišljali da će vam netko preporučiti da ne jedete povrće? Iako ga moramo češće unositi u organizam i imati ga na našim tanjurima gotovo svakodnevno, povrće ipak nije dobar izbor ako planirate nešto prezalogajiti prije odlaska u krevet. Povrće poput luka, brokule i kupusa sadrži velike količine netopivih vlakana koja će učiniti da se osjećate siti duže vrijeme što je odlično tijekom dana. No, navečer će se jako teško probaviti, a može uzrokovati i nadutost.

7. Alkohol

Najčešće ga pijemo navečer, nakon raznih obveza tijekom dana, uz laganu večeru ili tijekom druženja s prijateljima. Ali alkoholna pića su “ubojice sna” i osim  pojačanog znojenja mogu biti uzrok i čestih buđenja tijekom noći. Osim što su ta pića jako kalorična, mogu utjecati na duljinu spavanja.

8. Cheeseburger

Osim što je jako kalorično jelo, u većini slučajeva će biti glavni uzrok žgaravice tijekom noći ako ga pojedete u kasnijim satima i pred odlazak na spavanje.

9. Umak od čilija

Čili je, u kombinaciji s drugim namirnicama, jako zdrav. Ali, umak od čilija jako je kaloričan i pun proteina i sporo probavljivih ugljikohidrata.

10. Grickalice

Grickalice treba inače izbjegavati, ne samo u kasnim noćnim satima. Sadrže visok udio mononatrij glutamata koji se povezuje s mnogim poremećajima spavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...