Paški sir i srdele s Ugljana na Trgu bana Jelačića

Nastavljajući lijepu praksu iz minulih godina, četrdesetak otočnih proizvođača, nositelja oznake ‘Hrvatski otočni proizvod’, sudjelovat će na Božićnom sajmu u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića.

Izlošci se, naravno, mogu pogledati, kušati i kupiti, od petka 13. prosinca do utorka 24. prosinca, u vremenu od 8 do 20:00, a na Badnjak od 8 do 12 sati.

Projekt ‘Hrvatski otočni proizvod’ je pokrenut 2007. pod ‘kapom’ Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, i to s temeljnim ciljem poticanja otočana na samozapošljavanje i stvaranje natprosječno kvalitetnih proizvoda.

U 2013. tu su oznaku kvalitete dobila 43 otočna proizvođača za 75 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno dosad njih 145 za 409 proizvoda i proizvodnih linija s 19 otoka, Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastova, Dugog Otoka, Raba, Cresa, Lošinja, Prvić,a Ugljana, Mljeta, Šoltae Žirja, Pašmana, Iža, Murtera, i poluotoka Pelješca.

Među njima je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima, ali i izvornim suvenirima. Rezultat su otočne tradicije, razvojnoistraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

[pullquote align=”right”]Na ‘Božićnom sajmu’ mogli su se minulih zima pronaći fini sapuni s Brača, eterična ulja kadulje s Murtera, eko slikovnice i sir s Paga, likeri i rogačići s Raba, desertna vina s Hvara, maslinova ulja s Visa, srdele s Ugljana i još brojni proizvodi naših ‘Bodula'[/pullquote]Riječ je o autohtonim proizvodima koji potječu s otoka i rade se u malim serijama s ciljem poticanja proizvodnje i zadržavanja stanovništva na otocima, zaštite proizvoda autohtonih otočnih proizvođača te promocije naših otoka.

Projekt ima višestruke učinke, između ostalih i jedni od najvažnijih su gospodarski i demografski – otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim ‘škojima’.

Prestižnu oznaku HOP Ministarstvo dodjeljuje već sedam godina.

Na ‘Božićnom sajmu’ mogli su se, tako, minulih zima pronaći fini sapuni s Brača, proizvodi od vune s Cresa, eterična ulja kadulje s Murtera, sol sa začinskim biljem s Pelješca, vina s Korčule, eko slikovnice i sir s Paga, likeri i rogačići s Raba, desertna vina s Hvara, maslinova ulja s Visa, džemovi, rakije, likeri, kapari i motar s Lastova, srdele s Ugljana i još brojni proizvodi naših ‘Bodula’.

Europska unija pridaje veliki značaj proizvodnji tradicionalnih proizvoda, a na području hrvatskih otoka postoji veliki broj autohtonih, visokokvalitetnih proizvoda koji mogu postati značajan izvozni brand. Projekt će se nadograđivati sukladno zahtjevima EU, kako bi mogao konkurirati sličnim proizvodima na inozemnim tržištima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...