Peticija: “Za zvukove života, a ne vjetroelektrana”

Mještani Medviđe, Bruške i Zelengrada počeli su s potpisivanjem peticije kojom pod naslovom: ‘Za zvukove života, a ne vjetroelektrana’, traže prekid svih daljnjih radova i istražnih radnji na projektima izgradnje novih vjetrelektrana na području njihova tru sela. Isto tako zahtijevaju provjeru zakonitosti postavljanja već podignutih vjetroektrana.

U prošli četvrtak je, naime, u Benkovcu i Obrovcu održana i javna rasprava o gradnji 16 novih vjetroelektrana, u blizini već osam puštenih u rad 2012.  kraj Medviđe, no sada još bliže kućama, doslovno, kako su naveli: ‘u njihovim dvorištima’. Nove vjetroelektrane, uz to, kazali su: ‘s visinom oko 100 metara, bit će i veće i bučnije negoli su sadašnje kojima ne samo da je nagrđen prirodni okoliš, nego iritantnim zvukom značajno smanjuju kvalitetan život žitelja’.

Podsjećaju, kako su se zbog prolaska elektrana devastirani lokalni putevi koji su se ponegdje širili bez ikakva plana, na platoima su se dizali humusi i unatoč obećanjima nisu vraćeni nazad. Mimo prihvaćenih studija se ograničava kretanje stanovništva u blizini elektrana.

Peticija bi se trebala uputiti resornom ministarstvu, a navodi:

Mi, potpisnici/e peticije, pozivajući se na prava koja nam kao građanima i građankama RH garantiraju Ustav RH, Zakon o zaštiti okoliša i drugi Zakoni RH, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencija za zaštitu Europske arhitektonske baštine  i Okvirna  konvencija Vijeća  Europe  o  vrijednosti  kulturne  baštine za  društvo,  kod nadležnih tijela Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Zadarske županije, općina Obrovac i Benkovac zahtijevamo:

1. Da se ispita zakonitost i očituje o nepravilnostima uočenima po studiji utjecaja na okoliš i izvedenom krajnjom stanju na vjetropoljima VEZD2 i VEZD3 na području općina Obrovac i Benkovac.

2. Da se ispita zakonitost i očituje o nepravilnostima uočenima po studiji utjecaja na okoliš za ‘vjetroelektrane Orljak’  na području općina Obrovac i Benkovac koja je predočena javnosti od koje su dobili prešutnu suglasnost na temelju prezentiranih podataka u istoj te na temelju kojih je izdano i rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH od 1. srpnja 2011.

3. Da se dio sredstava dobivenih koncesijom na već izgrađena polja preusmjeri namjenski za sela Medviđa i Bruška u dogovoru predstavnika navedenih sela i općine Obrovac i Benkovac.

4. Da se prekinu svi daljnji radovi i istražne radnje na projektima izgradnje novih vjetroelektrana na katastarskom području sela Medviđa, Zelengrad i Bruška zbog nepovratnog uništenja prirode, negativnog utjecaja na ljude, životinje i biljni svijet, zbog uništenja kulturne baštine, zbog onemogućavanja bavljenja ruralnim turizmom i ekoturizmom u području koje inače nema puno drugih mogućnosti prihoda, zbog smanjivanja vrijednosti zemljišta i nekretnina, zbog poticanja daljnjeg iseljavanja radi navedenih nedostataka…

5. Da se poništi od strane mjerodavnih tijela izmjena prostornog plana općina Obrovac i Benkovac za sela Medviđa Bruška i Zelengrad u kojem su ista svrstana u vjetropolja te da se za ista napravi projekt poticanja razvoja ruralnog turizma i ekoturizma kako je i predviđeno u dugoročnim planovima navedenih općina…

Javni uvid Studije o utjecaju na okoliš vjetroelektrane Kunovac ZD2P na lokaciji Grad Obrovac i Grad Benkovac potrajat će još desetak dana, zaključno sa 3. siječnja 2014.

Studija je izložena u prostorijama Grada Obrovca (Obrovac, Trg dr. Franje Tuđmana 1) i Grada Benkovca (Benkovac, Šetalište kneza Branimira 12), i to u radno vrijeme obiju gradskih uprava građani mogu doći i detaljno je proučiti.

Pisana mišljenja, prijedlozi i primjedbe u svezi Studije mogu se dati na mjestima javnog uvida ili dostaviti poštom na adrese: Grad Obrovac, Trg dr. Franje Tuđmana 1, 23 450 Obrovac ili Grad Benkovac, Šetalište kneza Branimira 12, 23 420 Benkovac, kao i na: Zadarska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar, i to najkasnije posljednjeg dana javnog uvida.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...