Policija vodi navijače Hajduka na južnu tribinu

Derbi. Trebala bi to biti riječ koja označava sportski sudar dviju najboljih momčadi ili dvaju tradicionalnih rivala… Definicija ima još, ali nažalost kod nas derbi znači opću mobilizaciju policije, redara, klubova.

Nismo sigurni ni da treneri Zoran Mamić i Igor Tudor dio svojih razmišljanja o utakmici nisu usmjerili na to što će i kako će biti na tribinama. Sve je to otišlo predaleko od nogometa. Ali sad izbora nema, treba nedjeljnu večer, kad sudac Ljubičić označi kraj susreta u Maksimiru, dočekati mirno, bez razbijenih glava, ružnih scena.

Priče o vaučerima već su prožvakane, no i na njih se treba na trenutak vratiti. Kako je znano, Torcida te vaučere odbija, Hajduk na nju nema nikakvog utjecaja niti je pokušava nagovoriti da navijači svoje ime stave na popise za utakmice, boje se Torcide.

I u Zagreb dolaze, u suradnji s dosad suparničkim BBB-ima na istočnu tribinu. Svi su na nož dočekali odluku Zdravka Mamića da ukine vaučere za ovu utakmicu, da otvori južnu tribinu za navijače Hajduka.

 

Čekanje na Borongaju

A zapravo je napravio dobru stvar, ono što nije ni Ministarstvo, ni ministar, ni Nacionalni odbor – napravio je to da se ne bi na jednoj, istočnoj tribini, dogodili incidenti. Ministru nije smetalo to što su navijači Hajduka dosad ignorirali vaučere i propise, a na utakmice su dolazili i bučno bodrili svoju momčad. Najlakše je prebaciti odgovornost na drugoga, sad su sve prebacili na Mamića i na HNS koji bi Mamića valjda zbog toga trebao kazniti.

– No, Mamićevom odlukom zadovoljna je policija – kaže nam naš izbor blizak MUP-u i PUZ-u te je obrazložio:

– Svi znaju da Torcida neće poštovati odluku Dinama, neće ići na južnu tribinu. No, otvaranjem juga Dinamo je policiji omogućio slobodnu zonu, tribinu na koju može dovoditi navijače Hajduka, a one koji budu na istoku, bude li potrebe, mogu onda tamo premjestiti.

S posljednjih sastanaka oko organizacije utakmice i sigurnosti, a tu glavnu riječ ima policija (propisi kažu da u osiguranju u kojem sudjeluje policija najviše rangirana osoba u hijerarhiji mora biti policajac), sve navijače Hajduka s raznih kontrolnih točaka na prilazima Zagrebu, dovodit će se na parkiralište na Borongaju i odvest će ih se na južnu maksimirsku tribinu.

Doduše, bit će mnogo onih koji će imati ulaznice za istočnu tribinu, koje su kupili preko BBB-a ili svojih prijatelja u Zagrebu. I tu će biti najveća opasnost za incidente. No, policija će morati dobro ocijeniti hoće li se držati i Uefinih propisa po kojima navijačke skupine različitih klubova ne mogu biti na istoj tribini.

Primjerice, BBB koji su došli u Odesu kupili su ulaznice za domaću tribinu, no policija ih je uredno preselila na navijačku. Bude li policija u Maksimiru Torcidu selila na jug, moglo bi biti sukoba, stoga mora biti oprezna u procjeni da li ih i kada seliti, hoće li za to biti potrebe bude li sve protjecalo mirno.

Policiji ovih dana doista nije lako, imala je jučer povorku “Glasaj protiv”, danas je referendum.

 

Kao da je 45.000 ljudi

No, bez obzira na sve, derbi će imati najveće moguće osiguranje. Uobičajeno je od 800 policajaca, no ovakve derbije osigurava oko tisuću policajaca. Tih 800 plaća država, a iznad toga plaća Dinamo, dakle, plavima će stići račun za oko 200 policajaca. I naravno, za redare, a njih će biti dvostruko više od propisanoga, bit će ih 450, a to je broj koji je potreban kad bi na stadionu bilo 45.000 gledatelja. A znamo da ih toliko neće biti, kapacitet je cijelog stadiona 34.000, a danas neće biti otvorene gornje etaže sjeverne i zapadne tribine.

Stadion se otvara u 13 sati, kontrole će biti kao i dosad – uz pregled osoba, tražit će se i osobni dokumenti koji moraju odgovarati imenu na ulaznici. Blagajna za južnu tribinu bit će otvorena od 12 sati. Koliko znamo, i dio BBB-a želio je kupiti ulaznicu za tu tribinu koju je klub otvorio za navijače Hajduka, to im, naravno, neće biti odobreno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...