Ponovno besplatni udžbenici za osnovnoškolce?!

Na našem području trenutačno ima oko sedam tisuća osnovnoškolaca čiji roditelji sve teže financiraju školovanje svoje djece koje nije baš jeftino.

Ovu problematiku na današnjoj sjednici Gradskog vijeća potaknula je Vesna Sabolić, gradska vijećnica HNS-a koja je istaknula kako bi omogućavanjem besplatnih udžbenika olakšali život našim sugrađanima u ovoj teškoj situaciji.

– Svjesna sam kako bi se ovom odlukom morali nečega odreći, pa makar to bile i maćuhice jer je veća potreba za udžbenicima. Smatram da bi trebalo omogućiti besplatne školske udžbenike barem djeci u nižim razredima osnovne škole, kazala je Sabolić.

Gradonačelnik Kalmeta je istaknuo kako je takav program postojao za njegova prethodnog gradonačelničkog mandata kada je za tu svrhu bilo izdvojeno 2,5 milijuna kuna dok bi danas to zahtijevalo iznos od 5 milijuna kuna, te najavio kako će se u sljedećoj godini ponovno krenuti s ovim prijedlogom.

– Mislim da nije potrebno sve roditelje osloboditi plaćanja školskih udžbenika. Naime, smatram da ne bi te obveze trebalo osloboditi roditelje koji imaju sreću raditi, odnosno raditi dobar posao od kojega mogu živjeti i financirati sve svoje životne potrebe. Bilo bi dobro razmotriti ovaj prijedlog, ali s jednom dizgresijom da se uvede imovinski cenzus, odnosno da se odredi visina primanja onih roditelja koji bi ostvarivali pravo na besplatne udžbenike, tj. pravo bi ostvarivali samo potrebiti i nezaposleni. Smatram da s ovim prijedlogom trebamo krenuti tijekom iduće godine, zaključio je Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...