Predstavljanjem iPhonea Apple je Googleu ozbiljno pomrsio račune

Fred Vogelstein je u svom radu The Day Google Had to ‘Start Over’ on Android za The Atlantic uspješno saznao neke od zanimljivosti vezanih za odnose Googlea i Applea. Stvari su se, nesumnjivo, drastično izmijenile kada je iPhone ugledao svjetlo dana. Dok je Google spremao mobilnu konkurenciju Microsoftu, cijeli projekt je praktički resetiran nakon što je Apple predstavio svoj proizvod.

Da nije riječ o kakvoj glasini svjedoči i Chris DeSalvo, koji je uz Andyja Rubina radio u drugoj kompaniji prije nego su se priključili Googleu za izradu Androida. ‘Kao potrošač, bio sam zapanjen. Htio sam jedan (iPhone) odmah. No, kao inženjer Googlea sam imao druge misli – trebali smo početi ispočetka’, rekao je za Vogelsteina DeSalvo. Prije toga, Inženjeri su radili 60-80 sati svaki tjedan punih petnaest mjeseci, pisali kod, tražili potrebne licence, proizvođače, ugovore…a kada je Steve Jobs u svojim rukama predstavio iPhone, stvari su bile šokantne.

Osim Chrisa, Andy Rubin je imao sličnu reakciju. Čak je u vožnji zaustavio vozača kako bi do kraja pogledao webcast Appleovog predstavljanja, a naposljetku tek kratko rekao ‘Čini se da nećemo isporučiti onaj telefon’, misleći na ono što su u Googleu do tada razvijali.

Ipak, šok nije stigao zbog toga što je Apple objavio postojanje svog mobitela. Razlozi su ležali drugdje. ‘Znali smo da će Apple predstaviti telefon. Svi su to znali. Ono što nismo znali jest da će biti tako dobar’, rekao je Ethan Beard, jedan od ljudi upetljanih u razvoj Androida. Više o cijeloj priči je moguće pronaći na The Atlantic.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...