Priseže treća vlada Angele Merkel

Njemačka dobiva novu Vladu. Bundestag bi trebao potvrditi kancelarku Angelu Merkel, a zatim će prisegnuti Vlada. Merkel će time početi svoj treći uzastopni mandat, tri mjeseca nakon pobjede na izborima 22. rujna.

Merkel je u nedjelju objavila imena kandidata za ministre. Najviše pozornosti izazvalo je imenovanje Ursule Von der Leyen ministricom obrane. Uspješnu dosadašnju ministricu rada i socijalne skrbi mnogi vide kao nasljednicu Merkel. Ministar financija ostaje Wolfgang Schauble.

Predsjednici stranaka njemačke velike koalicije, CDU-a, CSU-a i SPD-a, Angela Merkel, Horst Seehofer i Siegmar Gabriel svečano su jučer potpisali koalicijski sporazum ‘Oblikovanje budućnosti Njemačke’.

Već sutra Merkel će s novim ministrom vanjskih poslova Steinmeierom posjetiti Pariz, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom. Jedna od glavnih tema razgovora bit će pripreme za sastanak na vrhu Europske unije. Uzajamni posjeti čelnika Njemačke i Francuske kratko nakon izbora postali su tradicija, a Hollande je nakon izbora za francuskog predsjednika prošle godine najprije posjetio Berlin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...