Proljetni dio starta 6. veljače, Zadar čeka Osijeka

Odigravanjem odgođene utakmice 17. kola MAXtv Prve lige između Lokomotive i Rijeke u četvrtak 19. prosinca završena je jesenska polusezona. Za igrače i trenere slijedi kraći prekid aktivnosti i odmor, po klubovima uglavnom najavljen do 7. siječnja slijedeće godine za kada su zakazani počeci priprema za drugi dio prvenstva.

Proljetna prvenstvena nogometna sezona MAXtv Prve lige započeti će 6. veljače 2014. godine odigravanjem odgođene utakmice 17. kola Istra 1961-Dinamo, a redovite rasporedom predviđene utakmice 21. kola igrati će se od petka do nedjelje 7.-9. 2.

Ipak, s odigravanjem službenih utakmica u 2014. godini prvi će početi Rijeka i Osijek jer će već 4. veljače na Kantridi igrati prvu četvrtfinalnu utakmicu Kupa (uzvrat u Osijeku je 12. 2).

U MAXtv Prvoj ligi pred klubovima je još 16 redovitih kola koja će se igrati bez prekida sve do subote 17. svibnja (15 tjedana) kada završava prvenstvo time da će se utakmice 31. kola igrati u srijedu 16. travnja.

Raniji završetak prvenstva uvjetovan je potrebom za kvalitetnim pripremama reprezentativnih kandidata za nastup na završnom turniru Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu koje počinje 12. lipnja utakmicom Brazil-Hrvatska.

Upravo zbog održavanja Svjetskog prvenstva tijekom lipnja i srpnja, početak slijedećeg prvenstvenog natjecanja HNL-a planira se za subotu 19. srpnja, sedam dana kasnije od početka ovogodišnjeg prvenstva MAXtv 1. HNL-a.

Samo šestorica bez predaha

[pullquote align=”right”]Proljetna prvenstvena nogometna sezona započet će 6. veljače 2014. godine odigravanjem odgođene utakmice 17. kola Istra 1961-Dinamo, a redovite rasporedom predviđene utakmice 21. kola igrati će se od petka do nedjelje 7. – 9. veljače[/pullquote]Samo šest igrača odigralo je sve prvenstvene utakmice koje su njihove momčadi imale na rasporedu u jesenskom dijelu natjecanja MAXtv Prve lige. Punih 1.800 minuta provedenih u igri ostvarili su vratari Ivan Čović (Hr. Dragovoljac), Lovre Kalinić (Hajduk), Ivan Vargić (Rijeka) i Danijel Zagorac (Split) te igrač Lokomotive Karlo Bručić. S maksimalnom minutažom na odmor odlazi i Jure Obšivač, ali je ostvario 1.710 odigranih minuta jer njegova Istra 1961 nije odigrala utakmicu 17. kola protiv Dinama (odgođena za 06. veljače) pa će i on imati priliku ostati u biranom društvu najstandardnijih igrača.

Trojici od njih opasno prijeti suspenzija zbog žutih kartona: Bručić, Vargić i Zagorac prikupili su po dva žuta pa bi ih svaki slijedeći eliminirao iz konkurencije za nastup, Čović i Obšivač imaju po jedan žuti dok je Kalinić uspio svih 20 prvenstvenih utakmica odigrati bez opomene.

Najmanje igrača u jesenskoj sezoni nastupilo je za momčad Splita: trener Mršić koristio je usluge 22 igrača dok ih je istodobno za Osijek nastupilo najviše, čak 29 koliko su ih u igru uvodila trojica trenera koja su se izrotirala na klupi u 20 odigranih utakmica.

Od ukupno 413 žutih kartona koje su pokazali suci na 99 odigranih utakmica (prosjek 4,17 po utakmici), najviše su ih, prema statistici službene stranice Udruge prvoligaša,  dobili igrači Splita, čak 61, potom slijede igrači Zadra sa 53, Hajduk sa 46 opomena, Rijeka 44, igrači Istre 1961 dobili su 41 žuti, Osijek 38, Slaven Belupo 36, 33 Hrvatski Dragovoljac, a najmanje igrači Dinama koje su suci opominjali žutim kartonom 26 puta.

Pojedinačno najviše žutih kartona dobio je igrač Istre 1961 Alves De Oliveira Josiel koji je opomenut čak 9 puta i trenutno je po treći put pod automatskom kaznom zabrane nastupa na prvoj slijedećoj prvenstvenoj utakmici zbog žutih kartona, Aljoša Vojnović (Split) skupio ih je 8, a Ante Sarić (Zadar) 7.

Benko na tronu strijelaca

[pullquote align=”left”]U MAXtv Prvoj ligi pred klubovima je još 16 redovitih kola koja će se igrati bez prekida sve do subote 17. svibnja (15 tjedana) kada završava prvenstvo s time da će se utakmice 31. kola igrati u srijedu 16. travnja[/pullquote]Napadač Rijeke Leon Benko najefikasniji je i uvjerljivo vodeći strijelac MAXtv Prve lige nakon završetka jesenskog dijela prvenstva sa 15 postignutih pogodaka.

Benko je nastupio na 18 prvenstvenih utakmica za svoju momčad, 13 odigrao u cijelosti (1.481 minuta) pri čemu se u listu strijelaca upisivao na deset utakmica: pet puta bio je dvostruki strijelac, jednom uspješan iz kaznenog udarca s 11 metara.

Najbliža pratnja u poretku strijelaca mu je suigrač Andrej Kramarić koji je na svom kontu prikupio 10 golova. Kramarić je na početku prvenstva nastupao za Dinamo na 4 utakmice (jedna cijela, ukupno 193 minute) i postigao 2 pogotka, a nakon odlaska u Rijeku do kraja jesenske sezone upisao je još 10 nastupa (4 cijele utakmice, 729 minuta u igri) i postigao još 8 golova upisavši i jedini hat-trick u prvih 20 kola.

Treći u poretku strijelaca s 9 golova je Dinamov napadač El Arabi Hilal Soudani: od 19 odigranih prvenstvenih utakmica Dinama nastupio je na 16 (6 cijelih, 1.110 minuta u igri) i pri tom se na 9 utakmica upisivao u tablicu strijelaca.

Na 99 odigranih utakmica u jesenskoj sezoni MAXtv Prve lige postignuta su 253 pogotka (2,55 prosječno po utakmici), a na listu strijelaca upisalo se 107 igrača. Petorica su imala nesreću da pogode vlastitu mrežu: u rubriku autogolova upisali su se vratar Ivan Čović i Davor Špehar (Hr. Dragovoljac), Tomislav Glumac (Split), Matej Bagarić (Slaven Belupo) te Ante Sarić (Zadar).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...