Prva B liga izborena domaćim snagama

‘Ljeto’ na izmaku, u sportskom rezultatskom smislu, ostat će upisano u arhivi Šahovskog kluba Zadar.

Momčad iz Ulice Brna Krnarutića 6, izborila je ulazak u 1. B ligu i to na izuzetno uvjerljiv način, trijumfom na kvalifikacijskom turniru priređenom u Našicama, u žestokoj konkurenciji  najboljih drugoligaških ekipa.

– Dobili smo četiri meča, koliko i još dva sastava, ali su presudili dodatni kriteriji koji su se našli na strani naših momaka. Naravno da sreći nije bilo kraja. Pjevalo se, radovalo, feštalo kao na završetku kakvih nogometnih ili košarkaških pobjedničkih utakmica. Nije mala stvar igrati u prvom razredu hrvatskog šaha, otkriva Patrick Levačić, iskusni ‘motor’ ekipe, uz izvrsnog kapetana Ivana Jakića.

Nakon što su se, slobodno se može kazati, ‘prošetali’ crno-bijelim poljima u Dalmaciji, osvojivši naslov u 2. HŠL-Jug, čime su ponovili rezultat iz 2009., ‘kraljevski igrači’ iz Krševanova grada kvalitetu su kadra potvrdili i na krajnje dramatičnom ‘repasaž’ nadmetanju kvarteta predstavnika regionalnih skupina.

– U prvom kolu smo igrali s Karlobagom,  realno najslabijim sastavom, barem prema rejtingu, i objektivno je bilo za očekivati da ih prođemo bez naročitih problema. Međutim, ne bismo to bili mi, da ne zakompliciramo u najjednostavnijim situacijama. Tako smo  nenadano izgubili 2.5-3.5 odmah na otvaranju kvalifikacija. Ne moram ni pričati kako smo se osjećali, potonuli smo, razočarenje se moglo opipati na našim  licima, slikovito kazuje Levačić napominjući kako ni sami igrači nisu nakon početnog poraza vidjeli nikakvu šansu za prolaz.

[pullquote align=”right”]Nakon što su se ‘prošetali’ crno-bijelim poljima u Dalmaciji, osvojivši naslov u 2. HŠL-Jug, čime su ponovili rezultat iz 2009., ‘kraljevski igrači’ iz Krševanova grada kvalitetu su kadra potvrdili i na kvalifikacijama za 1. B ligu u Našicama[/pullquote]- To posebno jer nas je u narednom nastupu čekala momčad Podravke iz Virovitice, apsolutnog favorita turnira. Prema stanju na pločama sredinom meča trebali smo biti teško poraženi, i Ivan i ja smo bili u gubitničkim pozicijama, no dogodilo se pravo čudo, iznenadili smo sebe, a pogotovu gledatelje oko nas. Izvukli smo se u po nas idealno posloženim potezima i figurama, kardinalnim previdima suparnika i odličnom reakcijom nas dva, pobijedili smo 3.5-2.5 i vratili se natrag u borbu za željeni rang iznad, pojašnjava Patrick Levačić koji se u ‘glavnoj ulozi’ našao u trećem i odlučujućem susretu natjecanja.

Naime, u posljednjem ogledu turnira uslidjeio je novi triler, ZD postavi u poravnatom učinku tri tima trebao je trijumf, i to s dva razlike, kontra Slavonca, inače domaćina.  U prostorijama i na tablama protivnika koji su usput da pritisak na goste s mora bude veći, imali i značajnu podršku brojnih navijača, u igri živaca Zadrani su se sjajno snašli, napose Levačić koji je u posljednjem meču slavio s crnim figurama u ‘topovskoj završnici’ za konačnih 4-2.

– Normalna stvar, prezadovoljan sam. Potvrdili smo rezultat ostvaren u drugoj ligi, s velikom motivacijom i inspiracijom smo krenuli u kvalifikacije i uspjeli uhvatiti višu skalinu natjecanja. U 2014. slavimo 65. rođendan, bilo bi lijepo u malom jubileju osigurati i veliki ostanak. Ipak je Zadar grad u kojemu se prvi put kod Hrvata spomenuo i igrao šah, ustvrdio je Josip Bubičić, predsjednik ŠK Zadar.

Postignuti uspjeh tim je veći ukoliko se zna da su sastav u Slavoniji, ali i na terenima 2. ŠHL, a tako će biti i ubuduće na prvenstvenim nadmetanjima, listom činili igrači iz Zadra.

[pullquote align=”left”]Postignuti uspjeh tim je veći ukoliko se zna da su sastav u Slavoniji, ali i na terenima 2. ŠHL, a tako će biti i ubuduće na prvenstvenim nadmetanjima, činili u najvećem dijelu igrači iz Zadra[/pullquote]- Priliku smo pružili mladim i našim domaćim snagama. Pokazalo se da je baš to ispravan put, na prirodan, a ne na umjetan način stvarati natjecateljski tim, budući da u našoj široj sredini nipošto ne manjka potencijala. Dostatno je tek pogledati izvanredne rezultate mlađih uzrasta Caspera pri čemu zasluge s pravom idu na račun sjajnog pedagoga i trenera Veljka Šagija. Između sedam nastupilih šahista samo je jedan, uvjetno rečeno, ‘nezadarski’, iako je ‘dušom i srcem’ vezan uz naš grad. To je Banjalučanin Vlado Jakovljević, međunarodni majstor koji nam je itekako pomogao i na čemu mu hvala. Planiramo se za 1. B ligu pojačati s još jednim  hrvatskim internacionalcem, velemajstorom Darkom Anićem, koji živi u Francuskoj, a tada bi imali uistinu solidnu momčad i mogli bi se ravnopravno i bez straha suprotstaviti svima, zaključuje Levačić, u ‘neku ruku’ i PR ‘samozatajnog’ kluba.

Prva B liga igra se turnirski koncem rujna, traje desetak dana, a cilj je sastava- izboriti ostanak. Nadaju se u momčadi i potpori gradskih struktura, iako se ne mogu pohvaliti nekim proračunskim sredstvima…

 

EKIPA

Na kvalifikacijskom turniru u Našicama samo je Patrick Levačić odigrao svih 12 partija, pritom ostvario i vrlo dobrih 9.5 bodova. No, pravi junak u družini bio je najmlađi na natjecanju, srednjoškolac, učenik 4. razreda, iznimno daroviti Toni Petrušić, s polučenih fascinantnih 8.5 punata iz devet mečeva. Pored njih nastupili su: kapetan Ivan Jakić, Marko Stipić, Vlado Jakovljević, Josip Bubičić i Elvino Malešević.

 

REZULTATI

Karlobag- Zadar 3.5-2.5, Zadar- Podravka 3.5-2.5 i Zadar- Slavonac 4-2.

 

POREDAK

  1. Zadar 4, 2. Podravka 4, 3. Karlobag 4, 4. Slavonac 0  bodova.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...