Radionica, promocija časopisa, koncert, izložba…

Predbožićnom ugođaju i prigodnim događanjima pridružuje se i Muzej antičkog stakla.

Na programu su izložbe, promocija časopisa i predstavljanja u drugim gradovima.

Prvo na redu je prestavljanje novog broja časopisa Asseria.

U srijedu, 11. prosinca, u 12 sati, upriličit će se promocija jubilarnog 10. broja časopisa, koji redovno izlazi već punih deset godina. Istina, broj je trebao biti predstavljen daleko ranije, u mjesecu svibnju, no malo smo kasnuli s tiskom, zbog objektivnih i opravdanih razloga, kao što su veliki broj stranica, obilje materijala i prijevoda. Mislim da će se čitatelji složiti s tim kada uzmu u ruke, ne časopis, nego pravu i bogato opremljenu knjigu s nizom stručnih tema i članaka, kazao nam je dr. Ivo Fadić, ravnatelj MAS-a, predstavljajući danas na konferenciji za novinare događanja u aktualnom mjesecu, kojima je organizator i domaćin Muzej antičkog stakla.

Deseti broj časopisa Asseria, u pripremi je i broj 11, predstavit će pak prof. Klara Buršić- Matijašić, predstojnica Odsjeka za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. Robert Matijašić, s Odsjeka za povijest istog sveučilišta i prof. Pavuša Vežić s Odjela za povijest umjetnosti zadarskog sveučilišta. Ponešto će o časopisu-knjizi, u prostoru Muzeja antičkog stakla, progovoriti i Ivo Fadić, uz prof. Slobodana Čaču, s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

[pullquote align=”right”]U srijedu, 11. prosinca, u 12 sati, upriličit će se promocija jubilarnog 10. broja časopisa ‘Asseria’, koji redovno, s obiljem stručnih tekstova, izlazi već punih deset godina[/pullquote]Prvi broj Assarije ‘ugledao je svjetlo dana’ 2003. godine, a prethodila mu je monografija pod nazivom ‘Pet godina istraživanja lokaliteta Assseria’.

Nakon tih pet godina smo krenuli s izdavanjem časopisa. U njemu konstantno objavljujmo rezultate arheološkog istraživanja prostora na kojemu smo kao znanstvenici prisutni 16 godina. Naravno, list je otvoren i drugim temama. Ukupno je tiskano, u deset godina izlaženja, petnaestak tisuća stranica, u suradnji s oko 200 institucija iz zemlje i inozemstva, naglasio je Fadić, dodajući da se ‘Asseria tiska kao dvojezični časopis, odnosno kao hrvatska- engleska verzija’.

MAS, potom, gostuje u Zagrebu, u tamošnjem Arheološkom muzeju, s izložbom ‘Reljefni žigovi na staklu Hrvatske’, u srijedu, 18. prosinca.

Dan iza, dakle, u četvrtak, 19.12, na rasporedu je zanimljiva izložba u prostorijama Muzeja.

Poznato je da u blagdansko doba nastojimo imati neku sakralnu temu kojom bi se predstavili posjetiteljima. Nakon Josipa Botterija sa sakralnim motivima na vitrajima, pa onda Ive Pervana sa svetačkim medaljicama, dolazi nam Rudolf Weninger, austrijski slikar na staklu, s izložbom pod naslovom ‘Gospe od stakla’. Tema su kršćanski detalji s posebno istaknutim slikama Madone, Majke Božje, ali će publika imati priliku vidjeti i druga djela iz opusa vrhunskog autora i umjetnika, pozvao je na izniman kulturni događaj ravnatelj Muzeja antičkog stakla.

Međutim, to nije i sve što nam u narednim danima priprema MAS.

[pullquote align=”left”]U četvrtak, 19.12, na rasporedu je zanimljiva izložba u prostoru Muzeja, a dolazi nam Rudolf Weninger, austrijski slikar na staklu, s izložbom pod naslovom ‘Gospe od stakla'[/pullquote]Usporedno s prije spomenutom izložbom, na dan otvaranja priredit će se, kao i lani, božićni koncert Mješovitog pjevačkog zbora ‘Condura Croatica’, a pod ravnanjem Ive Nižića, na programu su pored inih djela Rachmaninova, Luisa da Vitoria, Wadea, Damona, Grubera, Papandopula, Uhlika…

Izložba se zatvara 15.2.

Uz to, također, u blagdanskom kalendaru Muzeja su na rasporedu dvije atraktivne likovne radionice oslikavanja staklenih kuglica.

Prva je na programu u petak, 13. prosinca, u 9:30, na kojoj sudjeluju učenici trećeg razreda OŠ Šime Budinića. Druga, namjenjena ostaloj djeci i zainteresiranim građanima, bit će u subotu, 21. 12., u 10:30 sati, uz prethodnu prijavu na telefone 023/363-842 ili 023/363-831.

Temeljni cilj radionaica je upoznavanje polaznika s tradicijom i tehnologijom izrade staklenih kuglica i tehnikom njihova ukrašavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...