Raste broj potpisa za reviziju Ugovora s Vatikanom

U samo 24 sata nakon obznanjivanja rezultata referenduma o braku, broj potpisnika peticije udruge Protagora za reviziju Ugovora između Hrvatske i Vatikana porastao je za novih 1.500 potpisa, te će peticija ostati otvorena do 15. prosinca. Nakon analize rezultata peticije, Protagora će poslati zahtjev za reviziju ugovora predsjedniku RH, predsjedniku Sabora, premijeru i potpredsjednicima Vlade, te Uredu pučke pravobraniteljice.

Povodom referenduma o braku, Protagora je u utorak referendumsku inicijativu ocijenila krajnje diskriminatornom.

‘Referendumska je inicijativa zapravo htjela u Ustav Republike Hrvatske ugraditi odrednicu o braku kao zajednici muškarca i žene ne radi očuvanja tradicionalnih vrednota već u cilju onemogućavanja – sad, a još više u budućnosti – homoseksualnih brakova, kao i bacanja sumnje u etičnost i kvalitetu drugih različitih oblika bračnih i obiteljskih zajednica’, priopćila je udruga Protagora.

Posve je razvidno, navode, da je ova inicijativa iskoristila osjetljivost jednog dijela građana na tradicionalne vrednote braka, obitelji i odgoja djece, a neupućenih u suvremena znanstvena dostignuća i standarde demokratskih društava – kako bi u političkom životu nametnula krajnje konzervativnu političku opciju. U tome je, ponovno, imala, za sekularnu državu krajnje neprimjerenu pomoć Katoličke crkve, koja je, smatrajući građane svojim podanicima, pokušavala na njih utjecati kako bi se osigurao željeni ishod referenduma, poručuje Protagora.

‘U tu su se svrhu koristile propovijedi, a što je još problematičnije, zloupotrebljavala se ionako upitna nastava vjeronauka u javnim školama uplićući u ove političke igre i djecu’, upozoravaju iz te udruge.

Pozitivnim ishodom referenduma smatraju ujedinjeni bojkot medija kao reakciju na odluku inicijative ‘U ime obitelji’ da onemogući njihovo profesionalno djelovanje koje je od temelja demokracije.

Iako je inicijativa ‘U ime obitelji’ pobijedila na referendumu rezultat je pokazao da je referendumska kampanja ‘U ime obitelji’ uspjela sakupiti svega oko 200.000 glasova više od samih potpisnika peticije za referendum, a ad hoc inicijativa ‘Građani glasaju protiv’ u samo dva tjedna je pokrenula dva puta više građana koji su glasali protiv.

Rezultati referenduma su također nedvojbeno dokazali da Katolička crkva nema više legitimitet zastupati cijeli korpus katoličkih vjernika kojih je po popisu stanovništva Hrvatske iz 2011. godine 86 posto jer je samo njih manje i možda znatno manje od 29 posto glasalo ZA, zaključuje Protagora.

Peticija udruge Protagora može se potpisati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...