Rusija će uložiti 15 milijarda dolara u Ukrajinu

Rusija će uložiti 15 milijarda dolara u državne obveznice Ukrajine i za trećinu smanjiti cijenu plina koji joj prodaje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon susreta s ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem u Kremlju.

To nije povezano ni sa kakvim uvjetima, bilo s porastom, smanjenjem ili zamrzavanjem socijalnih povlastica, mirovina i troškova, dodao je, smjerajući na uvjete koje postavlja Međunarodni monetarni fond (MMF) za odobravanje zajma Kijevu.

Ruski ministar financija Anton Siluanov dodao je da će se taj novac 2013. i 2014. uložiti u obveznice koje izdaje Ukrajina, prenose ruske agencije.

Putin je također rekao da je Rusija pristala za trećinu smanjiti cijenu plina koji izvozi u Ukrajinu, pa će ona sa sadašnjih više od 400 dolara iznositi 268,5 dolara za 1000 m3. Usto je kazao da se na ovom susretu nije razgovaralo o ulasku Ukrajine u carinsku uniju koju predvodi Moskva a proeuropska oporba u Ukrajini je ne želi. Ne bojte se, danas nismo razgovarali o ulasku Ukrajine u carinsku uniju, rekao je.

Dvije zemlje su ipak zaključile ugovor o ukidanju “trgovinskih ograničenja” u 2013. i u 2014. Potpisan je i niz drugih dokumenata.

Ukrajinska oporba koja već gotovo četiri tjedna prosvjeduje otkako je krajem studenoga Janukovič odbio potpisati ugovor o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, optuživši predsjednika uoči posjeta Moskvi da želi “prodati” zemlju Rusiji koja pak želi privoliti Kijev da uđe u carinsku uniju koju predvodi a u kojoj su još Bjelorusija i Kazahstan.

O pogoršanju odnosa Rusije i EU-a govori i činjenica da je Rusija u okolici Kalinjingrada, uz granicu s Unijom, postavila sustave raketa kratkog dometa Iskander-M, što je potaknulo zabrinutost u Europi i u SAD-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...